Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 478632 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
Уште едно прашање, во пријавата кај податоци за документ за пренос што се впишува, Предоговорот? Прашувам, бидејќи главниот договор не се носи заверен во СК?

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
само носи имотен од катастар, со печат, не електронски (не го признаваат)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1924
Дали некој има искуство со стан на поткровје во новиве згради каде што нема коси ѕидови? Секое размислување и искуство е добредојдено.

Изведувачите се рекламираат дека ставаат изолации и чуда, но која е реалноста во лето? Со оглед дека станот е на припек (сонце) од 10 до 19 часот (ако е на запад да речиме). Дали е исто топло како и во друг стан кој не е на поткровје?

Друга работа, гледам дека крововите се со лим. Дали е тоа добро или лошо? Дали се слуша бучава кога врни или изолацијата и плочата ја спречуваат?

Други предности/недостатоци?

Исто така, ако некој продава стан во (по)нова зграда, понудете :D
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
moze da bide ubavo na potkrovje ako ima ubava terasa i panorama, inaku stanovite se poeftini na potkrovje zaradi rizikot deka e se napraveno kako sto treba... se zavisi dali toj sto go gradel objektot imal inzeNJer i dali inzenjerot se zamaral toa da go napravi kako sto treba za tebe da ti bide ubavo... :D
procentualno gledano 70% ima sansi majstorite da zaebat i najdobaro da e iz-proektirano, 30% imas verovatnoka deka se ke e ok...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект

Да се надополнам на колегата од погоре.

Многу зависи од тоа како е направено поткровјето.
Битни работи:
- изолација
- висина на плафон
- материјали
- мајсторија

Треба секое поткровје да се погледни подетално.

Ние правиме такви зградички со поткрвоје кое нема коси ѕидови, со големи тераси. Тие најчесто горе имаат плоча. Па е исто како и класичен спрат.
Ако е покриено со лим. Треба да видиш дали е сендвич панел или обичен лим. Ако е сендвич тогаш ќе биди потивко кога ќе врни.
Ако нема плоча горе на кровот, тогаш треба да има мин 20 см изолација + кров.

Пиши ми во ПП каде од прилика бараш стан и колкав.

Отсутен kokos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
Дали некој има искуство со стан на поткровје во новиве згради каде што нема коси ѕидови? Секое размислување и искуство е добредојдено.

Изведувачите се рекламираат дека ставаат изолации и чуда, но која е реалноста во лето? Со оглед дека станот е на припек (сонце) од 10 до 19 часот (ако е на запад да речиме). Дали е исто топло како и во друг стан кој не е на поткровје?

Друга работа, гледам дека крововите се со лим. Дали е тоа добро или лошо? Дали се слуша бучава кога врни или изолацијата и плочата ја спречуваат?

Други предности/недостатоци?

Исто така, ако некој продава стан во (по)нова зграда, понудете :D

дедото и шурата живеат на последен спрат од зграда (ориентација слична на погоре опишаната) летно време многу жешко а и пред неколку години салам им протече, инаку јас си имам една девиза (а така и направив купив стан на први спрат) за купување на стан во зграда никако на приземје или поткровје.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
Јас живеам на последен кат. Да, летно време е пожешко малце. Да, ми протече. Со инвестиција од 2.000 евра за ставање лим среден проблем. Но, никој не ми оди над глава :) , а тој мир нема цена.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366

Битни работи:
- изолација
- висина на плафон
- материјали
- мајсторија

Ние правиме такви зградички со поткрвоје кое нема коси ѕидови, со големи тераси. Тие најчесто горе имаат плоча. Па е исто како и класичен спрат.
Ако е покриено со лим. Треба да видиш дали е сендвич панел или обичен лим. Ако е сендвич тогаш ќе биди потивко кога ќе врни.

Кај мене на поткровје е најголема висина 4м, бетонска плоча и лим, а под плочата камена волна.

Е сега се е убаво пространо, ама летно време е пекол, веројатно затоа што од надворешна страна нема сендвич лим или некоја изолација под лимот, па после 6 саат станува неподносливо, 3 клими имам и 3те работат летно време да оладат.

Ама па затоа зимно време друга е приказната, кај сите под мене, 4 спрата, е пекол си седат со отворени прозори, а ја не можам да се стоплам како пто треба, пак висината си го прави своето, целата топлима ми бега, а и кровот е исто загуба, нема греана површина над мене.

Можеби да беше цела града со стиропор фасада ќе беше подруго, мојава е 15 години стара и е со сендвич ѕидови. Ама ако би можел сега да бирам би гледал да е подобро изолирано од сите страни.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
За секој стан си има купувач. Тоа што вас ви е недостаток, на друг му е предност.

Иако на 99% од нас, имање стан на >3 спрат без лифт е измачување, некои луѓе имаат фобија од лифт па баш тоа го сакаат.

Многу фактори се во игра при избор освен кај нашава држава. Тука буквално сѐ се продава.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4776
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
Смее да се монтираат ќерамиди на кров од зграда во Скопје?

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8

Битни работи:
- изолација
- висина на плафон
- материјали
- мајсторија

Кај мене на поткровје е најголема висина 4м, бетонска плоча и лим, а под плочата камена волна.

Е сега се е убаво пространо, ама летно време е пекол, веројатно затоа што од надворешна страна нема сендвич лим или некоја изолација под лимот, па после 6 саат станува неподносливо, 3 клими имам и 3те работат летно време да оладат.

Ама па затоа зимно време друга е приказната, кај сите под мене, 4 спрата, е пекол си седат со отворени прозори, а ја не можам да се стоплам како пто треба, пак висината си го прави своето, целата топлима ми бега, а и кровот е исто загуба, нема греана површина над мене.

Можеби да беше цела града со стиропор фасада ќе беше подруго, мојава е 15 години стара и е со сендвич ѕидови. Ама ако би можел сега да бирам би гледал да е подобро изолирано од сите страни.
Moras da go sprecis betonot da ja prima nadvoresnata temperatura ne da se trudis primenata nadvoresna temperatura tebe da ne ti ja prefrla vo stanot. Zatoa odnadvor se izoliras betonskata ploca...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1924
@RedEco сакаш да кажиш дека поради грешка во чекори, на АУУУ му е жешко? Доколку волната е помеѓу плочата и лимот ќе биде поладно во лето со неколку степени?
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366
@RedEco сакаш да кажиш дека поради грешка во чекори, на АУУУ му е жешко? Доколку волната е помеѓу плочата и лимот ќе биде поладно во лето со неколку степени?
Сигурно ќе биде. Сега се загрева плочата и почнува да зрачи, а од тоа спас нема.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
Во случајот на AUUU да немаше бетонска плоча, а тој простор да беше исполент со камена волна. Тогаш немаше да знае дали е лето или зима надвор.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
Смее да се монтираат ќерамиди на кров од зграда во Скопје?

Смее. Зошто да не смее.
Ќерамидите се монтираат на определен агол на косина на кров.
Не можи на било кој.

Во последно време не ги користат затоа што се скапи и потешки за работа.