Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 357246 пати)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1725
Колку понов и побрз транзит, толку поразвиена држава ќе имаме.

Особено па на релативно мала територија како нашата, ништо не мора да е централизирано во Скопје, а е. Чист пример Швајцарија (освен фактот дека државата има многу пари, кај нас тоа што се испокрало последниве 35 години да се вложеше во инфраструктура сега кој знае кај ќе бевме, никој немаше да сака да се сели од тука).

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 113
Требаше овој Декември да идеме комплет сите на Тајланд, на пробни 2-3 месеци, нажалост, други приватни причини ни ги сменија плановите. 0% данок на приход, интернационални школи, ефтина храна, ефтини дадилки, ефтини вили/апартмани за на подолг рок. Секој викенд на различна плажа/остров, феноменално време.

мене ова ме заинтересира :) јас комплетно ремоте работам 10 години и не сум врзан со канцеларија или физички простор, кажи проста математика колку би ми требало за 2-3 месеци да се опуштам таму ? 2 возрасни и 1 дете од 3 години, нема потреба од градинка чуда. Јас ја меркав Валенсија за неколку месечен престој, мислам дека со 4000 еур месечно се тера тип топ со вклучено сместување и превоз.

Зависи каде точно сакаш да идеш во Тајланд. 2017-та бев во Ченг Маи, планинско местенце внатре во Тајланд. Таму ептен ефтино може да поминеш, градот во тоа време беше центарот за светот за дигитални номади, и за тоа место, 4000 евра се скоро па дупло од што ти е потребно на месечно ниво, зашто таму скоро сите живеат на одреден буџет. Нема расфрлање, ниту пак има кај да потрошиш поголема сума на пари.

Наредна година бев низ местата што се покрај вода, тука веќе е поскапо се.  Ko Самуи, Краби, Пукет особено дека е најпосетуван се поскапи, но пак ке ти влезат во тој месечен буџет освен ако не ја распостелаш ептен чергата. Храна има ефтина во 7/11, Тук Тук за локален превоз се ефтини, ама мора да се ценкаш. Ефтин а добар интернет. Турите по острови знаат да бидат скапи по човек, од 50-70$ па нагоре, ама па нема секој ден да идеш, и плус имаш ручек вклучен. Тајланд е доста сиромашна земја, ако ги исклучиш туристичките места, и буквално за се можеш да се ценкаш, инаку ке те одерат. Смештајот требаше да ни биде 800$ месечно, вила со базен, имам пријател што живее таму од 2011-та, па полесно се наоѓа на овој начин.

Идете во Бангког, барем на викенд, на Скај Лебуа. Не запознав ниту еден до сега што не се воодушевил од земјата. Џабе слики, некои работи треба да се видат во живо.

Интересно, многу интересно. Моментално сум преблокиран со работа во америчко време, но прва прилика додека детево ми е по градинки треба да одам на месец два.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2167
Ако не е проблем, можеш и сам да отидеш на месец дена. Кажи дека си добил одлична понуда за работа, но мораш да се запознаеш со населението и околностите пред да донесеш одлука.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
Прајте шо ќе прајте, при разгледање за селење размислете и за радикалните муслиманско исламистички воено способни мажи кои се намножени и ги поробуваат европските демократии.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Дома од 2001 сме под нивна команда.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 113
Ако не е проблем, можеш и сам да отидеш на месец дена. Кажи дека си добил одлична понуда за работа, но мораш да се запознаеш со населението и околностите пред да донесеш одлука.

