Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 460110 пати)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9176
  • Пичлеме
П во спална е многу глупа работа, ај што изгледа лошо па и треба да газиш таму кај што ти е главата за да извадиш нешто.
Според сликава од Sketch Up има доволна квадратура спалнава за нормален плакар.
Мене ми боде очи малце dead space- от што го имаш најдесно на шанкот во кујната, мислам дека многу брзо ќе ти стане junk corner.
Пробај со 2/3 дизајни/варијации на кујната за да видиш кој ќе ти биде најприроден.
Мене кај овие плакари ме плашел моментот да не ми падни на гла некој елемент дури спијам и не сум ги земал во предвид ;D

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2749
Ако е тоа П плакар - нема никогаш да ставам.

Ќе одговорам подоцна на секој предлог.

Отсутен balanar

• Редовен
Имаме исти распоред на кујната и мој совет ти е да ја спуштиш рерната под плотна, микробранова не ти треба и тука да ослободиш плус 60цм од работна маса. Верувај дека повеќе ќе ти треба работна маса отколку микробранова што можеш да ја замениш со air fryer

Размисли за советот од Дуле, се сложувам со него, ако се готви во кујната ќе ти треба тој простор, зашто сега имаш лево од лавабото 60 цм и во ќошот, што може да е непрактично за работа. Знам дека е позгодно рерната кога е горе, ама малце си кнап со простор во кујната, те работна површина.

Тргни го шанкот, направи го работна површина и додај му 10-20цм во длабочина ако имаш простор накај дневната. Сличен распоред имаме на кујни и „полуостров“ наместо шанк беше најдобро искористен простор кај мене. За сѐ се користи, подготовка на храна, кафемат и други мали уреди во ќошот. И пушти му продолжен од тие што се вградуваат во работни површини.

Ве послушав, да речеме  ;D
И претходно не беше баш шанк - шанк, туку ми беше замислено да е високо 110cm. Сега го спуштив на 90cm (исто како и работната површина).
Микро може да се докупи како посебен уред.

Островчето на горната површина е широко 70cm (работната површина општо во кујната е 60cm), долго е 180cm (од другата страна има три елементи по 60cm). Во долниот дел - 40cm е длабоко. Од другата страна (што гледа накај кујната) ќе се извлекуваат две фиоки, едната е околу 36cm висока, другата е 41, така нешто.
Оставив можност (затоа и е плотната на тој дел висечка) да се стават и ниски барски столчиња бидејќи навистина мислам дека ќе го користам/користиме тој дел за седење/јадење. Од крајот на извлечените столици (во употреба) до почетокот на аголната гарнитура треба да има околу 60-тина cm

Mи треба предлог како да го финиширам овој дел што се отвори откако ја тргнав високата колона со фурната и микрото.
Има 60cm ширина:

Размисли дека ќе треба да ставиш некаква, било каква цедалка за садови до мијалникот, небитно дали лево или десно, и со тоа ти стануваат зафатени уште 45/60 сантиметри од работната површина.

Јас тука би играл со вграден фрижидер кај што сега ти е рерната, одма до него стандард плотна и рерна, и се останато работна површина, се до вратата таму (би го елиминирал плакарот).

Втора опција, уште попрактична, е П кујна наместо шанкот. Никој никогаш не седнал на шанк при трпезариска маса, а како работна површина на исто ниво со остатокот од кујната дефинитивно ќе се користи мнооогу повеќе.

Причина е што покрај цедалката спомната погоре, ќе треба на работна површина да ти стои и некаков кафемат.

Ги разбирам желбите и замислите (што секој од нас си ги има), ама не е поентата да фукнеш 3000 евра за кујната и да се нервираш секое влегување внатре.

Исто така, го делам мислењето со Мечето за спалната. Распоредот е очигледно правен за П плакар, и би те советувал да го направиш така (макар и на сметка да елиминираш еден од двата плакари што ги имаш во ходник). Соба за спремање и облекување за на работа и излегување е секогаш спална соба, а не ходник.

Koрегирав тоа што ми се совпадна, а за П плакар - нема шанси. Јас нејќам.
Знам дека спалната е генерално соба за спремање и облекување, ама во таа спална - тие се можностите. Долга е 471cm и широка 266cm. Дури и во каталогот на инвеститорот е како јас што замислив - со ноќни масички од двете страни на креветот.

