Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 459443 пати)

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1152
Од мое искуство со двата система, под слободен пат подобро грее, секогаш водата на макс ама и фали притисиок. Јас кај мене ставив пумпа внатре на струја што креира притисок и нема гајле. Во зграда ако не си на последен кат, би имал добар притисок и без пумпа екстра.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2749
На претпоследен.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7771
Јас сум на втор кат во зграда со 3 спрата, и имам соларно со слободен пад. И да, притисокот не е најдобар. Ке мора да си ставиш или пумпа внатре, или си земи директно под притисок.

Отсутен balanar

• Редовен
Јас сум на втор кат во зграда со 3 спрата, и имам соларно со слободен пад. И да, притисокот не е најдобар. Ке мора да си ставиш или пумпа внатре, или си земи директно под притисок.

Тоа се мислам и јас.
200 литарски, под притисок. Доаѓал со и со греач за догревање. Бојлерот бил на кровот, во тоалетот нема ништо.
Некаде доаѓа околу 70.000 тотал.

Бидејќи сакам да ставам и проточен Bosch, прашав и за тоа. Можело комбинација, независни се еден од друг системите.
Мада како што знам - проточниот можеш да го поврзеш со соларот и ќе служи само како бајпас кога водата што доаѓа од соларот е иста или повисока од таа наместената на проточниот.

Не знам што да правам, треба да кажам за ден-два.
- Да ставам соларно или не
- Ако ставам, дали да останат независно од друго (бидејќи и соларното има за догрејување) или да го поврзам на проточниот

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4109
Ако сакаш комоција без да мислиш многу, врзи го проточниот во серија со топлата вода од соларот. Проточниот ќе ја догрерва водата само ако треба догревање. Постои една варијанта каде што се прави цирклуарен водовод за топлата вода за да не ја чекаш 30 секондиу ако ти е далеку од Соларот. Не сум видле кај нас такво нешто но на многу места низ светов топла вода се носи и до машина за садови и до машина на перење, ама тоа кај нас нема.

Јас имам проточни од Clage но немам солар ама знам дека според спецификација тоа е сосема регуларно да биде во среија.

Цитат
The CLAGE DEX 12 Next is fully compatible for inline installation with a solar system to act as a reheating unit. It is specifically designed to handle preheated water, allowing it to supplement your solar thermal system when the solar-heated water isn't quite hot enough.

Отсутен balanar

• Редовен
И Bosch-от што го имам намерачено ја има истата опција (Можност за приклучување на солар).
Во упатството пишува:

Цитат
Prethodno zagrejana voda (solarna podrška)

Uređaj može da radi sa prethodno zagrejanom vodom, na primer od strane solarnog panela.
Kad god je ulazna temperatura vode viša od one koja je izabrana u uređaju, na displeju će se prikazati ulazna temperatura vode uz treperenje (1x u sekundi)

Мада и самото соларно има греач за догревање, но не знам колку е ефикасен во споредба со проточниот.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6276
Има опција да се контролира/исклучи тој греачот ? Зошто да троши да догрева вода кога не ја користиш. Ќе ја догрее таа минорна разлика на веќе топлата вода одма проточниот кога ќе треба. Мислам дека за џабе струја само ќе се троши горе ако грееш а не се користи моментално.
« Последно менување: 16 Април 2026, 11:57:52 am vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Tommy

• Легенда

Тоа се мислам и јас.
200 литарски, под притисок. Доаѓал со и со греач за догревање. Бојлерот бил на кровот, во тоалетот нема ништо.
Некаде доаѓа околу 70.000 тотал.

Бидејќи сакам да ставам и проточен Bosch, прашав и за тоа. Можело комбинација, независни се еден од друг системите.
Мада како што знам - проточниот можеш да го поврзеш со соларот и ќе служи само како бајпас кога водата што доаѓа од соларот е иста или повисока од таа наместената на проточниот.

Не знам што да правам, треба да кажам за ден-два.
- Да ставам соларно или не
- Ако ставам, дали да останат независно од друго (бидејќи и соларното има за догрејување) или да го поврзам на проточниот

Соларно да си ставиш обавезно, No brainer e, ке видиш и по сметка на струја. Исто како за паркингот што те убедивме. Јас имам Бош протечен, комбиниран со соларно со греач, кој можеш рачно да го наместиш дали и кога да догрева. Кога нема топла вода на соларното, префрлувам само на проточен, и секундарно имам топла вода. Зајебот е што мора рачно да ја затворам водата од соларното, рачно да го пуштам проточниот, и по туширање пак да вратам на старо. Со оглед на тоа дека во 90% од случаите се користи соларното, и не е преголем проблем, 5 секунди работа.   

