Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 358220 пати)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2170
Извинете ваша натпросечна екселенцијо.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
@Bo_Rec На Елена Лука зградите ги гради Жикол (татко и  :)), така да од аспект на квалитет се прилично добри, и во група на сериозни фирми како Голден Арт, Адора, Дабар, а од она што го видов и Офис Ком. Јас гледав кај нив, бев заинтересиран за зградата Конект 5 што тогаш требаше да почнат да ја градат, а за да видам како изгледа готов стан ме одведоа во онаа изградената (заборавив како ја викаа) на Пандил Шишков (до зелената на Дабар) и тоа баш на поткровје. Станот беше ок, ама не беше нешто спектакуларно како што се рекламираат и како што јас мислев дека ќе биде некој премиум, дури имаше и некои ситни пропусти (пред се естетски) ама претпоставувам дека тоа лесно се решава а се почесто е присутно кај новите згради затоа што ретко се наоѓаат добри мајстори (избегаа на запад, логично). Бев со сериозна намера за купување ама малку се разочарав од односот (немаше можност за преговарање за цена од почетно поставените, како и за други работи), а и од цената што ми ја понудија, споредена со Дабар и Офис ком. Се надевам ќе се јави и ќе ти пише некој што живее во нивните станови.

Во иста реченица не треба да се стават Адора и Голден Арт и Офис Ком.

Сите штедат и прават финти. Некој повеќе, некои помалку.

Голден Арт и Офис Ком се во ред играчи. Прават згради како што треба.

Овие другите споменати се фушари и финтаџии.
Најголем дел од работите на кои се штеди не ги гледате со голо око. Ќе ги видите после 4-5- 10 год.

Сите работи кои ги оценувам кај овие фирми се изведување на градежните работи. Не ги коментирам проектите.
Значи распоред на станови и квадратури тоа е веќе друга приказна.
Често и распоредот на станови не го прави Архитект. Затоа шо јас немам до сега сретнато Архитект кој свесно ќе испроектира стан од 50м2 со 2 спални соби.

Мој совет до тие што купуваат стан е да си купат стан во зграда која не е во изгрдаба. Постара. Дали е 30 год или 5 год стара, битно да има поминато некоја година.

Отсутен Bravo

• Редовен
Мислење за зградите на Дабар?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
Која зграда?

Отсутен Bravo

• Редовен
Аеродром

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
Не ја знам детално таа во аеродром.
Знам дека има само шарени тули фасадни. Па мозаик имаш под стиропорот. Дали се влажни или не....... ќе си покажи по некоја година.

Оваа шо е кај Сити Мол е просечно направена. Со мала штедња.
Таа до неа, на Тим.... подалеку од неа.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Јас би ви препорачал да бегате подалеку од РДЛ Соул или РДЛ Стил, не знам која е фирмата што е нова, а која пропадна. Двајца браќа „бизнисмени“.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
Лека полека, ќе мора да се враќаме назад кон селата. Не дека таму е почисто, туку порелаксирано. Има ли некој што живее накај илинден/марино/мралино/бунарџик/јурумлери итн. Каков е воздухот? Каква е" атмосферата"?
 :'(
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3697
Лека полека, ќе мора да се враќаме назад кон селата. Не дека таму е почисто, туку порелаксирано. Има ли некој што живее накај илинден/марино/мралино/бунарџик/јурумлери итн. Каков е воздухот? Каква е" атмосферата"?
 :'(
Поздрав од Бунарџик. Скопје дали се слушаме? Затоа што сигурно е дека не се гледаме :D

Отсутен Bo_Rec

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
@Bo_Rec На Елена Лука зградите ги гради Жикол (татко и  :)), така да од аспект на квалитет се прилично добри, и во група на сериозни фирми како Голден Арт, Адора, Дабар, а од она што го видов и Офис Ком. Јас гледав кај нив, бев заинтересиран за зградата Конект 5 што тогаш требаше да почнат да ја градат, а за да видам како изгледа готов стан ме одведоа во онаа изградената (заборавив како ја викаа) на Пандил Шишков (до зелената на Дабар) и тоа баш на поткровје. Станот беше ок, ама не беше нешто спектакуларно како што се рекламираат и како што јас мислев дека ќе биде некој премиум, дури имаше и некои ситни пропусти (пред се естетски) ама претпоставувам дека тоа лесно се решава а се почесто е присутно кај новите згради затоа што ретко се наоѓаат добри мајстори (избегаа на запад, логично). Бев со сериозна намера за купување ама малку се разочарав од односот (немаше можност за преговарање за цена од почетно поставените, како и за други работи), а и од цената што ми ја понудија, споредена со Дабар и Офис ком. Се надевам ќе се јави и ќе ти пише некој што живее во нивните станови.

@Filip MK Фала за одговорот! За истата зграда мислиме. Точно тоа и не ми се допаѓа. Цената што ја нудат за поткровје е иста со онаа за другите катови. А, висината на таванот во поткровјето е  2,40 м, т.е. минимум за 20 цм помалку од онаа во становите на другите катови. Точно е дека нема косини и нема греди, ама сепак... Факт е дека квадратурата е иста, ама волуменот доста се намалува. И нема некој простор за преговарање за цената, иако свесно ти кажуваат дека добиваш помалку од другите. Затоа и ме интересираше искуство на некој што веќе живее во нивна зграда. Особено за висината на таванот и цената, ама и изолацијата.

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 966
    • nobrain.dk
Само голден арт за квалитет.. другиве сите со мал исклучок на некој згради на чифлиганец и азманов се тешка штедња а бараат цени од 1300 евреи за квадрат. Пред некој ден бев биси карши сити мал продаваат кинески луксуз по виенски ценовник на квадат

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Abe sega ovaj pogore rece ne cinele golden art.... I posle oti karavan...

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Кој е тој оној?

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 966
    • nobrain.dk

Kade vide deka ne cinele?

Rekov samo golden art cinat..

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272
5ta godina ziveam vo Nastel novo lisice (900e m2)
iskreno nemam nekoi zabeleski na materijalite i izgradbata