Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 286509 пати)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8645
  • Пичлеме
Де бре луѓе во шо згради живејте вие?
Изгледа сите ново изградени луксузни јер не постои оглас за стан денес шо не е луксузен....
Јас не живеам во луксузен, во просечен живеам.

И не е толку драматична ситуацијата, не дека е неподносливо, далеку од тоа, но доколку излези нешто поинтересно, нешто подобро што би можел да си го овозможам, не гледам причина зошто не би го испробал.

Али сепак ќе се навратам на идејата со која го почнав прашувањето, прашувањето за живеачка на поткровје :)

Мислам дека ќе се заангажирам да најдам, ама изгледа ќе е потешко, првенствено со лифт ќе барам.

И секако не со оние рамни кровови со горе што можи да се прават џумбуси, нешто баш налик на она на сличето од претходната страна би барал :)
« Последно менување: 23 Мај 2024, 22:32:06 pm Ipkisija Meskosa »

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6796
  • French diamond
Пред некој ден бев во Скопје, имав нешто работа,  па 2 саати издржав пред да го фатам автопатот, без лутење ама толку валкано, пренатрупано и дебили од возачи немам сретнато, а сум  бил во многу градови.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8606
  • Малерозен дрводарец
Пред некој ден бев во Скопје, имав нешто работа,  па 2 саати издржав пред да го фатам автопатот, без лутење ама толку валкано, пренатрупано и дебили од возачи немам сретнато, а сум  бил во многу градови.

Сега трпеливо чекаш кој прв ќе те праша што бараш во Скопје, а, Ѓорѓески?
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6796
  • French diamond
Да, многу сакам да се фалам дека сум бил во Скопје, да ти е мерак да го заобиколиш..ама морав. Реално таму становите треба гратис да ги даваат, хаос над хаосите.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1664
Де бре луѓе во шо згради живејте вие?
Изгледа сите ново изградени луксузни јер не постои оглас за стан денес шо не е луксузен....
Јас не живеам во луксузен, во просечен живеам.

И не е толку драматична ситуацијата, не дека е неподносливо, далеку од тоа, но доколку излези нешто поинтересно, нешто подобро што би можел да си го овозможам, не гледам причина зошто не би го испробал.

Али сепак ќе се навратам на идејата со која го почнав прашувањето, прашувањето за живеачка на поткровје :)

Мислам дека ќе се заангажирам да најдам, ама изгледа ќе е потешко, првенствено со лифт ќе барам.

И секако не со оние рамни кровови со горе што можи да се прават џумбуси, нешто баш налик на она на сличето од претходната страна би барал :)
Ако купуваш поткровје, има сериозни фирми чии станови во поткровје не се разликуваат во ништо од останатите освен што се 2.5м висина наместо 2.64м.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10405
Здраво,
@Ipkisija Meskosa  мене ми здодеа качување по скали по 6 ипол години живеење. Поточно, ми здодеа во Јуни 2021, моментот кога требаше во една рака да носам 2 ипол годишно дете....

ти си издржлив момак, ја на гости одев на 5-ти спрат, го носев кумашинчето, тогаш се откажав, да немав средства  за стан со лифт или на прв кат (како што сум сега)ни скопје, ни стан ни женачка. Едноставно не би сакал, ако немам услови би избрал да си седам дома :D Башка торби со производи... Уствари затоа крадев кола од 14 год, угорницата пред куќа ми беше смрт и не сакав да ја одам никогаш, ни ден денес не сакам. До 5-ти 6-ти се качува пешки при крајна нужда. Мрза су и то е.  Али ако не му смета некому не гледам пречка, имат луѓе што не ги фаќа место, нај веројатно ними ќе им одговара. Сега малце треба да си се познаваш и каков тип си :D

Кај има низ ареднром нови згради со дворчиња? Не сум видел...

Инаку не знам оти очекувате децата да стојат како закојани, деца се и треба да урлаат, и моите имаат жути минути, и од комшиите и тие што ќе дојдат помене, нормално е деца да трчаат, играат галамат... Ако го боли нешто и да плаче во 3 ноќеска.. За короната сите бевме во двор со децата, сметавме дека е побезбедно да се заразат него да полудат. Мислам, тоа беше наша одлука, ако сметал некој обратно од нас, сосема ми е ок. Зборот ми беше дека не сме се скарале со комшиите дека деца играле/трчале или дека 3 викенди во годината се собрале до 1-2 ам слушале музика или не знам што... Демек ја на 15 год су бил цвеќе за мирисање, па сега ми сметат некој истите глупости што ги прајт :D Тоа мое гледиште, не мора и вие да мислит така :D
а поткровје не зедов оди жена ми не сакаше, таја демек живеена во заграда, као по вична во ти работи, да не прокапело, и погоди- за 2 месеца прокапа од кај комшиите :) Така да ако моеш да го користиш поткровјето, или на прв спрат со двор да си тоа би одбрал, по мое мнение.
Некад си пуштам кабел за да ја исмука колата, за да ја завергла ако ми се испразнит акумулаторот, гума да напумпа, на комшија ако му затребат слична работа...
« Последно менување: 24 Мај 2024, 02:10:07 am Bicikle »

