Автор Тема: Винил култура  (Прочитано 60768 пати)

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
Одг: Винил култура
« Одговори #105 на: 26 Август 2019, 10:09:27 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ова таман би ти одело со ѕидот :)

Ќе да си во право и ти :D

Секако дека ќе се нарача, само да му дојде редот :)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #106 на: 26 Август 2019, 14:35:57 pm »
Во ГТЦ ја има последната компилација на Е.Џон - DIAMONDS на 180 гр. дупла плоча и и се сукам уште откако ја видов.

Настрана што воопшто не е ефтина, дилемата е во следното:

1.Винил изданието содржи само 20 добро одбрани песни на две плочи и основен омот, кој мислам дека не содржи ни текстови.

2.ЦД изданието содржи 3 ЦД-а со вкупно 50 тина песни, омот и книга со текстови и инфо за секоја песна од кој албум е и сл.

Вторава опција ми е таманкица за некој ко мене, кој не е die hard фан, плус има и што да се слуша и што да се чита.
Првава ми е малку оскудна, поготово што за 50 евра можам да земам 10 негови албуми на плоча, можеби половни екс - ју изданија, но сепак....10, настрана што музиката му е измислена за на винил.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #107 на: 26 Август 2019, 16:53:48 pm »
Пристигна нова пратка од Лондон:

Врати ги во кесите не се зафркавај. :)

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #108 на: 04 Септември 2019, 19:15:43 pm »
Прва од три тури месецов:

Депеш Мод е порачана ганц нова од amazon.de, стигна убаво запакувана во картон и целофан.German press.
Ме кошташе вкупно 20 евра со се шипинг (15+5) и немав никакви дополнителни давачки или  компликации.

Утре стига втора по џезерска тура... 8)

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #109 на: 06 Септември 2019, 17:57:54 pm »
Втора тура...

Од секој од албумиве свирам по една ствар...до две . :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #110 на: 10 Септември 2019, 15:21:52 pm »
https://off.net.mk/zhivot-i-zabava/muzika/narod-saka-plastika-ama-ne-cd

НАРОД САКА ПЛАСТИКА, АМА НЕ ЦД-А
ЦД-то како медиум никогаш не успеа да создаде емоции кај публиката, и цената за тоа е што веројатно никогаш нема да дочека воскреснување, како она што им се случува на музичките плочи.

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
« Одговори #111 на: 10 Септември 2019, 15:30:35 pm »
https://off.net.mk/zhivot-i-zabava/muzika/narod-saka-plastika-ama-ne-cd

НАРОД САКА ПЛАСТИКА, АМА НЕ ЦД-А
ЦД-то како медиум никогаш не успеа да создаде емоции кај публиката, и цената за тоа е што веројатно никогаш нема да дочека воскреснување, како она што им се случува на музичките плочи.

Одлично, да продолжам да купувам одлични мастери на CD за џабе пари.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #112 на: 10 Септември 2019, 15:47:35 pm »
Moжеби, али што правиме кога најголем дел албуми од џез - фјужн ерата од 90 та до 2015 та со кои сум пораснал воопшто не се изадени на плоча?

Пример...Од цел каталог на Џон Патитучи само првите два албуми му се издадени на плоча, останатите се на ЦД.
Јас не збирам collectibles плочи, туку напамет знам барем 200 албуми кои ако можам ќе ги порачам на плоча, но ако не се издадени, тука си е оригинал ЦД за скоро 1/4 од цената.

Така, додека двете плочи од Патитучи уште патуваат накај мене, ЦД-ата , едно по едно стигнаа прошлава недела, оригинали секако.

