Автор Тема: Чип тјунинг  (Прочитано 111089 пати)

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5956
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Чип тјунинг
« Одговори #330 на: 08 Септември 2023, 02:13:57 am »
Го унаказил некој "ремапер" ако доаѓа до 150кс од фабрика и се чувствувало поспоро и од 90кс (да не зборуваме за 120).

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10975
  • 430i
« Одговори #331 на: 08 Септември 2023, 08:50:20 am »
низ Битола ниеден не му се нафатил (прашал кај 10 мина), во Ресен исто (прашал кај 5мина).

се жалат луѓето, избегале децата странство, нема пекари, готвачи, угостителство, нема работници...

...они тука биле, ама сите се фатиле со тјунинг да се бават ;D

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1658
« Одговори #332 на: 08 Септември 2023, 09:07:58 am »
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=3334480

Кога бев во потрага по браво, ова на огласов се наоѓаше во Виница, 1.4 т-јет со демек 150 коња во декември 2022ра. Не одеше ни како за 90.

А на овој стар оглас од 2020та вика дека е со 200 коња.

После некој период се наоѓаше на оглас во Куманово со наводни 230 коња.

Господ знае сега каде е и до колку коњи стасало. И е тежок крш, барем јас кога го гледав и пробав.
Не се возел по зелена трева, коњите умирале, јасно е ко ден :)

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #333 на: 12 Септември 2023, 09:51:06 am »
Не зборувам за аудиња тедиња и разни други трактори. Конкретно зборувам за овој мотор. 1.4 t-jet со IHI VL37 турбина.
Апсолвирано е кај пунтовци/митовци/бравовци и слични. Стејџ 1 безбеден, до 150кс. Со таа турбина (IHI VL37), со тие брегасти - толку. Над тоа, ризик. Или стави турбо од Bravo/Mito/Abarth  со 155кс (VL38 kaj mito i abarth, VL36 кај bravo) за да стигнеш до 170-тина, или ќе си го бараш имплерот во издувен лонец ако претераш со бустот. За 180-тина кс, ќе ти требаат и брегастите од горниве аута.
Многу теоретизирање нема потреба. Celtic tuning секогаш имаат преоптимистички проценки на коњажата, најчесто на независно дино мерење покажани како неточни, нивното дино е штимано за да ти светнат очите коа ќе им ги пљуснеш парите. За овој мотор се знае и зборувано е и докажано 1000 пати. 150кс. 155 со „силување“. Над тоа веќе ризикуваш проблеми.

Види ја убаво гаранцијата на Celtic:
At the software installation date, a current original Warranty provided by the manufacturer of the motor vehicle is required for this guarantee to be operative, and it is a Condition that such Warranty remains in force until its normal expiry date. This Warranty applies only in the event and to the extent that the Manufacturer's Warranty does not respond.
Они гарантираат само доколку колата е у гарантен период ;)
Што е сеа со овие бројкиве 36, 37, 38, виши математики... за 1.4 Тјет е муабетот!

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43787
  • Il Moderatore
« Одговори #334 на: 12 Септември 2023, 11:41:50 am »
Ма батали тоа, рокни го бустот преку мапа, исклучи нок сензорот и гас до даске! :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #335 на: 12 Септември 2023, 14:01:51 pm »
Ме интересира дали колегата @nestor04 се бави со мапирање или само со вчитување/преснимување на мапи од интернетов? Прибидејќи како што пиша погоре ,,ќе работам на едно од позаебаните еку-а на кој многу јунаци паднале" (DPF off)  е едно (електроничар), а мапирање е сасвим друго (тјунер/мапер).