Отсутен Bicikle

• Легенда
Да, многу сакам да се фалам дека сум бил во Скопје, да ти е мерак да го заобиколиш..ама морав. Реално таму становите треба гратис да ги даваат, хаос над хаосите.
не, треба оштета да ти плаќаат, не гратис. :D
ама гео политичката состојба во државата ни е таква. итн, да не должа многу оти ќе се изнапишиме романи оф топик

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8606
  • Малерозен дрводарец
не, треба оштета да ти плаќаат, не гратис. :D
ама гео политичката состојба во државата ни е таква. итн, да не должа многу оти ќе се изнапишиме романи оф топик

За Сомнително Лице, сè е хаос.
Што не отишол Виница, да го прашаш...
Или еве Валандово?!
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
Здраво,
@Ipkisija Meskosa  мене ми здодеа качување по скали по 6 ипол години живеење. Поточно, ми здодеа во Јуни 2021, моментот кога требаше во една рака да носам 2 ипол годишно дете....

ти си издржлив момак, ја на гости одев на 5-ти спрат, го носев кумашинчето, тогаш се откажав, да немав средства  за стан со лифт или на прв кат (како што сум сега)ни скопје, ни стан ни женачка. Едноставно не би сакал, ако немам услови би избрал да си седам дома :D Башка торби со производи... Уствари затоа крадев кола од 14 год, угорницата пред куќа ми беше смрт и не сакав да ја одам никогаш, ни ден денес не сакам. До 5-ти 6-ти се качува пешки при крајна нужда. Мрза су и то е.  Али ако не му смета некому не гледам пречка, имат луѓе што не ги фаќа место, нај веројатно ними ќе им одговара. Сега малце треба да си се познаваш и каков тип си :D

Кај има низ ареднром нови згради со дворчиња? Не сум видел...

Инаку не знам оти очекувате децата да стојат како закојани, деца се и треба да урлаат, и моите имаат жути минути, и од комшиите и тие што ќе дојдат помене, нормално е деца да трчаат, играат галамат... Ако го боли нешто и да плаче во 3 ноќеска.. За короната сите бевме во двор со децата, сметавме дека е побезбедно да се заразат него да полудат. Мислам, тоа беше наша одлука, ако сметал некој обратно од нас, сосема ми е ок. Зборот ми беше дека не сме се скарале со комшиите дека деца играле/трчале или дека 3 викенди во годината се собрале до 1-2 ам слушале музика или не знам што... Демек ја на 15 год су бил цвеќе за мирисање, па сега ми сметат некој истите глупости што ги прајт :D Тоа мое гледиште, не мора и вие да мислит така :D
а поткровје не зедов оди жена ми не сакаше, таја демек живеена во заграда, као по вична во ти работи, да не прокапело, и погоди- за 2 месеца прокапа од кај комшиите :) Така да ако моеш да го користиш поткровјето, или на прв спрат со двор да си тоа би одбрал, по мое мнение.
Некад си пуштам кабел за да ја исмука колата, за да ја завергла ако ми се испразнит акумулаторот, гума да напумпа, на комшија ако му затребат слична работа...

Многу го затупе.
Никој не очекува децата да стојат заковани и не станува збор само за деца, кога веќе го тупиме.

Ако веќе го тупиме, не спомнав јас никаде за 2 или 3 викенди во годината нешто. Во претходниот стан каде што бев под кирија, над мене имаше деца кои секоја (секоја) вечер почнуваа да трчаат и да се дерат од кај 11 pm до кај 2 am, што е сосема нормално.
И не, не се децата ништо кабает што се такви какви што се, родителите се. Хиперактивни биле децата, па им е дозволено од лустер да скокаат.
Немам мои, ама имам внуци и за воља на вистината ептен ми е драго што не се камикази, туку обични воспитани деца... кога веќе го тупиме.

Се е нормално доколку тебе ти одговара инаку
дискриминација е, исто како пушачите кога се бунат дека требало да пушат настрана за да не им сметаат на непушачите, дискриминирани биле...
Шо има ненормално во тоа да сакам некој како тебе да не ми скока над гла? ;D
Кога веќе го тупиме.

Јас се чудам во зградата кај роднини во Швајцарија како сите полека затвараат влезна врата, без да се слушни до соседната зграда и како на вечер сите знаат дека е време за одмор и нема никаква галама, а кај нас се е нормално и ако се побуниш за галама во ниедно време, одма си ненормален... кога веќе го тупиме.
Не знам зошто во сите згради е залепен куќен ред, кога очигледно никој не го почитува, то ест ни кој не го има ни прочитано... кога веќе го тупиме.

