Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 358367 пати)

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 243
Да ве прашам нешто. На нотар сега ми бараат 10600 за хипотекарниот договор што е за станот, за да земеме кредит нели.
Е сега од банката си однеле документи кај нотар што нив им одговара(што соработуваат имаат печати од нив и слично).
Ме интересира дали банката го има тоа право да бира нотар место мене кога јас ги плаќам тие трошоци?
И втора работа што ме интересира е , јас знам од претходно од муабети со пријатели дека некои нотари давале одреден попуст на оваа цена , на пример докај 9000ден овие ги прашав викаат неможеме да ти спуштиме. Инаку станот е со вредност од 78000евра. Се работи за нов стан од инверситор

Обично банката ги носи документите на нотарот кој има целосна документација од самиот инвеститор и таму се завршува целата постапка. За попуст не верувам дека некој нотар ќе ти даде попуст бидејќи тоа се чисти пари за нив, ака лоповлук.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Налет 1500 денари заштеда коа газот под кирија ќе го стаиш за 78.000евра (сосе камати сигурно накај 130.000).... Не се замарај, ќе имаш поголеми грижи од тие 1500-600 денари што ќе ги уштедиш сега.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 447
Сигурно има дадено и учество не верувам дека кредитот е толку голем. Голема е и каматата на тој износ.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Небитно, може и да е пола од тоа, сепак поголеми грижи ќе има од  тие 1500-600 уштеда за која зборуваме тука.
У наше време се викаше „отишло магарето, самарот ќе го спасуваме“...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 314
  • МАЗДАШ
Тоа е ке прашаш едно а ке добиш мн одговори од кои само 1 на конкретното прашање. Фала во секој случај
Mazda's never die, they just get faster.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Со сиот респект, мојот одговор беше добронамерен со желба да те „олабаам“ од вишок нервози.
Ако сакаш конкретен одговор, прашај ја банката како се чуствува ти да си избереш нотар.
Јас на два пати сум зимал кредит, едната банка ми понуди листа на нотари, втората банка ми кажа „ние со овој работиме, али ако сакаш...“

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
офтопик, то све е поврзано, си имаат процент....

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
Od koja banka vo momentov ima najpovolni uslovi za kredit za stan, zboram za suma kredit za 50.000 eu plus ucestvo 7-10.000 od moja strana.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 966
    • nobrain.dk
Да ве прашам нешто. На нотар сега ми бараат 10600 за хипотекарниот договор што е за станот, за да земеме кредит нели.
Е сега од банката си однеле документи кај нотар што нив им одговара(што соработуваат имаат печати од нив и слично).
Ме интересира дали банката го има тоа право да бира нотар место мене кога јас ги плаќам тие трошоци?
И втора работа што ме интересира е , јас знам од претходно од муабети со пријатели дека некои нотари давале одреден попуст на оваа цена , на пример докај 9000ден овие ги прашав викаат неможеме да ти спуштиме. Инаку станот е со вредност од 78000евра. Се работи за нов стан од инверситор

Нотарот не го бира банката него инвеститорот.. т.е фирматс од каде го купуваш станот.. јас кога средував документација постапката беше следна. Иначе земав станбен кредит од 40,000 еур за нов стан со вредност од 75,000 еур купуван директно од инвеститор.  Првиот нотарски хипотекарен договор (солемизација) го правевме по сугестија на инвеститорот во главном што секојдневно сорсботуваат они. Тие ја известуваат банката и на ден тој и тој со преставник од банката се потпишубаат еден пола милион договори ( 30 мин негде само потписи ) нотарски кажано се солемизира договорот за станот помегу 3те страни. Тоа 10к е мн евтино.. јас платив негде 20 илјади за оваа работа.

Едит: хипотекарен договор го изработува Адвокат, не нотар... нотарот е сведок на веќе одобрен кредит. Ако сакаш правна помош брат ми е адвокат ќе ти објасни... на крај краева хипотекарен договор не кошта над 6000 денари.. 9000 е вооружен грабеж или пљачка што го викат... :)

You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Od koja banka vo momentov ima najpovolni uslovi za kredit za stan, zboram za suma kredit za 50.000 eu plus ucestvo 7-10.000 od moja strana.

Прокредит е една од најповолните.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615

Нотарот не го бира банката него инвеститорот.. т.е фирматс од каде го купуваш станот.. јас кога средував документација постапката беше следна. Иначе земав станбен кредит од 40,000 еур за нов стан со вредност од 75,000 еур купуван директно од инвеститор.  Првиот нотарски хипотекарен договор (солемизација) го правевме по сугестија на инвеститорот во главном што секојдневно сорсботуваат они. Тие ја известуваат банката и на ден тој и тој со преставник од банката се потпишубаат еден пола милион договори ( 30 мин негде само потписи ) нотарски кажано се солемизира договорот за станот помегу 3те страни. Тоа 10к е мн евтино.. јас платив негде 20 илјади за оваа работа. (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Едит: хипотекарен договор го изработува Адвокат, не нотар... нотарот е сведок на веќе одобрен кредит. Ако сакаш правна помош брат ми е адвокат ќе ти објасни... на крај краева хипотекарен договор не кошта над 6000 денари.. 9000 е вооружен грабеж или пљачка што го викат... :)

И јас платив како тебе на нотар околу 22.000 денари. Фирмата/инвеститорот си го бира нотарот. Договорот за купопродажба мора да биде составен од адвокат (за располагање со недвижност со вредност 10.000 е и нагоре) и тоа најчесто го средува фирмата.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
to mu dojde legalen reket :)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max

Прокредит е една од најповолните.

Октомври 2018 НЛБ даде најповолни услови.
Ценкај се, не се срами. Со понуда од една банка оди во друга и обратно, нив да им е незгодно, не тебе.

Отсутен CakiMaggot

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
Поздрав до сите,

Да не знае некој инвеститор или приватно лице што продава стан во Аеродром/Ново Лисиче до 55m2 по некоја понормална цена ?
Тие малите згради карши Cevahir да не знае некој кој ги продава ?

Секаде во изградба, па дури и стари станови идат 1100 евра/м2, па дури и нагоре.
Некако тоа многу ми изгледа, поправете ме ако грешам.

Не ми смета ако станот е во изградба и треба да се почека.

Станот би се купувал во готово.

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2170
На тој што го продава сеедно му е дали е во готово или на кредит.
Инаку цените како да се пораснати според мене.
Sent from my VTR-L09 using Tapatalk