Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 359058 пати)

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 966
    • nobrain.dk
Исто знам многу луге што продале/купиле станови во гратски ѕид по цени 1400 еур квадрат.. за надоле цените да идат нема да идат за нагоре ке видиме..

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
Поздрав до сите,

Да не знае некој инвеститор или приватно лице што продава стан во Аеродром/Ново Лисиче до 55m2 по некоја понормална цена ?
Тие малите згради карши Cevahir да не знае некој кој ги продава ?

Секаде во изградба, па дури и стари станови идат 1100 евра/м2, па дури и нагоре.
Некако тоа многу ми изгледа, поправете ме ако грешам.

Не ми смета ако станот е во изградба и треба да се почека.

Станот би се купувал во готово.
Вака беше моето искуство од пред 1 година, кога гледав, прашував и на крај зедов:
1. Зградите Твинс на Елена Лука кај ОУ Блаже Конески, веднаш вселив, на поткровје ми го даваа 1080 е м2.
2. Зградата Конект 5 на Елена Лука, уште не беше почната, ми даваа цена 1060 е м2, со тоа да бирам од неколку стана ама од тој момент зградата немаше да биде готова за најмалку 2 години.
3. На крај се одлучив да земам стан од Офис ком, најкоректна цена 1030 е м2, веќе беше почната, сега е практично готова (уште скалите, влезот и лифтот да го стават), јас очекував да биде до јуни, пред некој ден ми кажаа дека ќе биде порано, најверојатно сега март, најдоцна април. До сега помина точно една година и стварно се прецизни со роковите. До оваа зграда ќе прават уште една ама не знам кога им е во план да ја почнат.
4. Гледав и постари згради, на поткровје, цените беа над 1050 е м2 со тоа што секој стан бараше реновирање.

Се надевам малку ти помогнав
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2177
Цените во Центар ќе растат. Мое мислење е дека ќе дојдат до 1350-1400.  Локацијата е пресудна, потоа година и квалитет на градба. Барем за Центар.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk
« Последно менување: 14 Јануари 2020, 21:03:54 pm Bravo »

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
Ја можам од научен акпект да објаснам зошто се цените какви што се, само чисто се сомневам дека некој би го интересирало....
Затоа пишав погоре, доволно е мал шок па ќе видите што се случува. Како 2007/2008.

Колешка во кулите на Градски ѕид земаа пред 2 год 1000 е кв. Нормално имаше и за реновирање.
Мене ме интересира, кога ќе имаш време објасни детално.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Најпрвин да почнеме со основата, што е тоа што го прави еден стан поскап од другите.
Како фактори се: квалитетот на градба, енергетска ефикасност на зграда, локација, распоред на соби, број на спратови на зграда, на кој кат е станот, лифт, противпожарни скали, година на градба, состојба на станот, близина на градинка/училиште/поликлиника/автобуски постројки/паркинг, близина на соседна зграда и др.
Секој од овие има различна тежина, секако кај нашиот типичен купувач битна е само локацијата.

Како што прочитавте по интеренет, во Скопје секој 5 стан е под хипотека, да не пишувам дека скоро секој новоизграден стан е под хипотека. Ова е едно од најосновните причини за цената каква што е. Имено, ако сте биле во потрага по стан, при разговор со „инвеститорот“ (намерно е во „ пошо никад се незна кој е) имаат  цена под која не можат да одат. Причина, банката така им налага.
Зошто банката би налагала цена на станот?
Банките станот го зимаат како колатерала за непредвидени случаеви. Во билансите на банките таа колатерала има одредена вредност. Колатералата спаѓа во активата на билансот на состојба на банките, нешто врз основа на што се пресметуваат многу показатели за работењето , ликвидноста и солвентноста на банката.
Инвеститорите продаваат по цени под диктат на банката, бидејќи нели банките се и сопственици.

Покрај оваа ситуација, користат и сопствениците на половни станови, кои по ниедна логика продаваат станови во кои не е вложено ниту денар во изминатите 30 години, по цена 100-200е поефтино од новите.
И секако бидејќи станот кај нас се гледа како инвестиција, сите инвестираат.

Потоа доаѓаме до моментот, како цената на становите отиде нагоре. Миграцијата од другите градови, беше силна изминативе 15 години. Сите знаеме дека голем број од купувачите беа граѓани што не беа од Скопје. Но, последниве години, сведоци сме дека многу граѓани мигрираат дирекно кон западните земји. Затоа и цените стагнираат или се минимално намалени.