И топ си се.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43922
  • Il Moderatore
« Одговори #113 на: 10 Септември 2019, 18:37:15 pm »
Продажбата на CD-a опаѓа пошто лесно се менува со дигитални фајлови формати, дигитални изданија може и наскоро воопшто да не се издаваат во ЦД формат, што ќе ти ги! Имаш lossless дигитални фајлови кои многу полесно ги прибавуваш и ги прилагодуваш за уредите на кои слушаш - телефони, дигитални плеери, автомобилски мултимедија системи итн.
Замисли, купиш ЦД, па го рипуваш, па претвараш у FLAC за дигиталниот плеер дома, FLAC-от го претвараш во некој друг формат со солиден квалитет за во кола (WMA 9.2 lossless јас користам за во кола) па го претвараш у некој друг формат за у телефон (кај што треба да зафаќа помалце место) итн..
А онлајн, си симнеш флак или лослесс некој формат и пола работа си ја завршил. А CD-to и покрај тефтерчето внатре, е далеку потапа за у рука од винил, така да Винил и дигитална медиа-лесс музика победуваат. ЦД беше супер кога немаше подобро.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #114 на: 11 Септември 2019, 00:06:44 am »
Не се слагам во целост, затоа што има слушање музика додека работиш, слушање музика додека возиш и слушање музика додека си решил исклучиво да слушаш музика, a тоа во последниов случај би требало да е вака некако : Угасен телевизор, коктелче, упаленa столна,  појачало и класичен ЦД плеер, со буклетот во рака со сите потребни информации, текстови, посвети и цитати од авторот...независно дали е винил или ЦД...иако винилот е по кул али за жал нема се што лично сакам на винил.

Ја имав цела аудио колекција прво на пиратски ЦД-а, па после на ДВД-а во мп3 скоцкани по абецеда, па после во флакови на хард диск ( кои скоро никад не ги пуштив пошто не љубам да ми дрнда компјутер додека слушам музика) , па после баталив се и слушав јутуб преку звучки/смарт ТВ  иако немаше се што треба...

Није то то.
Проверено..бар за мене.
« Последно менување: 11 Септември 2019, 00:16:12 am Stratro »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #115 на: 11 Септември 2019, 00:12:50 am »
Во ред е да не се слагаш и да ти се допаѓа ритуалот на слушање музика од CD-a (поготово коа ќе почне да скока на гребнатото место), ама пазарот си го кажа своето за CD-ата:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #116 на: 11 Септември 2019, 00:14:43 am »
Кој го ебе пазарот...
Според пазарот Ед Ширан е светска звезда и го полни Медисон Сквер Гарден со акустична гитара.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #117 на: 11 Септември 2019, 00:20:23 am »
Види, многу веројатно дека животот на CD-ата ќе заврши како што заврши животот на магнетната трака и касетите. Сигурно има некои носталгичари кои уште поштуваат 8-track касети, ама нема иднина таму. Нема да има пари во тој бизнис со CD-a и ќе умре. Освен ако не им текне на хипстерите да го напраат култ, ко сега винил што стана култ.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #118 на: 11 Септември 2019, 00:43:48 am »
К-хм... мислам дека без разлика на пазарот, хипстерите и трендовите
пресудната работа во ова е баш тоа ангажирано слушање музика т.е. да земеш со раце да фатиш и да направиш да свири. (Го зборев претходно овде или сенилен сум?! :D)

Секако, не би нападнал .flac во ниту еден момент.
Проблемот: бучава од комп.
Решението: тивко куќиште. Поскапо? Да - Ама ТОКМУ поради тоа лупнав повеќе пари... да не замара додека слушам и на тивко, а не само кога е оптеретено.

@Stratro Инаку, се слагам комплетно за седнувањето, освен за коктелите. Лично, секогаш сипам нешто над 40 степени :D

А, фетишот никогаш нема да исчезне меѓу генерациите како нас (претпоставувам дека сме тука блиску)
Сум купувал албуми само како дигитални изданија, ама кога ќе дојде по пошта диск + книга некоја што ја издал мојот омилен бенд... тука сум веќе како дете и не можеш да ме убедиш дека тоа нешто не е најубавото нешто на свет. Дури ниту Bugatti Chiron не се рамни со срањето... :)
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #119 на: 11 Септември 2019, 00:46:13 am »
Види, многу веројатно дека животот на CD-ата ќе заврши како што заврши животот на магнетната трака и касетите. Сигурно има некои носталгичари кои уште поштуваат 8-track касети, ама нема иднина таму. Нема да има пари во тој бизнис со CD-a и ќе умре. Освен ако не им текне на хипстерите да го напраат култ, ко сега винил што стана култ.

Комплетно си во право, за жал.
Единствено ми е криво што ретко кој ќе излезе на крај со издание на плоча... Ако и тоа дотрае пак ќе отиде работава комплетно во аут.
Едноставно, не ќе можеме да уживаме во ништо опипливо. Строго дигитално. :(
Добра плата.
Прав скопјАнец.