Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 478645 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
колку медицински кадар продуцира МК? а колку градежен кадар?
Друже, понуда и побарувачка...

проценетата вредност на становите во г.Скопје е качена за 10-15% :)
И дневница на општ работник на градилиште е мин. 2000 денари.... не викам дека не вреди, ама медицински сестри, професори, работници во фабрики во 3 смени и други, работат за пола од тоа. А и на нив им треба стан да живеат, за жал цената е превисока за нормален човек да може да си дозволи.

Ај прочитај пак што си пишал.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
@Silvester
Друго нешто што ме интересира. Дали доколку купам 2 подземни паркинг места едно до друго, можам да си ги преградам со врати за да можам да оставам точак, мотор,бандажите од колата и други работи? Дали може некако да се однеси струја поврзана на мојот струјомер? Дали е воопшто изводливо и дали некој од вас го има направено ова?
Не. Мислам не. Најверојатно не, не смее да се преградува.
Јас прашав за мотор, ми рекоа ке си го покриеш да не ти фака прашина.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
И дневница на општ работник на градилиште е мин. 2000 денари.... не викам дека не вреди, ама медицински сестри, професори, работници во фабрики во 3 смени и други, работат за пола од тоа. А и на нив им треба стан да живеат, за жал цената е превисока за нормален човек да може да си дозволи.

само како појаснување, проценетата вредност во даночно
пример, во март м2 во аеродром 52.000 денари, во август 63.000 денари
врз основа на таа проценка се плаќа данокот

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366

само како појаснување, проценетата вредност во даночно
пример, во март м2 во аеродром 52.000 денари, во август 63.000 денари
врз основа на таа проценка се плаќа данокот

Јасно, јасно, рипната е пошто и м2 е рипнат од пред 5-6 години.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2816
@Silvester Ме изненади со информацијата дека зградите на Голден арт на 3 Мак бригада немаат централно парно, во старт се прави грешка (најверојатно не е до Голден арт)
Инаку јас сум задоволен од Офис ком, вака првично за овие 2 месеци, само уште луѓето да се научат да го третираат она што е заедничко како што го третираат она што е нивно, ама изгледа тоа е проблем насекаде. Во неколку стана се јави проблем со запушени одводи во бањата, се установи дека се работи за грешка на мајсотрите, повеќе немарност, зашљакале малтер или им паднал додека се правело, ама веднаш реагираа од фирмата а и ни дадоа контакт од сите фирми  заради гаранциите (врати, прозори, бања, кабина, чешми) и доколку некој има проблем со нешто ги контактираш и доаѓаат за брзо време. Задоволен сум од звучната изолација или имам многу тивки комшии  :)
Инаку, таа зграда што ти ја спомнав, да, мислев за таа кај Макпетрол, мора да е таа, само една се прави тука (толку има и место).
Своерачен потпис ;)

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 914
@Silvester Ме изненади со информацијата дека зградите на Голден арт на 3 Мак бригада немаат централно парно, во старт се прави грешка (најверојатно не е до Голден арт)
Инаку јас сум задоволен од Офис ком, вака првично за овие 2 месеци, само уште луѓето да се научат да го третираат она што е заедничко како што го третираат она што е нивно, ама изгледа тоа е проблем насекаде. Во неколку стана се јави проблем со запушени одводи во бањата, се установи дека се работи за грешка на мајсотрите, повеќе немарност, зашљакале малтер или им паднал додека се правело, ама веднаш реагираа од фирмата а и ни дадоа контакт од сите фирми  заради гаранциите (врати, прозори, бања, кабина, чешми) и доколку некој има проблем со нешто ги контактираш и доаѓаат за брзо време. Задоволен сум од звучната изолација или имам многу тивки комшии  :)
Инаку, таа зграда што ти ја спомнав, да, мислев за таа кај Макпетрол, мора да е таа, само една се прави тука (толку има и место).
Најчесто плочкарите лепакот што им останува го пуштаат во канализација

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
Ама не може @Ipkisija Meskosa во сите канализации да направи црна рупа ;D

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9182
  • Пичлеме

Отсутен VW

• Почетник
  • *
  • Пораки: 47
  • TESLA фанатик
Дали можел да си дозволи или не, не те прашува системот/пазарот.
ако нема побарувачка цената ке иде надоле... ако има цената ке оди нагоре. а цената во последниве 20г иде само нагоре, неможе никој да не купува!?

Искрено незнам дали само празни муабети се вртат, ама прошетајте по Скопје и распрашајте се, зградите се 70-80% продадени...
еве еден мн симптоматичен пример за немањето побарувачка, јавете се во Капитол инжинеринг, имаат 6 згради кој не се почнати со градба во зоната на мораториумот им се (центар) само 3 стана имаат слободно од над 130км2... цената им е 1400е/м2

колку медицински кадар продуцира МК? а колку градежен кадар?
Друже, понуда и побарувачка...

Ај прочитај пак што си пишал.
TESLA фанатик

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
Нормално дека ќе има побарувачка.
Има еден куп луѓе кои не знаат колку станови имаат, ниту каде им се ;D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Дали можел да си дозволи или не, не те прашува системот/пазарот.
ако нема побарувачка цената ке иде надоле... ако има цената ке оди нагоре. а цената во последниве 20г иде само нагоре, неможе никој да не купува!?

Искрено незнам дали само празни муабети се вртат, ама прошетајте по Скопје и распрашајте се, зградите се 70-80% продадени...
еве еден мн симптоматичен пример за немањето побарувачка, јавете се во Капитол инжинеринг, имаат 6 згради кој не се почнати со градба во зоната на мораториумот им се (центар) само 3 стана имаат слободно од над 130км2... цената им е 1400е/м2

drugar za tije so mali primanja ima stanovi vo gorce posle toa tamu nad sopiste dracevo, posle lisice dolu, hipodrom potoa pozadibutel tamu rasadnik...
koga se raboti za posirokiot centar na gradot ke bidat skapi normalno za lugeto sto zarabotuvaat poveke i tije sto zaraotile mnogu so partii i slicni krim tenderii :D nema niv da gi pratis da ziveat pozadi gorce tije novi poluurbanizirani naselbi...
« Последно менување: 04 Октомври 2020, 16:20:45 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
Нема побарувачка? Се тепа народ за станови, жив слободен нема, во градба испопродадени, немало побарувачка.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
sporedeno so drugite sektori vo gradeznistvo pocnes da investiras ovaa godina veke idnata investicijata si ja povratil, so prodazba vo gradba po 950em2 ...slednata godina 50% zarabotuvacka prais so prodazba na izdignat objekt ... i uste edna godina veke si so prikraj i zavrsen 150% zarabotuvackaa :D jedni malce treba da si mafijo-sposoben tip za ovoj sektor... ;)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
1. Имањето празен стан како капитал е ефтино. Низок данок, можеш да се исклучиш од топлификација итн

2. Луѓето со слободен капитал инвестираат, надевајќи се дека ќе порасне во следните години, па да го продадат.

3. Станови има колку сакаш. Добри станови има малку на местата каде се популарни. Сите сакаме во Центар/Дебар маало/Карпош.
Пример се купуваат станови со "ходник" соби.

4. Каматните стапки на кредитите се ниски, условите се сѐ порелаксирачки.

5. До кога вака ќе тера, не се знае.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
Што сакаш да кажеш со ова ходник соби? Како нешто добро или лошо?