Знае сондата да фати бигор, еднаш на 3-5 години, ама замената е ситно, 500 денари.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4109
И Bosch-от што го имам намерачено ја има истата опција (Можност за приклучување на солар).
Во упатството пишува:

Цитат
Prethodno zagrejana voda (solarna podrška)

Uređaj može da radi sa prethodno zagrejanom vodom, na primer od strane solarnog panela.
Kad god je ulazna temperatura vode viša od one koja je izabrana u uređaju, na displeju će se prikazati ulazna temperatura vode uz treperenje (1x u sekundi)

Мада и самото соларно има греач за догревање, но не знам колку е ефикасен во споредба со проточниот.

@vladic3110 има право. Греач во бојлер ја држи констрантно температурата на голема количина вода ако соларот не ја загре. Проточен бојлер ја заграва само онаа што ти треба кога ќе ја користиш. Единствен есап е греачот да ти работи на евтина струја, ама тоа што не ти е искористено ќе се олади или ќе го догреваш непотребно.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1152
Има грејач кој многу ретко се користи за догревање, кај нас 300 денови у година се сончеви и секогаш има топла вода. Кај мене конкретно поголем проблем е што летно време нон стоп е 100 степени и има сигурносен вентил кој испушта за притисок и нон стоп ми тече. Таа вода директ од 100 степени знае и гумици да упропасти на чешми и да искриви цефки ако се пластични.

Отсутен balanar

• Редовен
Има опција да се контролира/исклучи тој греачот ? Зошто да троши да догрева вода кога не ја користиш. Ќе ја догрее таа минорна разлика на веќе топлата вода одма проточниот кога ќе треба. Мислам дека за џабе струја само ќе се троши горе ако грееш а не се користи моментално.

Има мислам, вакво треба да е нешто (со панелче за контрола на термостатот/греачот):

https://kk-avtomatizacija.mk/product/%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82-%D0%BE%D0%B4-200-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA/

Ќе прашам утре за точни детали кога ќе одам да се договорам, ама сигурен сум дека има греач (ми кажаа) кој веројатно/мора да се контролира од станот.
« Последно менување: 16 Април 2026, 12:46:10 pm balanar »

Отсутен balanar

• Редовен
Соларно да си ставиш обавезно, No brainer e, ке видиш и по сметка на струја. Исто како за паркингот што те убедивме. Јас имам Бош протечен, комбиниран со соларно со греач, кој можеш рачно да го наместиш дали и кога да догрева. Кога нема топла вода на соларното, префрлувам само на проточен, и секундарно имам топла вода. Зајебот е што мора рачно да ја затворам водата од соларното, рачно да го пуштам проточниот, и по туширање пак да вратам на старо. Со оглед на тоа дека во 90% од случаите се користи соларното, и не е преголем проблем, 5 секунди работа.   

Знае сондата да фати бигор, еднаш на 3-5 години, ама замената е ситно, 500 денари.

Е ова ќе те прашав, како ги ,,шалташ" од каде да доаѓа топлата вода т.е од кој систем... Има вентил некој во тоалетот?
Само не ми е јасно - како знаеш дека нема доволно топла вода во соларното? Пишува на панелот (ја чита моменталната температура во бојлерот?) или мора рачна проверка од тушот/чешма? :)
« Последно менување: 16 Април 2026, 12:44:12 pm balanar »

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4086
  • MadaFunker
Мој совет, соларно и проточен (за секој случај) независно поставени,
Новиот компјутер за соларно е со апликација е многу подобар за користење од претходниот.
За високата температура пријател го реши така што стави преку цевките зелена мрежа.
New blood of old school

Отсутен balanar

• Редовен
Мој совет, соларно и проточен (за секој случај) независно поставени,

Ова и вака е замислено да биде  :)

Отсутен Tommy

• Легенда

Е ова ќе те прашав, како ги ,,шалташ" од каде да доаѓа топлата вода т.е од кој систем... Има вентил некој во тоалетот?
Само не ми е јасно - како знаеш дека нема доволно топла вода во соларното? Пишува на панелот (ја чита моменталната температура во бојлерот?) или мора рачна проверка од тушот/чешма? :)

Ke ти сликнам се нешто покасно.