Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 357379 пати)

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
Јас би живеал во Переа (под Солун) и око нема да ми трепне.
Како би живеел таму (освен ако немаш европски пасош) подолго од 90 дена без виза?

Ме имаат викано на работа во Атина пред некоја година (работам во IT), само ми понудија ниска бруто плата и немаше поента да се селам.

Ако имам приход од 5k евра месечно од тоа што го работам (од муабетиве погоре) - сигурно ќе се најде фирма на која ќе и вршиш работа и ќе ти обезбеди работна виза.
Maлку експерти има, работни визи има доста :)

Мислев поентата е да се купи имот и таму да се живее. Ти ако работиш во Атина што ќе ти е станот во Переа?
Освен ремоте ако работиш, уствари не знам дали грците имаат номад виза, тоа би било опција да живееш таму без работна виза. Ама има друг проблем, ако бруто ти е 5000, кај нас нето ќе ти бидат 4500, во грција ќе ти бидат околу 3500 може и помалку, они мислам дека имаат повисок данок на 30/40000еу приход годишно.

Што работиш во ИТ?

Присутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
Мислиш на Скопје, како Скопје Бардовци, Злокуќани, Соње, Водно етц, или Скопје Центар, Аеродром, Тафталиџе?
Скопје како Аеродром или Карпош.
На Бардовци, Водно треба татко ти да земал 5000 евра плата, или ти да земаш таа плата 15 години за да можеш да си дозволиш куќа таму.
Нема логика да живееш во стан во Бардовци :)

Why not Дебар маало ако можеш да си дозволиш. Тука ти е парк, урбани места, центар.
Јас рентав стан на Илинденска во студентски денови, супер ми беше. Нон стоп некоја дешавка во парк, пикници си праевме, боемска улица е тука.

Да речеш ке се преселам кај Валенсија или Аликанте Шпанија, да те разберам. Ама Переа бе ?!?

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1725
Како би живеел таму (освен ако немаш европски пасош) подолго од 90 дена без виза?

Ме имаат викано на работа во Атина пред некоја година (работам во IT), само ми понудија ниска бруто плата и немаше поента да се селам.

Ако имам приход од 5k евра месечно од тоа што го работам (од муабетиве погоре) - сигурно ќе се најде фирма на која ќе и вршиш работа и ќе ти обезбеди работна виза.

Мислев поентата е да се купи имот и таму да се живее. Ти ако работиш во Атина што ќе ти е станот во Переа?
Освен ремоте ако работиш, уствари не знам дали грците имаат номад виза, тоа би било опција да живееш таму без работна виза. Ама има друг проблем, ако бруто ти е 5000, кај нас нето ќе ти бидат 4500, во грција ќе ти бидат околу 3500 може и помалку, они мислам дека имаат повисок данок на 30/40000еу приход годишно.

Што работиш во ИТ?

Имаат Грците номад виза, имаат и Италјаните имаат и Шпанците. И секоја држава си иде со свои проблеми, а најголем проблем се даноците кои што се прогресивни и обемите се многу ниски, па со 5000 евра веќе наближуваш или си во највисоката даночна стапка влезен. Ова кажувам како некој што долго време веќе разгледува опции за дигитал номад виза баш во тие 3 држави :) на повисоките давачки додај и генерално повисоки трошоци за живеење, особено во споредба со градови во Македонија кои не се Скопје, направи ја математиката и одма ќе видиш дека во ниеден случај стандардот на живот што го имаш тука со толкава бруто плата нема теоретска шанса да го задржиш па макар и во Грција, а не па Италија или Шпанија.

Плус, селење во помали места во друга држава може да има и јазична бариера. Пошто на крај на ден, колку и да си интроверт ќе сакаш да се дружиш со луѓе, а освен ако не си во некое место кое е ептен интернационално (пример Валенсија), ќе треба да го зборуваш локалниот јазик за да можеш да се вклопиш во друштва.

Ние многу сакавме (и уште сакаме) да се селиме во Италија. И иако технички може да си дозволиме живот таму без проблем со моменталните плати, многу од задоволствата што си ги дозволуваме тука ќе треба да ги скратиме (а и да не правам муабет на колку повеќе пари ќе ни одат на даноци, пари што би оделе во заштеди, инвестиции, па и шетања и делови за М2чето :) ). И така на крај заклучивме дека најблиску што ќе стигнеме до Италија е да се отвори прилика во Гугл или Епл во Цирих па да ни биде Италија на 3 саати возење.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469

Нешто не се разбираме.
Јас реков дека ми имаат нудено работа во Атина пред некоја година, а муабетот за Переа е сега на темава. Нема врска едно со друго.