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #336 на: 12 Септември 2023, 14:10:47 pm »
Ме интересира дали колегата @nestor04 се бави со мапирање или само со вчитување/преснимување на мапи од интернетов? Прибидејќи како што пиша погоре ,,ќе работам на едно од позаебаните еку-а на кој многу јунаци паднале" (DPF off)  е едно (електроничар), а мапирање е сасвим друго (тјунер/мапер).
Обработка на оригиналната мапа или обработка на мапа од некоја позната тунинг компанија (преку 20) според возилото. Ако не сме во можност мапста ја праќаме кај колегата Дино (ВДП Тунинг) кој ја обработува тотално.
Инаку се бавиме со комплетна дијагностика, ДПФ ОФФ, ЕГР ОФФ, кодирање кај ВАГ, кодирање на еку, читање иммо и слично, а кај опелови возила читаме кодови од иммо, кодирање на клуч и слично.
Конкретно ДПФ ОФФ кај возила кај кои може да се чита од обд, средуваме мапа преку обд, а кај возила кои е подобро да се чита бенч читаме бенч на ктаг.
А кај голф 4ки и останати менуваме чипови (тоа е веќе чиптунинг) и треба познавање на електроника. Ако ми си колега сфаќаш што сакам да кажам кај голф 4кава и останатото кое го напишав.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10487
« Одговори #337 на: 12 Септември 2023, 19:50:26 pm »
Чичо, ама ти ќе _мора_ да доеш на пиво.
Ја даам за сите, само сакам у живо да видам како би ишла една ваква дискусија.

Овде, некои реплики ти делуваат лабилно.

Прости ако грешам, сепак не сум убацен во тоа мапирањето.

Само сакав да кажам дека си е таман колава, нема шо да чачка...
Pisues brojki vo mapata, ako rikne odma naogjas deka i pred to ne cinela, ebago.
Nz ja ne osetiv nekoja ralika pred/posle, ocekuev deka kje kornit i deka kje cadit crno ko na youtube...
Potocno vaka ocekiev i da go rikna motorot za 200km, ama nishto

https://m.youtube.com/watch?v=24afjVqm2Uw&t=14s&pp=ygUOTWVyY2VkZXMgZHJpZnQ%3D

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #338 на: 12 Септември 2023, 20:55:45 pm »
Не е слаб моторот на Мерцедесот да не осетиш разлика..
Мора да се ОСЕЧА.

Отсутен EdnoDete84

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #339 на: 12 Септември 2023, 22:10:13 pm »
Обработка на оригиналната мапа или обработка на мапа од некоја позната тунинг компанија (преку 20) според возилото. Ако не сме во можност мапста ја праќаме кај колегата Дино (ВДП Тунинг) кој ја обработува тотално.
Инаку се бавиме со комплетна дијагностика, ДПФ ОФФ, ЕГР ОФФ, кодирање кај ВАГ, кодирање на еку, читање иммо и слично, а кај опелови возила читаме кодови од иммо, кодирање на клуч и слично.
Конкретно ДПФ ОФФ кај возила кај кои може да се чита од обд, средуваме мапа преку обд, а кај возила кои е подобро да се чита бенч читаме бенч на ктаг.
А кај голф 4ки и останати менуваме чипови (тоа е веќе чиптунинг) и треба познавање на електроника. Ако ми си колега сфаќаш што сакам да кажам кај голф 4кава и останатото кое го напишав.
edc15

Sent from my STK-LX1 using Tapatalk

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #340 на: 12 Септември 2023, 23:26:36 pm »
@EdnoDete84 голф?

Отсутен EdnoDete84

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #341 на: 12 Септември 2023, 23:27:39 pm »
@EdnoDete84 голф?
audi 2.5 tractor

Sent from my STK-LX1 using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #342 на: 13 Септември 2023, 07:46:01 am »
Не е слаб моторот на Мерцедесот да не осетиш разлика..
Мора да се ОСЕЧА.
Mozit moite ocekucanja bea preterani 😆
Ama pak lagot ostana.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #343 на: 13 Септември 2023, 11:32:58 am »
Ја имаш новата мапа на нешто зачувана?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #344 на: 13 Септември 2023, 12:28:55 pm »
jok.
Ali ako treb creva interkuler, radilica, klipoj i red drugi raboti da menja kje zema bmw... poeftino kje me koshtat a pobrzo kje bidit.. bashka so elektricni dizni e kaj mene, ne e so piezzo. treba i nimi da gi menja, i dizni i pumpa a 20 god e kolana, koj znae kako e odrzavana pred mene... kje pocnat da letaat lageri kariki niz auspuh :D taka da dur terat neka terat