Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 358424 пати)

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3145
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7562
Не знам како е бонус тоа што ке има 419 станбени единици.

Отсутен Jimny

• Сениор
Како не е бонус повеќе жени ке има...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Како не е бонус повеќе жени ке има...
*Комшики.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4021
Па тоа ноќе ќе се синхронизираат центрифугите на десетици машини за алишта, има да треси цела зграда :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 379
Дали некој знае станови или соби за краток престој на неколку часа?

Отсутен Jimny

• Сениор
Пиши ми инбох аеродром ако ти одговара?

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8946
  • Пичлеме

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7562
Треба ептен да вложиш во звучна изолација кај новите згради, надвор од она што го предвидел изведувачот, ако сакаш да се одделиш звучно од комшијата.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
Треба ептен да вложиш во звучна изолација кај новите згради, надвор од она што го предвидел изведувачот, ако сакаш да се одделиш звучно од комшијата.

Треба построга контрола при технички преглед на објект.

Порано (до 1990 год.) не биле будали што граделе асални згради по прописи.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 789
Како се става звучна изолација во стан во градба ?
Само дополнителни плочи помеѓу циглите или ?

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1998
Мене еден мајстор ми кажа тервол па најлон и гипс плоча, али поголем проблем за мене е 10цм преградна цигла во градба би идел 20 ка и гипс од мојата страна

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
Како се става звучна изолација во стан во градба ?
Само дополнителни плочи помеѓу циглите или ?

Комплексна наука е и за ова има професионалци дури и кај нас, но јас вака направив:

1. Кнауф метална конструкција
2. Камена волна
3. 2 слоја Knauf Diamant плочи
Плочите да не допираат под, таван ѕид и странични ѕидови - тој размак јас го попунив со акрил, а по правило треба со acoustic sealant, и плочите да се постават со различна ориентација едниот слој од другиот.

Отсутен Jimny

• Сениор
Од тоа што сум информиран и од она што го видов, имам уплатено стан кој сè уште е во градба. Звучната и термо изолацијата се многу важни. Прво, важни се материјалите со кои се градат преградните ѕидови – се користи некој блок, па на тој блок се нанесува облога, потоа се поставува волна, па се прави и ’роштиљ‘ . Дополнително, при самото зидање се применува нешто што влијае на тоа колку се слуша (звукот) меѓу просториите плафонот  итн така нешто објаснуваше архитектот..

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
Муабетот на архитектот https://www.youtube.com/shorts/D7M8wyePpus, а у пракса сасвим друго :)