Да речеш ке се преселам кај Валенсија или Аликанте Шпанија, да те разберам. Ама Переа бе ?!?

Не те разбирам тебе стварно. Јас си реков мој избор и никој тебе не те натера да се селиш во Переа - сега ти ми кажуваш Аликанте маликанте.
Муабетов ти е „И тата би сине“. И јас би се преселил во Аликанте и Валенсија и Сардинија.

Ја пишав Переа бидејќи ми се допаѓа за живеачка и бидејќи ми е на 2 саата со кола од дома.

Форумов е станат багра, човек не смее да си каже мислење и она што НЕМУ му одговара.
« Последно менување: 16 Јули 2025, 23:39:23 pm balanar »

Присутен draganamon

• Јуниор
  • **
Бреј ама сензитивен, нема некој да има исто мислење како тебе, и одма плачипичка муабети како форумов станал багра.
Мое мислење е дека нема да мрднеш подалеку од мамичка и татичко од Штип освен ако не те принуди животот, или невестата евентуално, ама едно знам, и 6000 плата да ти дадат, Переа нема да се преселиш.
Спремен сум утре да одам на нотар да потпишам дека ке ти ја дадам колата ако се преселиш во Переа во наредните 10 години.

Присутен draganamon

• Јуниор
  • **

Што работиш во ИТ?

Имаат Грците номад виза, имаат и Италјаните имаат и Шпанците. И секоја држава си иде со свои проблеми, а најголем проблем се даноците кои што се прогресивни и обемите се многу ниски, па со 5000 евра веќе наближуваш или си во највисоката даночна стапка влезен. Ова кажувам како некој што долго време веќе разгледува опции за дигитал номад виза баш во тие 3 држави :) на повисоките давачки додај и генерално повисоки трошоци за живеење, особено во споредба со градови во Македонија кои не се Скопје, направи ја математиката и одма ќе видиш дека во ниеден случај стандардот на живот што го имаш тука со толкава бруто плата нема теоретска шанса да го задржиш па макар и во Грција, а не па Италија или Шпанија.

Плус, селење во помали места во друга држава може да има и јазична бариера. Пошто на крај на ден, колку и да си интроверт ќе сакаш да се дружиш со луѓе, а освен ако не си во некое место кое е ептен интернационално (пример Валенсија), ќе треба да го зборуваш локалниот јазик за да можеш да се вклопиш во друштва.

Ние многу сакавме (и уште сакаме) да се селиме во Италија. И иако технички може да си дозволиме живот таму без проблем со моменталните плати, многу од задоволствата што си ги дозволуваме тука ќе треба да ги скратиме (а и да не правам муабет на колку повеќе пари ќе ни одат на даноци, пари што би оделе во заштеди, инвестиции, па и шетања и делови за М2чето :) ). И така на крај заклучивме дека најблиску што ќе стигнеме до Италија е да се отвори прилика во Гугл или Епл во Цирих па да ни биде Италија на 3 саати возење.

Тоа е тој муабет.
Потполно се согласувам.

Шпанците и Италијаните чудно те гледаат ако им збориш на англиски, а тоа да не е барање насоки за движење како турист.

Во Мај 2018 година рентав Airbnb цел месец во Валенсија, да видам како е животот таму.
Тогаш излезе Avengers: Infinity War
Сакав да го гледам, но во кино немаше филм на англиски.
Имаше еден филм, и тоа во Вторник, во 20h, и беше некој детски, некој тапа филм.
На телевизија, Friends играше и немаше опција да сменам аудио на англиски.
Театар, опера, институции, се на шпански. Ако им презбориш на англиски, може и котек да изедеш.

Недела ништо не работи. Ништо, ни продавници, ни ресторанти. Нема каде да отидеш.
Во работен ден, повеќето места служеа храна само 2-3 саати наутро, од 9-10 до 12h.
Во тие саати не можеш место да најдеш. Пред тие саати ќе дремеш, не служат храна.
Им стојат сендвичите готови, не ти ги дава.
После тоа време, работи местото за кафе, не работи кујна. Вика пица после 17h. Одам 17:30 се зафатено, и си седеа луѓето до 20h.
Начекав маса во 19h, се испродале пиците.
Мамата.

Си ги заборавив слушалките дома, 2 дена не можев да најдам wireless слушалки, кој не беа по 200 евра. Земав жичени.