И не знам зошто на секоја тема мора да се тупи надвор од првобитното прашање, во случајот поткровје, мани и недостатоци :)

Ама јас сепак сум кабает, шо пишав заради мир. Требаше да пишам само заради ќеф како е да се живее во поткровје со рамни тавани :)

« Последно менување: 24 Мај 2024, 07:35:47 am Ipkisija Meskosa »

Отсутен Bicikle

• Легенда
Sve samo se zalite deka galama ne znam shto, 7 god su vo zgrada ne su zaprimetil nekoj od luster da skokat ili nekoja redova galama, osim nekoj shto se  jacat so motor, ama ni deca se tie ni v stan se. Od kaj ja deka skoka na gla nekomu  ?
Za vrata date po 100 denari kupete edno onakvo za sama da se zatvaraat.

Ne bi ziveel svajcarija, I ja se cuda kako ziveat.
Sekoja zemja si imat svoi naviki, oti ne velis indija Kako ziveat?

Ne znam v kafana/ diskoteka shto ocekivate, glasna muzika, alcohol, za drugi rabotit ic da ne praa muabet I sega cigarite smetale. Poj si v citalna, ni cigari, ni alcohol, em mirno, tisina, ni sabajleto glata da te bolit em neshto kje naucis. Ako vekje go tupime, a Kako shto si prizna Sam "Ама јас сепак сум кабает, шо пишав заради мир.", ja samo spodeliv iskustvo deka vo tie 7 god ni urlale deca, ni se vrlale od lusteri ni prajle galama vo niedno vreme.
Ama ete toa e bilo tupenje, a poshto I predhodno su slusal deka vbzgrada mn galamele, tropale I tn. moeto iskustvo e skroz poinakvo. Znaci nekoj ako imat poinakvo mnenie odma ne cinit.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3725
Ако ти сметаат деца што трчале, најдобро ти е куќа да си најдеш, и на поткровје да одиш пак ќе има викање и пискање од становите околу тебе :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме

Затоа што претежно земам примери од нешто што мислам дека е подобро, поквалитетно.

Затоа што пример за убаа и квалитетна кола ми е Порше 911, а не Варбург, на пример :)

Ама доволно е со навлегување во непотребни дискусии :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7050
Ипкис...како по обичај се потврдува правилото дека ако сакаш да не си го решиш проблемот бараш совет на форумов 😂

На темата, бидејќи си решен за поткровје, насочи го таму решението, ако е нова зграда, преговарај со инвеститорот, ако е стара ангажирај CSI да дознаеш што комшии би имал, каков е Куќниот совет или фирмата.
Тоа се клучните работи.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
Има некој активен на форумот што моментално живее на поткровје?

Во понова зграда, не поткровје со еден куп косини, туку овие поновиве, со плоча и над неа кров, пример вака нешто, чисто илустративно:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

До сега бев убеден дека стан на приземје и поткровје нема да купам. За приземје сеуште си стојам на ставот, ама за поткровје изгледа го сменив ставот.

Би сакал да слушнам лични искуства за живеачката на поткровје, доколку некој од тука ги има.

Исто така ме интересира за колку време се здосадува качување до 3ти кат без лифт (рандом симпатични зградичиња кои ми се допаѓаат со таа катност најчесто се без лифт) и дали од старт да ја отпишам таа опција, поткровје во зградиче без лифт?

Размислував и за куќа, ама во делови каде што би сакал да живеам, цените се научна фантастика (не дека цените на становите се според вистинска приказна, секако и тие се научна фантастика, ама се со помала квадратура и се само неколку бубрези), а некаде „понастрана“ не ми се прави ќефот, има од тука другари што пробале и се вратиле во урбаната средина.

Значи почнувам да ја разгледувам опцијата поткровје, pros & cons :)

Ќе ги цитирам најбитните делови од мојот пост од вчера.

Фала ви за советите и мислењата поврзани со ова, на темава, како и во ПП.

Отсутен Bicikle

• Легенда

Затоа што претежно земам примери од нешто што мислам дека е подобро, поквалитетно.

Затоа што пример за убаа и квалитетна кола ми е Порше 911, а не Варбург, на пример :)

Ама доволно е со навлегување во непотребни дискусии :)

Како што кажа : "Се е нормално доколку тебе ти одговара", некому ми одговара колата да е ефтина, некому скапа. Ама во ред е да ги земеме двете гледишта предвид. Или не ? ;D

"Ама доволно е со навлегување во непотребни дискусии :)"
Со кој дел навлегол, со цигарите или со швајцариите ?  ;D
Кажав дека на 5 ти да се качува пешки мене лично ми е мачно и дека ( барем до сега) горе долу и редот се почитувал и немало некоја галама од деца како што представувате. Нз, можда не сум начекал, не велам не, како што велат, сите гладен не веруват. Можда некаде не е така, галамата е не поднослива.