Плакарот во спалната (како што е на рендерот) треба да е околу 120cm широк, 60cm длабок и до таван.
Плакарот во ходникот е околу 220cm широк и исто длабок 60cm.
Другото во ходникот не е плакар класичен, туку е вака нешто:

Горниот дел (и долниот) се вкупно долги околу 170cm, а најлево делот (што е како плакарче) е 60cm широк. Целото е 50cm длабоко.

А плакарот во кујната (позади вратата) ми е замислен за вака нешто:

Тој е потесен од работната површина (некаде е околу 40cm) бидејќи вратата се отвора натаму.
Моја дамнешна желба е да имам дупол фрижидер со француска врата долу, ама ќе видам како ќе е реално во просторот. Ако се решам за таков фрижидер - ќе се скуси на плакарот.

За цедалка - на ум сум да ја направам во висечите (веднаш над лавабото). Така е кај нас дома со години и е одлично.

Друга опција, преместија вратата од спалната да биди на ѕидот од дневната. После направи плакар во цела должина на ѕидот кон салонот.

Нема шанси ова.
Треба од спалната да излегувам во дневната, па од дневната да одам до ходник, па до тоалет.
« Последно менување: 16 Март 2026, 20:00:50 pm balanar »

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2509
Како и да го средиш секогаш ќе ти фали нешто, а за месец дена ќе се навикнеш и нема да ти е гајле.  Најбитно е шо ќе бидеш свој на своето, на ситници на губи раат.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18002
Во делот на "шанкот" можеш да си направиш некаков кофи стејшн, сигурно ќе најдеш на пинтерест некакви интересни идеи.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7092
Размисли дека ќе треба да ставиш некаква, било каква цедалка за садови до мијалникот, небитно дали лево или десно, и со тоа ти стануваат зафатени уште 45/60 сантиметри од работната површина.

Побалканска работа нема од цедалка на видик.  ;D

Има што се вградуваат во висачот над мијалникот и ќе си капи долу и нема да се гледаат, да фаќаат простор, а за естетика да не правиме муабет.

Побалканска работа од скапа кујна, со секакви апарати, ваква фурна, онаков мијалник, најјак аспиратор и на крај готвење на тераса или во летниковец на најефтин СТ шпорет нема.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2750
  • Шалабајзер
За цедалката од Пластичарска слушам доаѓаат инспекции и конфискуваат станови..

Шала на страна, бујрум решение за една-две чаши/некое овошје : https://www.pro-dizajn.mk/mk/product/19448/polica-za-rabotna-plocha---fleksi-19448, за другото задолжено е ова :
https://www.pro-dizajn.mk/mk/product/18559/organizator-za-chinii-i-chashi-za-visechki-element-18559

Sent from my iPhone using Tapatalk
No turbo, no fun :)

Отсутен boksata

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
На тема уредување на стан, дали некаде во македонија има трпезариска маса која се пушта повеќе од една плоча 40цм?
Нешто вака:
https://row.transformertable.com/products/round-extendable-table-with-chairs

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1999
Имаме исти распоред на кујната и мој совет ти е да ја спуштиш рерната под плотна, микробранова не ти треба и тука да ослободиш плус 60цм од работна маса. Верувај дека повеќе ќе ти треба работна маса отколку микробранова што можеш да ја замениш со air fryer

Размисли за советот од Дуле, се сложувам со него, ако се готви во кујната ќе ти треба тој простор, зашто сега имаш лево од лавабото 60 цм и во ќошот, што може да е непрактично за работа. Знам дека е позгодно рерната кога е горе, ама малце си кнап со простор во кујната, те работна површина.

Тргни го шанкот, направи го работна површина и додај му 10-20цм во длабочина ако имаш простор накај дневната. Сличен распоред имаме на кујни и „полуостров“ наместо шанк беше најдобро искористен простор кај мене. За сѐ се користи, подготовка на храна, кафемат и други мали уреди во ќошот. И пушти му продолжен од тие што се вградуваат во работни површини.

Ве послушав, да речеме  ;D
И претходно не беше баш шанк - шанк, туку ми беше замислено да е високо 110cm. Сега го спуштив на 90cm (исто како и работната површина).
Микро може да се докупи како посебен уред.

Островчето на горната површина е широко 70cm (работната површина општо во кујната е 60cm), долго е 180cm (од другата страна има три елементи по 60cm). Во долниот дел - 40cm е длабоко. Од другата страна (што гледа накај кујната) ќе се извлекуваат две фиоки, едната е околу 36cm висока, другата е 41, така нешто.
Оставив можност (затоа и е плотната на тој дел висечка) да се стават и ниски барски столчиња бидејќи навистина мислам дека ќе го користам/користиме тој дел за седење/јадење. Од крајот на извлечените столици (во употреба) до почетокот на аголната гарнитура треба да има околу 60-тина cm

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Mи треба предлог како да го финиширам овој дел што се отвори откако ја тргнав високата колона со фурната и микрото.
Има 60cm ширина:

Јас тука би играл со вграден фрижидер кај што сега ти е рерната, одма до него стандард плотна и рерна, и се останато работна површина, се до вратата таму (би го елиминирал плакарот).