Што би се случувало во нареден период? Становите ќе продолжат да се градат, се очекуваат големи станбени комплекси како Ист Гејт, новиот Космос (каде сега има ќе има и нов мост) нови на бул. Борис Трајковски, Расадник 2 итн. Миграцијата, пописот ќе покаже реално колку сме.
Трендот ќе продолжи до моментот кога веќе ќе нема каде или нема да има оправдана побарувачка за нови. Општините каде комуналиите се главен извор, ќе немаат веќе приходи, па ќе се свртат кон покачување на данокот на имот, политички ќе се правда со пристапот кон ЕУ, што е секако точно. Па така ќе има ситуација каде, они кои незнаат веќе кој клуч за кој стан им е, наместо досега да плаќаат 100 евра данок за секој дополнителен стан, без разлика на кванитетот, да плаќаат програсивни стапки. Едноставно кажано, сега трошоците за имање на стан не се високи ако не живееш во него.
Моментално цените на рентање се ниски по мое видување, киријата е пониска од ратата на 30 годишен кредит. Можете да замислите што би се случило при промена на стапките на данок на имот.

Е сеа, некој ќе рече „кај ти се странците, влеговме во НАТО, пари ќе течат...“ Клабери, странците најчесто купуваат во Шпанија, по цени мн поефтини од нашиве. Кој би сакал да купи имот во Скопје, при топ 10 загаденост, никакво планско градење, лош јавен превоз и др. Ќе има само побарувачка за хостели за краток престој.

И да, се додека цена на новоизграден стан во Хиподроме 600-700 е со исти спецификации а Тафталиџе 1200, луѓето нема да веруваат дека цената ќе растела поради поскапени материјали за градба.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8948
  • Пичлеме
Јас веќе извесен период сум во потрага по стан, да купам. Сум разгледувал стари, нови во градба, нови изградени...
Досега сум разочаран. Како и што е зборувано во темава, бегај подалеку од тие во градба. Досега не сум наишол на некоја понуда од типот земен со компензација, па со пониска цена :)
Реон на потрага ми е Карпош 3/4, Тафталиџе, Козле, Влае, Хром. Цените се претежно од 1000 евра за квадрат па нагоре, независно дали старо или ново. Постарите се вадат на картата квалитетна градба, иако понекогаш се работи за стара градба со сигурно дотраена инсталација, не е битно, цената е таа. Некаде екстремно се забегува со цените, соби тријаголни, цена до небеса...
На моменти си велам да сменам реон на потрага, ама на огласи гледам во автокоманда стигнале до 1000 евра... што ќе се премислувам за џабе :)
Брат ми пред нешто повеќе од 2 години си купе стан во Кисела Вода кај Пелагонија, за околу 800 евра од квадрат ми се чини. Сега таму е 1000 евра.
Ебати провинцијата глупа ебати, се изнададе пари за картони :D
Ако продавате, или познавате некој што продава нешто пристојно во наведените области, споделете. Пожелно е нешто со ококу 60 квадрати плус паркинг. Да е измеѓу приземје и поткровје, не сум мераклија ни на едното, ни на другото :)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
pred edno godina dena nekoj pisa, deka najdobro e cair da se zema... togas mi bese cudno malce, sega veke ne mi e... :)
ps: ko vidov tuka na rampa edna nova zgrada pred belite zgradi kako e napravenaa vnaaatreee lelee lelee  :-X i po iljada i nesto gi prodava stanovitee  :-X
« Последно менување: 15 Јануари 2020, 15:36:33 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
Ела си назад всело, за 30 карти ќе си купиш убав трособен и одсеа да се пензионираш со другите 40 и некое нивче од подома шо имаш сади дунки убај субвенците се :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
Абе на село се си имам, и кошари и нивје... ама пустото граѓанин да се станвало било вп мода, во метрополата :D

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2177
Епа ондак не се жали на цените.

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 966
    • nobrain.dk
Karpos od 1-4 ako najdes stan ispod 900 eur kvadrat da si sreken.. starite ko sto rece ruski od dedo noe sto zagradija terasi lapaat pari po 900 kvadrat c c c

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
Епа ондак не се жали на цените.

Не се жалам на цените, чорбаџија сум, на квалитетот на изведбата се жалам :)

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1554
Клабери што ќе кажете за Жикол..
Имал некој дирекно искуство со нив.
Ме интересира нешто плус во врска со квалитет, изработка, време (почитуваат рокови ...) итн
Благодариме однапред :)

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
Луѓе.
НЕ купувајте станови во изградба.

Купувајте 5-6 год мин. стари.

Зошто сакате да се нервирате безпотребно.

Јас сум вмешан во проектирање/изведба. Не купувајте во изградба!! Уште еднаш ќе ви пишам.

И најбитно од се од Сaниk подалеку. Озбилно подалеку. Како 1км мин. подалеку.
Толку канта се Саник? Сите градби?

Отсутен CakiMaggot

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
Некој да не знае нешто повеќе за Порта Инженеринг што ја градат Порта Аеродром ?

На време ли се со рокови за Порта Аеродром ?