Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 389881 пати)

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 271

@BokiCivic Јас би гледал таква опција само од поголемите градежни фирми, ама како и да е, ќе гледаш да се заштитиш со одредби во преддоговорот и главниот договор во однос на рокови, разлика во м2 (ако се појави после изградбата), плаќање на пенали ако се пробие рокотв и сл.

Pogolemite gradezni firmi kako Adora, Golden Art, ne ti prifakaat odredba ako ima razlika vo kvadraturata pomalku od 3%, a sekogas site imaat -1m2 pomalku posle premeruvanje, toa e razrabotena sema lapaat kvadrat plus na sekoj stan.

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15005
Во основа то е 1.5 квадрат од стан. Оти законот не познавал децимални вредности :)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3138

@BokiCivic Јас би гледал таква опција само од поголемите градежни фирми, ама како и да е, ќе гледаш да се заштитиш со одредби во преддоговорот и главниот договор во однос на рокови, разлика во м2 (ако се појави после изградбата), плаќање на пенали ако се пробие рокотв и сл.

Pogolemite gradezni firmi kako Adora, Golden Art, ne ti prifakaat odredba ako ima razlika vo kvadraturata pomalku od 3%, a sekogas site imaat -1m2 pomalku posle premeruvanje, toa e razrabotena sema lapaat kvadrat plus na sekoj stan.

Ламбо кабрио не се купува од чесна работа.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11843
  • Архитект

Не е баш така.
Тоа беше порано кога Адора пробуваше финти да продава. Ама си кркаше доста тужби.

Сега секој стан си е со точна квадратура. Односно заокружен на цела бројка.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
Не е баш така.
Тоа беше порано кога Адора пробуваше финти да продава. Ама си кркаше доста тужби.

Сега секој стан си е со точна квадратура. Односно заокружен на цела бројка.

Er... ниту една тужба немаше. Исплатија веднаш без никакви натегања (уште пред ова емисијата со ИРЛ) или имаше опција да си купиш паркинг долу, со пресметан попуст за украдениот квадрат.

Јас да бидам искрен, гледајќи како комшиите со Настел зградите каков третман добиваат и каков третман ние со Адора сме добивале, Адора се Швајцарија спрема нив.

Секогаш сме имале коректен однос од нивна страна буквално за се.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4453
Тие двете згради кај бензинската, кај што е пиљарата, имаа(т) проблем со Адора со паркинг местата околу зградата. Адора им ставаше катанци и ланци да не можат таму да паркираат, а местата не се упишани во имотен лист. Така беше барем пред 2-3 години кога гледав која од зградите има запишано паркинг места околу зграда. Верувам дека се уште е иста ситуација во катастар, не ми е логично после 10 години да може да се прават промени од страна на инвеститорот. Така да луѓето беа спречени да паркираат на паркинг местата околу зграда и доста често ги тргаа катанците.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
Тие двете згради кај бензинската, кај што е пиљарата, имаа(т) проблем со Адора со паркинг местата околу зградата. Адора им ставаше катанци и ланци да не можат таму да паркираат, а местата не се упишани во имотен лист. Така беше барем пред 2-3 години кога гледав која од зградите има запишано паркинг места околу зграда. Верувам дека се уште е иста ситуација во катастар, не ми е логично после 10 години да може да се прават промени од страна на инвеститорот. Така да луѓето беа спречени да паркираат на паркинг местата околу зграда и доста често ги тргаа катанците.

Да, со таа зграда е интересно.

Адора не си ги внесе тие паркинг места и автоматски им ги извадоа блокаторите.

Кај мене не е така. Кај мене си ги внеле Адора паркинг местата и имаат имотен лист.

Сега веќе не може така, го сменаа законот, ама тогаш можеше.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11843
  • Архитект
Можи и сега.
Има друга финта.
:)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2688
Нешто слично и со зградата на Голден арт, спроти Жито маркет, до новата зграда што почна да се гради на Офис ком, Две години не ми беше јасно зошто никој не купил паркинг место пред зградата, беа со катанци, мислев станарите водат некој инат за цената на паркинг местата. Кога прашав еден од станарите, ми кажа дека бил сменет ДУП-от, паркинг местата биле избришани и сега наместо катанци ќе ставале жардињери.
Своерачен потпис ;)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
Можи и сега.
Има друга финта.

Шо финта можам да му направам ако има имотен лист? Нивна сопственост се.

Рака на срце нас не ни сметаат. Како зграда решивме да не се замараме оти вака се отвори убав простор децата да си играат пред зграда место да паркираат со коли.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55149
  • Махер
Можи и сега.
Има друга финта.

Шо финта можам да му направам ако има имотен лист? Нивна сопственост се.

Рака на срце нас не ни сметаат. Како зграда решивме да не се замараме оти вака се отвори убав простор децата да си играат пред зграда место да паркираат со коли.
Oдличен компромис ако е така. Одличен!!!

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7299
@MartinAlfista знам дека бараше со повеќе паркинг места, еве ако не земал до сега, добра цена е за да се пропушти:

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4136
Џабалак
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5336
  • Пиши лаже
Колку животи ке ми бидат потребни за да го исплатам ова чудо со просечна МК плата?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44566
  • Il Moderatore
Со просечна МК плата не се купува ваков стан. Обично се доградува едно сопче во постоечката куќа од дедо што останала.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.