Втора опција, уште попрактична, е П кујна наместо шанкот. Никој никогаш не седнал на шанк при трпезариска маса, а како работна површина на исто ниво со остатокот од кујната дефинитивно ќе се користи мнооогу повеќе.

Причина е што покрај цедалката спомната погоре, ќе треба на работна површина да ти стои и некаков кафемат.

Ги разбирам желбите и замислите (што секој од нас си ги има), ама не е поентата да фукнеш 3000 евра за кујната и да се нервираш секое влегување внатре.

Исто така, го делам мислењето со Мечето за спалната. Распоредот е очигледно правен за П плакар, и би те советувал да го направиш така (макар и на сметка да елиминираш еден од двата плакари што ги имаш во ходник). Соба за спремање и облекување за на работа и излегување е секогаш спална соба, а не ходник.

Koрегирав тоа што ми се совпадна, а за П плакар - нема шанси. Јас нејќам.
Знам дека спалната е генерално соба за спремање и облекување, ама во таа спална - тие се можностите. Долга е 471cm и широка 266cm. Дури и во каталогот на инвеститорот е како јас што замислив - со ноќни масички од двете страни на креветот.

Плакарот во спалната (како што е на рендерот) треба да е околу 120cm широк, 60cm длабок и до таван.
Плакарот во ходникот е околу 220cm широк и исто длабок 60cm.
Другото во ходникот не е плакар класичен, туку е вака нешто:

Горниот дел (и долниот) се вкупно долги околу 170cm, а најлево делот (што е како плакарче) е 60cm широк. Целото е 50cm длабоко.

А плакарот во кујната (позади вратата) ми е замислен за вака нешто:

Тој е потесен од работната површина (некаде е околу 40cm) бидејќи вратата се отвора натаму.
Моја дамнешна желба е да имам дупол фрижидер со француска врата долу, ама ќе видам како ќе е реално во просторот. Ако се решам за таков фрижидер - ќе се скуси на плакарот.

За цедалка - на ум сум да ја направам во висечите (веднаш над лавабото). Така е кај нас дома со години и е одлично.

Друга опција, преместија вратата од спалната да биди на ѕидот од дневната. После направи плакар во цела должина на ѕидот кон салонот.

Нема шанси ова.
Треба од спалната да излегувам во дневната, па од дневната да одам до ходник, па до тоалет.
Еве ние како го решивме, но просторот е многу помал за разлика од кај тебе, мислам дека беше 35цм останатиот дел.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
На тема уредување на стан, дали некаде во македонија има трпезариска маса која се пушта повеќе од една плоча 40цм?
Нешто вака:
Види во технокооп, последен пат кога барав и јас имаа интересни модели што се развлекуваа и по 1м

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11877
  • Архитект
Нешто вака:

Да. Има.
Јас дома имам 120х90 се пушта за дупло. 240х90.
Од овај тип треба да има на повеќе места. Мојата е од Врање некоја фирма, шо тогаш имаше соработка со Дома Мебел. Дали уште носат од таму, незнам.
Брат ми има ист таков модел ама од Caligaris. 100 пати е подобра од мојата ама и дупло поскапа.
На овај принцип се отвора

https://www.aptdeco.com/product/calligaris-bon-ton-wood-glass-extendable-dining-table

Присутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3621
И само замисли наредни 30 години треба секој  18 од месецот да плаќа за ова додека не умре  т.е фрлат 10тина лопати земја.Али стан купил. Македонска стамбена архитектура
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5429
  • Пиши лаже
Секоја чест.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1217
Хехех 2011 Истите пари купив 85м2 кај Веро 2 во Тафталиџе.  x3 и јаче цениве. Алал им вера. И нас шо купуваме. Дур има(сме) овци, ке има(даваме) волна.

Отсутен balanar

• Редовен
https://www.facebook.com/share/p/1CPTJ67zVU/

Дали некој има или знае некој што има ваков мијалник?
Ми се допаѓа, а првично сакав да купам надграден...

Најдов 2-3 фирми што ги изработуваат - сите се од Струмица хах