Ако не сакаш даноци, Португалија мислам уште е најдобар избор во Европа.
Ама оди прошетај, поседи малце, види култура, види структура на народ, пробај ги институциите, па пиши дали ке се преселиш или не :)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
Бреј ама сензитивен, нема некој да има исто мислење како тебе, и одма плачипичка муабети како форумов станал багра.
Мое мислење е дека нема да мрднеш подалеку од мамичка и татичко од Штип освен ако не те принуди животот, или невестата евентуално, ама едно знам, и 6000 плата да ти дадат, Переа нема да се преселиш.
Спремен сум утре да одам на нотар да потпишам дека ке ги ја дадам колата ако се преселиш во Переа во наредните 10 години.

Плачипичка, мамичка и татичко, нотар... Сето ова затоа што дадов свое мислење дека со 5000 евра плата би живеал во Переа.
А не ме ни знаеш.

Ти си за посматрање друже. На подолго време.
Форумов не е багра изгледа, ти си.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
Еовака, баш овака му ебавте маме на Скопје.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1725
Тоа е тој муабет.
Потполно се согласувам.

Шпанците и Италијаните чудно те гледаат ако им збориш на англиски, а тоа да не е барање насоки за движење како турист.

Во Мај 2018 година рентав Airbnb цел месец во Валенсија, да видам како е животот таму.
Тогаш излезе Avengers: Infinity War
Сакав да го гледам, но во кино немаше филм на англиски.
Имаше еден филм, и тоа во Вторник, во 20h, и беше некој детски, некој тапа филм.
На телевизија, Friends играше и немаше опција да сменам аудио на англиски.
Театар, опера, институции, се на шпански. Ако им презбориш на англиски, може и котек да изедеш.

Недела ништо не работи. Ништо, ни продавници, ни ресторанти. Нема каде да отидеш.
Во работен ден, повеќето места служеа храна само 2-3 саати наутро, од 9-10 до 12h.
Во тие саати не можеш место да најдеш. Пред тие саати ќе дремеш, не служат храна.
Им стојат сендвичите готови, не ти ги дава.
После тоа време, работи местото за кафе, не работи кујна. Вика пица после 17h. Одам 17:30 се зафатено, и си седеа луѓето до 20h.
Начекав маса во 19h, се испродале пиците.
Мамата.

Си ги заборавив слушалките дома, 2 дена не можев да најдам wireless слушалки, кој не беа по 200 евра. Земав жичени.

Ако не сакаш даноци, Португалија мислам уште е најдобар избор во Европа.
Ама оди прошетај, поседи малце, види култура, види структура на народ, пробај ги институциите, па пиши дали ке се преселиш или не :)

Сменета е ситуацијата во Валенсија, последниве неколку години се развива како tech hub и многу е интернационална станата. Баш имам другар кој што живее таму на дигитал номад виза, пред месец дена ја продолжи за 3 години и купи стан таму. Бевме ние на посета во мај, многу е убаво среден градот ама прежешко е за мој вкус упм :) си го поштувам јас северот на Италија ептен, ама е сериозно поскап.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Шпанија е евтина и за купување имот и за живот,ама Англиски јазик не ти поминува.

Барем Шпанскиот е лесен,па една куќа/стан во околина на Аликанте за некоја година и чао џаци.

Преѓе гледав во околината 4 собен за 69К.И комплетно реновирање ќе дојди 100К.Оди седи во Сингелиќ или во Битола во Касарната со тие пари.

God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3137
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Ок, ке ти биде интересно месец 2.
После ?
Никој не познаваш. Мислеш грците ке те дружат таму ?
Треба децата да ги запишеш на училиште. Што ке научат за македонците во тоа училиште. Како ке ги третираат ?
Переа е туристичка населба, кога ке има туристи ке е гужва, кога ке нема туристи повеќе од пола од бизнисите нема да работат.
Плус е приградска населба, како Драчево или Илинден во Скопје.

Не е тоа туку така.

Другар, јас неам сеуште деца.
Исто како што немам ни 5 илјади евра плата месечно моментално.
Збориме за моментално и збориме хипотетички, не збориме дали со деца или не.

Утре ќе се преселам во Переа да можам.
И да имам деца - ќе се снајдеме некако, гледам во Германија и во Англија многу поприфатени се и здружени нашиве со локалците, па си тераат фамилии.
Не ти ги разбирам муабетиве, небаре Переа е Дојран или Мантово.

Нема бе момче, не е толку едноставно.
Сосема случајно налетав на стан во Переа пред неколку години, трет ред, 68.000 евра, беше за реновирање. Имаше нешто натегање со паркингот, не се секавам што поточно беше, дали не сакаа да ми продадат паркинг, или не ми се допаѓаше нешто околу локацијата.