Муабет на место. 🍻

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец

Кој друг кликне лајк е прав муж, а не тетка.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5929
Прајте шо ќе прајте, при разгледање за селење размислете и за радикалните муслиманско исламистички воено способни мажи кои се намножени и ги поробуваат европските демократии.
Лондонстан,Малмостан, Паризстан се едни од многуте градови кај шо народот е сплотен и живее во хармонија благодарност на тие со брадите.
Белгистан е веќе на друго ниво како држава :D

https://youtube.com/shorts/hwIV4ROwSPA?si=6Fkc8mcxp-frArUF
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
158 страни и 7 години, сеуште се чекаат да паднат цените на становите во Скопје. Кај и да е

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
Ако треба да се организирам секој ден со уште 5 други луѓе да одам до скопје и да се вратам ќе си пукам у нога. Сум идел минимум 200 пати низ годините на релација Скопје Софија или Штип Софија сам у кола. Ниту еднаш не сум ни помислил да се организирам со некој за да патувам освен ако некој роднина или пријател екплицитно не ми побара да го носам, ниту еднаш немам наплатено пари за транспорт. Не постои таа заштеда на светот што ќе ме натера за 50 евра да возам луѓе од триста кура у кола.

Од стан во Скопје се префрли сега на начинот на превоз пошто се избламира со претходната „дебата“.

1. Истите луѓе се возат секој ден. Некој ден - вози еден, друг ден - вози друг. Секој си ја вози својата кола, а истите патници.
Или во одредени случаи - еден вози цело време, ако никој друг од „друштвото“ не вози или нема кола. Тогаш тој има најмногу „ќар", ама затоа вози цело време.

2. Сите плаќаат по 500 денари повратно (барем тоа што знам јас од Штип).
Ако се менуваат повеќе луѓе во возењето - ќарот е само кај тој што вози за тој ден. И тоа колку има ќар? Горивото е 1000-ка минимум, патарините се 320 денари.
Ако се возат четворица - му остануваат 680 денари чисти (пари што секако ќе ги даде другиот ден). И ова под услов да вози 4-ца други луѓе со него (некој нема да оди на работа тој ден и сл.)
Од каде извади 50 евра ќар - изгледа од бугарското газе.

Измеша триста глупости пошто врска немаш и паушално лупаш глупост до глупост колку да кажеш нешто.

Чисто процедурално околу 50 евра ме кошта да идам до софија и да се вратам ете ти ја математиката.
А како ти ги пресмета тие 680 добивка? Вклучи и фактор ветар во која насока дува и надворешна температура и дали тие 5 луѓе имаат идено по голема нужда дента или се со пејлод од претходниот ден?

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
Бугарче, се изгуби тотално во муабетот, почна да бладаш.
Жалосно.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705

Потпис и печат.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Слобода или смрт
Бугарче, се изгуби тотално во муабетот, почна да бладаш.
Жалосно.

Пошто гледам немаш капацитет да ти раздробам на кратко.

Хронологијата на настаните тргна од таму дека подобро ти било да патуваш бидејќи било еден саат и притоа си се договарал само со 4 останати луѓе вкупно 5 во кола (ако некој ви прдне ќе ве загуши) секој ден околу тргање за да биде некако исплатливо патувањето.

Јас само ти реплицирав дека трошам 50 евра на патување но патувам сам за личен спокој и мир.
Тоа ќе ти покаже кој е до каде стигнат меѓу нас двајца во осознавање на суштината на животот.

Поздрав и имај убава вечер

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
Ти си стигнат до IQ на собна температура.
Се изгуби во муабетот бугарче, измеша милион работи, со по некоја наводна шега во наводници тук и таму низ постовите. Буквално не знаеш кај тераш.

Ама не си ти крив, на тебе до тука ти е лимитот на размислување. Да продолжиш да патуваш сам низ белиов свет, таков бот ко тебе и не заслужува нешто друго.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Слобода или смрт
Ти си стигнат до IQ на собна температура.
Се изгуби во муабетот бугарче, измеша милион работи, со по некоја наводна шега во наводници тук и таму низ постовите. Буквално не знаеш кај тераш.

Ама не си ти крив, на тебе до тука ти е лимитот на размислување. Да продолжиш да патуваш сам низ белиов свет, таков бот ко тебе и не заслужува нешто друго.

Кјути имате среќа што не пишувам патешествија како ти кога ќе отидеш у некое селце у грција пошто кај ќе ви беше крајот зошто рекордот ми е 17 дена по ред спиење во различен град :D