Јас би живеал во Переа (под Солун) и око нема да ми трепне.
Ок, ке ти биде интересно месец 2.
После ?
Никој не познаваш. Мислеш грците ке те дружат таму ?
Треба децата да ги запишеш на училиште. Што ке научат за македонците во тоа училиште. Како ке ги третираат ?
Переа е туристичка населба, кога ке има туристи ке е гужва, кога ке нема туристи повеќе од пола од бизнисите нема да работат.
Плус е приградска населба, како Драчево или Илинден во Скопје.
Не е тоа туку така.
Другар, јас неам сеуште деца.
Исто како што немам ни 5 илјади евра плата месечно моментално.
Збориме за моментално и збориме хипотетички, не збориме дали со деца или не.
Утре ќе се преселам во Переа да можам.
И да имам деца - ќе се снајдеме некако, гледам во Германија и во Англија многу поприфатени се и здружени нашиве со локалците, па си тераат фамилии.
Не ти ги разбирам муабетиве, небаре Переа е Дојран или Мантово.
Нема бе момче, не е толку едноставно.
Сосема случајно налетав на стан во Переа пред неколку години, трет ред, 68.000 евра, беше за реновирање. Имаше нешто натегање со паркингот, не се секавам што поточно беше, дали не сакаа да ми продадат паркинг, или не ми се допаѓаше нешто околу локацијата.
Размислував за преселување, ама брзо разманав за преселување, се мислев да го земам ко за летен одмор, ама го продадоа додека се мислев.
Лесно е вака да речеш оставам се и одам, ама ако утре ти се укаже вистинска можност, тогаш се менуваат работите.
Родителите, другарите, образование на децата, менување на начин на живот, итн...
Човек кој не е снајден тука, кој има доживеано неправда, или искористен од системот, полесно ке се одлучи на ваков чекор и ке се пресели.
Ама ако е снајден тука, како што е примерот со 5000 евра месечна плата, или живот со плата која дозволува удобен живот, сметам дека потешко ке се одлучи да се пресели.
Скопје е многу убаво место за живеење ако имаш 2000 евра плата месечно. Надвор од Скопје каде се е поефтино, но уште да си во Македонија е уште поубаво со таа плата.
Јас да имам 5000 евра плата месечно, ке си живеам во Скопје, и секој месец ке си одам на викенд низ Македонија, секое лето 2-3 пати на море, секое зимо 2-3 пари на планина на скијање. И така ...