Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 357352 пати)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
LAJK SARKAZMUS  ;D ;D ;D

otslikuva koj pretezno saka u cenatar, i kumot moj da moze na rekord ke zivej , ajvan...koga ke dojdite skopje mi vika za da ideme na gosti  ;D ;D ;D, na 10km sum od nego...

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Интересно е што домородните скопјани сакаат да избегаат до центар кон перифиерија а оние доселените "скопјани" одат строго што поблиску до центар. Сигурно си мислат дека тоа ќе ги направи поголеми скопјани од првиве, не знам.

Јас лично во Скопје не би живеел ни под точка разно па ни тогаш не, особено не во стан. Минимум 15км од Скопје. Местата кај Томица или Нуме, Марино, Кадино би биле опција. Али тоа сум јас, можда зашто сум сељак.  Ах да, строго куќа.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2167
Супер. И ја би живеел надвор од Скопје ако има

Инфраструктура и одлична поврзаност со град до 20-30 минути со кола.
Одлично образование за деца, (средени градинки,школи
Среден водовод и канализација
Стабилна струја 24/7
Среден јавен градски превоз на не повеќе од 20мин
Супермаркети
Игралиште
Санкции за локални шерифи и гарантиран јавен ред и мир.
Хигиена
Матичен лекар
Училиште за странски јазици за деца

Утре ќе се нафатам да градам куќа.

Ова го има мислам во Влае и евентуално Црниче, Пржино и Жданец.

Најголем дел од нас не можат да си дозволат да потрошат 150-200к ЕУ за куќа.

Бидејќи споредбата е стан во Скопје 50-60м2 версус куќа во приградска населба до 60к еу. Бујрум дајте предлози.

И мислам дека ова нема никаква врска со стари скопјани или нешто друго поврзано со тоа кој од каде потекнува.
« Последно менување: 25 Јануари 2019, 12:42:17 pm Bravo »

Отсутен hanacloud

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 226
  • Barcelona Mystery Blue
Има такво место ама за жал не исполнува барем еден од условите:
"Санкции за локални шерифи..."

А чекај, го има тоа некаде во мк?

Sent from my Redmi 6 using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Го викаш Ноќни Орао и завршува кариерата на локалниот шериф ;D

Отсутен Bravo

• Редовен
Можеш да си награбусаш многу проблеми од домородци кои не знаат дека живеат во "елитна населба".
Има такво место ама за жал не исполнува барем еден од условите:
"Санкции за локални шерифи..."

А чекај, го има тоа некаде во мк?

Sent from my Redmi 6 using Tapatalk

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Никој не бара "елитна населба", туку услови за живот како што има во Влае, Ѓорче да има и во Сарамзалино. Драчево исто е пример за плански изградена населба, иако не се движам често натака па да знам како функционира денес.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Што му фали на Сармазалино, освен што има многу ергени?  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bravo

• Редовен
Па и ја не барам елитна населба. Алудирав на Сопиште со тој муабет.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000

Искрено не ни знам кај се наоѓа ;D Добро име има за село, затоа го употребувам како пример :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Поврзано е со најважните македонски патишта.
Автопатот Север - Југ. Има нов пат до Велес и Штип. Има две спортски сали. Има продавници, кафичи, има пазар и има голем потенцијал за развој на земојделска индустрија.

Има далеку поутепани села како Фурка, Рич, Конче, Петралинци, Нова Маала, Шипковица.... Русиново, Владимирово....

Колку ли само неброено интелектуалци има излезено од сите тие села, а тука коментирате како сѐ што живее таму е утепано и дотепано. А тоа, богами кажува многу повеќе за вас, отколку за луѓето што живеат и творат таму.

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800

Искрено не ни знам кај се наоѓа ;D Добро име има за село, затоа го употребувам како пример :)

И Кривогаштани е добро име за доловување поента :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
А Вржогрнци?
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
Долно Дупени?

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
Супер. И ја би живеел надвор од Скопје ако има

Инфраструктура и одлична поврзаност со град до 20-30 минути со кола.
Одлично образование за деца, (средени градинки,школи
Среден водовод и канализација
Стабилна струја 24/7
Среден јавен градски превоз на не повеќе од 20мин
Супермаркети
Игралиште
Санкции за локални шерифи и гарантиран јавен ред и мир.
Хигиена
Матичен лекар
Училиште за странски јазици за деца

Утре ќе се нафатам да градам куќа.

Ова го има мислам во Влае и евентуално Црниче, Пржино и Жданец.

Најголем дел од нас не можат да си дозволат да потрошат 150-200к ЕУ за куќа.

Бидејќи споредбата е стан во Скопје 50-60м2 версус куќа во приградска населба до 60к еу. Бујрум дајте предлози.

И мислам дека ова нема никаква врска со стари скопјани или нешто друго поврзано со тоа кој од каде потекнува.

1. Живеам во Бунарџик, имам 5км до Живинарска фарма по супер асфалтиран пат, и уште 10км по автопат до Автокоманда, без никаков застој во сообраќајот освен на влез, cca 15мин.
2. Во Бунарџик има основно училиште ново изградено, градинка имам во Илинден на 4км, повторно по супер асфалтиран пат, а од пред неколку години има и средно техничко училиште, со повеќе смерови.
3. Водовод среден тип-топ, се кладам дека имам барем 3 пати појак притисок отколку во Центар, канализација за жал нема, ама па немав ни во Автокоманда до пред 4год. fuck logic.
4. Струјата си е стабилна 24/7 без никаков проблем, згора на се имам оптика од Телеком, која во Автокоманда каде што живеат моите сеуште ја нема.
5. Автобуска имам на 50м од дома, и во густите периоди од денот на 30мин има автобус со кој се возиш 45мин до автобуска Мичурин.
6. Имам 2 продавнички во Бунарџик за основни намирници, во Илинден имам Стокомак, Кам, Жито, МајМаркет, сосема доволно.
7. Во Бунарџик има игралиште за мал фудбал и терен за голем фудбал пред нос.
8. Хигиената низ општината е за 5 нивоа подобра отколку во централното градско подрачје.
9. Матичен лекар има и тука, има и во Илинден ординации, за кој фала богу се надевам нема никогаш на ми притреба, а и матичен лекар освен што може да ти препише антибиотик и да ти даде упат, не гледам како на друг начин може да ти помогне премногу, така да и да се возиш 10мин до него не гледам проблем.
10. Училиште за странски јазици има во Илинден.

Сума сумарум, иако уште не сум купил мерач за ПМ2.5, чисто се сомневам дека кај мене дома границата на загаденост е надмината.
И сега да имам пари, и да се мислам стан во блиска околина на Центар или куќа на 15-20км од Центар, сепак би одбрал куќа.