Размислував за преселување, ама брзо разманав за преселување, се мислев да го земам ко за летен одмор, ама го продадоа додека се мислев
Ама ако е снајден тука, како што е примерот со 5000 евра месечна плата, или живот со плата која дозволува удобен живот, сметам дека потешко ке се одлучи да се пресели.
Скопје е многу убаво место за живеење ако имаш 2000 евра плата месечно. Надвор од Скопје каде се е поефтино, но уште да си во Македонија е уште поубаво со таа плата.
Јас да имам 5000 евра плата месечно, ке си живеам во Скопје, и секој месец ке си одам на викенд низ Македонија, секое лето 2-3 пати на море, секое зимо 2-3 пари на планина на скијање. И така ...

Баш е едноставно по мене и за мене.
Јас мислам сосема обратно од тебе и тоа е тоа.
Со приход од 5000 евра месечно сакам да живеам во мирно место на море, а не во Дебар Маало.
Родителите ми се живи (дал Господ), сестра ми со фамилијата си тера. И на сето ова - пак ќе се иселам со девојката во таква прилика.

И да - мислам дека ќе се снајдам доста долу на југ.

П.С Далеку сум од момче, ова го зборам со 38 години со моментална плата од 1200+ евра. Плата што ја трошам во Штип, така да - ниту имам неправди, ниту не сум снајден ниту сум искористен од државава.
38 години е сериозна бројка, скоро повеќе од половина од животот,кога ти до сега на 38 години не си се преселил нема ни од сега. Ти гарантирам прво вклопување,култура,јазик,тоа што ке го работиш тоа што знаеш и колку си спремен за Жртвување.Зошто ова ти го зборам сум поминал сито и решето од спиење на клупа па до најскапи хотели.Нема што не сум пробал за да се пронајде живот Европа,Балтик,Скандимавија,Блиски исток.. прво треба да се одлучиш што сакаш да си печалбар и да се вратиш тука со кешот или пак да градиш надворо живот од Македонија.Разлика е страшно голема и неверојатна нема подобар живот за млад човек да прави деца и кроји семејство како што е кај нас.Сеуште ние го имаме тој сензибилитет фемили тоа неможе да ти се објасни додека не го доживееш.Фрустрација незадоволство тага секогаш ке постои од овие краишта кај луѓето уште 60,70ти луѓе си заминувале.Мој совет до тебе кога некој повозрасен сака да ту укаже како човекот размисли прво јас сум првиот гласноговорник за да се печали надвор од тука минимум 10 години за да имаш резултат тука кај нас дали кров над глава кола некоја удобноста да ме се стегаш во маркет.Има разлика да печалиш има разлика да се иселиш ако сакаш да се преселиш Бирај Данска за почеток нормално ако имаш бугарски пасош за престој.Грција претпоставувам одиш на одмор недела дена и тоа е тоа но живот во Грција не верувам од Новембар па до Мај прашај ги како им е… па крај краева фати Бугарска слнчев брег😆 на црно море ке се сумчаш кај браштата..Штипски само позитива и не трчи пред руда new day new life ако мислиш да одиш Оди невеста у 50 години тешко ја прифаќаат…. Животот е она што ни се случува додека правиме планови за живот 🍻

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
Кога сме на темата стан во Скопје, Грција, цени, пред некоја недела се продаваше стан 50 м2 во Олимпк бич (за некого селце, за некого ок место, за кого како), реновиран, наместен со нови ствари, по цена од 70.000 евра, додека таа квадратура во Скопје излегува над 100к евра.

Интересно е размислувањето дали некој би живеел во „селце“ во Грција или во Скопје.....јас лично имам чувство дека не би имал проблем да живеам во Грција, во приморско место, тоа и го продискутиравме и со сопругата, онака во „бош“ муабет. Мислам дека квалитетот на животот во приморско место не може да се споредува со, конкретно Скопје. Скопје е секојдневен стрес, од секој аспект. Вржани сме со работа тука моментално и „мора“ тука да живееме, барем засега. За мене не е толку битно, ама битен ми е квалитетот на животот на децата (а не кога ќе дојде зима да спремам инхалатори, сирупи за алергија, вентолини и 300 други сра*а). Ова претежно го мислам од аспект на поздрава животна средина, воздух, храна, фармација, а морето секако делува и на психичкото здравје.

Каде би била пострашна зимата, на море или во Скопје (каде не ги носиме децата надвор да не ги испотруеме).
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Со деца се вика иселување, а ко ќе немаш можиш секој месец каде сакаш да живееш.
И да не си врзан со работа во МК тешко Грција деца да школуваш шо вика драгана.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Najlesno e na tastatura da se preselis nekade poubavo.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.