Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 483029 пати)

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 439
  • Macedonia
На работа вршевме селење на канцелариите и оштетија 3 компјутери од недоволно внимание - нивна грешка. Не беше штетата настаната во транспортот туку додека преместуваа. Притоа, да нагласам дека си ја платија предизвиканата штета.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7243
@balanar

Кај мене е така сеа за сеа е ок.
Имај предвид дека пливачкиот ламинат движи, спласнува 2-3мм (ХПС подлогата) каде има големи тежини,

Па така, за простор каде може да има влага, истурање течности итн, ако веќе нејќеш плочки, можеш да ставиш и SPC под, тој е 100% водоотпорен.
Што тине идејатансо подот во кујна, сакаш исцело да биде со остатокот или ?

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2782
Да, таркет или ламинат (од 14mm) секаде (ходник, кујна, дневна, спална)...

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 445
Ако имаш услови секако паркет во однос на ламинат. Ако е веќе трослоен паркет тогаш би било најубаво да е 1-strip.

Присутен balanar

• Редовен
Ако имаш услови секако паркет во однос на ламинат. Ако е веќе трослоен паркет тогаш би било најубаво да е 1-strip.

Да, гледав и јас да е 1-strip, мада цените се од 2900 денари/m2, па нагоре упм

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2532
50тина илјади денари разлика за 1 strip вложи ги во подобра бела техника.

Буквакно ништо нема да ти смени 1 стрип, а и те како ќе ти смени добар Самсунг фрижидер на пример.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **

Да, гледав и јас да е 1-strip, мада цените се од 2900 денари/m2, па нагоре упм

Да, скап е но подобро заштеди на друго што после полесно се менува, дека паркет ставаш сега, па после 20+ години. Но секако кога прв пат опремуваш стан не стасува за се, па она што најдобро одговара на буџетот во моментот тоа.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
50тина илјади денари разлика за 1 strip вложи ги во подобра бела техника.

Буквакно ништо нема да ти смени 1 стрип, а и те како ќе ти смени добар Самсунг фрижидер на пример.

Ова се сведува на вкусови. Јас прво би основата да е најдобра, дека таа најтешко се менува. Паркет да смениш, откако ќе ставиш мебел е тешка мака, а фрижидер е саат време работа. 1strip визуелно станот ќе го направи поголем.

Присутен balanar

• Редовен
А (зависно од разлика во цената) во споредба со ламинат од 14mm дебел и некој поширок?
Овој е 19cm широк.

Нешо вака:
https://spacefloors.mk/p/256/laminat-dab-golden-vista-14mm-as633

Или и 3-strip е подобар од секаков ламинат? хах

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
По правило дрво е подобро ама пак нема да крај на свет и ламинат да е. Колкава ти е површината која треба да ја покриеш?

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4067
Паркет се става во пензија коа ке одиш,ти со дете па и другарчиња на детето пепел има да го направат,ке го стругаш секоја 2 ра година…Поголема глупост од тоа паркет нема ,а и нема да има…Стави таму квалитетен ламинат и накриви капата :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Присутен balanar

• Редовен
По правило дрво е подобро ама пак нема да крај на свет и ламинат да е. Колкава ти е површината која треба да ја покриеш?

Сигурно над 45 квадрати...

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 275
Ако планираш да живееш во станот 20+ години и имаш доволно буџет стави си паркет, монтажата на модерниве паркети е иста и како кај ламинатот и дрвото е правилно исушено и обработено па нема големи осцилации во движењето како кај старите паркети, а да не правиме муабет за разликата во конфорот со дрвен под вс пластичен под.
Ценовно на долг рок се фаќа исто затоашто секој ламинат за 15 години колку и што му е гаранцијата повеќе не го бива и е за менување.
Додека паркетот и да се оштети лесно се поправа и заштитува.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2532
Имам класичен паркет дома и таркет недома. Никад не би ставил паркет више. Стави таркет, што и да се случи у еден ден можеш да имаш нов под. И не го лепи, нова кошулица ќе имаш.
Кој не вадел лепен паркет не знае што е мака. Да не зборам што едно лакирање ќе те кошта колку да поставиш нов таркет.
Јас за последната комбинација земав таркет од 32 евра м2, тие што се 1 стрип се 70 евра м2 па нагоре. За мене 70 еу м2 е многу.

Присутен balanar

• Редовен
Имам класичен паркет дома и таркет недома. Никад не би ставил паркет више. Стави таркет, што и да се случи у еден ден можеш да имаш нов под. И не го лепи, нова кошулица ќе имаш.
Кој не вадел лепен паркет не знае што е мака. Да не зборам што едно лакирање ќе те кошта колку да поставиш нов таркет.
Јас за последната комбинација земав таркет од 32 евра м2, тие што се 1 стрип се 70 евра м2 па нагоре. За мене 70 еу м2 е многу.

Thanks.
Ти зеде 3-strip?