Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 357709 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6992
  • Бенве сие бенве
Јас пред 3м платив кеш стан во изградба. Уште се гради треба у јануар да биде готов. Има ли шанси да ќарам нешто преку проектов? Немам купопродажен, само пред договор на нотар.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Јас пред 3м платив кеш стан во изградба. Уште се гради треба у јануар да биде готов. Има ли шанси да ќарам нешто преку проектов? Немам купопродажен, само пред договор на нотар.

Со оглед на тоа што е субвенција на кредит, не... А и да можеш, не вреди да се заглавуваш ако можеш да си дозволиш да го платиш станот самостојно. Има ситен текст услови што викаат дека станот не смее да се рента првите 10 години и не смее да се продава во времетраење на кредитот (не ме фаќај за збор за точна должина на периодиве).

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
zato najvazno e prvo citajte najsitnoto vo dogovorot dole, ostajte oni sto vi furaat :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134

Со оглед на тоа што е субвенција на кредит, не... А и да можеш, не вреди да се заглавуваш ако можеш да си дозволиш да го платиш станот самостојно. Има ситен текст услови што викаат дека станот не смее да се рента првите 10 години и не смее да се продава во времетраење на кредитот (не ме фаќај за збор за точна должина на периодиве).

+ Мора во лична карта да ти е адресата на станот купен преку купи куќа купи стан (демек мораш да живееш во него).

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
Многу точно....

Отсутен BigBull

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 425
Некој од вас да не издава или знаете некој што издава гарсониера во Карпош, Тафталиџе?

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Земи си подалеку стан, поубо било...

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
kolega zemakupi kuka kupi stan, do sega mu plaka drzavata...uste nekoja godina,a uste sega kuka kako ke plaka posle po 250-300 evra rata koga platata mue tolku...ne se letajte ko muvi bez glava, posle tie 5 godini i 70% otplata na rata od drzavata koj ke gi doplati ostanatite rati...dva pati meri ednas sestra i

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Од газди, до работници, сите кукаат...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
kolega zemakupi kuka kupi stan, do sega mu plaka drzavata...uste nekoja godina,a uste sega kuka kako ke plaka posle po 250-300 evra rata koga platata mue tolku...ne se letajte ko muvi bez glava, posle tie 5 godini i 70% otplata na rata od drzavata koj ke gi doplati ostanatite rati...dva pati meri ednas sestra i
А стан што има сега!?!?

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
Јас не одев со „Купи куќа/купи стан“ поради тоа што не сакавме да ја продаваме гарсоњерата во која сега живееме, инаку проектот е одличен, малку ли е првите 5-7 години да плаќаш само 30 % од месечната рата, тоа ти е цела една нова кола (зависно од висината на кредитот)...
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
Од газди, до работници, сите кукаат...

неможе било кој да купи, си има правило до која цена квардар и колкави месечни примања имаш

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
А стан што има сега!?!?
[/quote

не прават точна математика луѓето колку треба да се плаќа односно колкава ке е ратата после периодот до кога плака државата, немаш никаква сигурност дека ке останеш на работа, колкава ке е платата, инфлација, и останато се работи за 20-30 години, утре не знам што ке е и дали ке ми постои фирмава не па за 20 години од сега...станот ке му го земат и парите што ги плаќал и прстот у... уста

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Стан на кредит незнам што не е јасно.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
Што е попаметно, да купиш стан на кредит или да плаќаш станарина 20-30год?
Направете математика ќе видите, исто му доаѓа, односно, попаметно е да си купам стан, секако ќе ги давам истите пари, ама па знам дека на децата ќе им остане, нема да ги тргаат истите маки како јас. Кога подобро ќе размислам не би ни купил стан, за истите пари би направил куќа.
Што има врска ако плаќаш првите неколку години само 30% (колку што ме држи меморија околу 90еур мислам беше), биди карактер и тргај уште толку настрана секој месец, пари кои секако би ги дал за станарина, па кога ќе треба да плаќаш 100% рата последните 5-6год ќе ти биде ептен порастеретено.
Не сум се нашол во таква ситуација фала му на Бога, ова е само мое видување на ситуацијата, секако е тешка одлука која бара доста размислување.