Автор Тема: Чип тјунинг  (Прочитано 111090 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43787
  • Il Moderatore
Одг: Чип тјунинг
« Одговори #315 на: 07 Септември 2023, 19:48:48 pm »
Revo и BR се неозбилни?
Јас ти кажувам што добиле навистина луѓето со овие мотори, а не што рекламираат Celtic, Revo или BR. Сите се озбилни, само нереални во проценките на максималните достигнувања ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7107
« Одговори #316 на: 07 Септември 2023, 19:49:05 pm »
Мартин има извадено 30тина, па ќе видиме дали турбото ќе рикне  ;)
Сме правеле ремапи и на ВАГ со 700к км, уште ден денес возат без црн чад, без потрошувачка на масло и тропање на мотор.
Заборави да додадеш: "Еве више 10 години тера"
Не сум од тие, но има доста такви примери од чипувани возила кои тераат преку 10 години. Антарата што ја имавме 7 години така тера без ДПФ ремапирана, освен тоа што има 4 црева од интеркулер скинато, друг проблем нема. Секојдневно ја гледам кога одам на работа, ја возат.
Доста голем број англиски компании нудат гаранција до 50.000 километри од денот на ремапот со мала доплата.
Ако турбините рикнуваа така лесно досега сите големи тјунерски куќи ќе пропаднеа, но напротив @M3V8 е личен пример за тоа како кс на возилото негово се кренати над 60% или некои 70тина кс ако добро памтам и ден денес е задоволен од ремапот иако тука има доста негативци околу ремап на тој мотор.
Аудито 2.5 што ми е спомнато во мојата тема се вози секојдневно "гас до даске", а тој мотор е меѓу народот познат како лош. Сепак ремапот не му штети, иако снагата е крената за над 50кс.
Едит: Уште една тјунерска компанија ќе посочам да не биди само рекла-казала.
Celtic Англија нуди гаранција од механички дефект до 1 година или 30.000 милји=48.000 км.
https://www.celtictuning.co.uk/services/performance-stats/fiat/bravo-2007/petrol/1-4-t-jet-120-bhp-2007-ECU-remap-chiptuning/stage-1#t3-content
Возам јас чипуван дизел 5 години, јасно ми е. Него у секоја тема ги нудиш твоите услуги, дај олабави малце.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5956
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #317 на: 07 Септември 2023, 19:50:34 pm »
Мартин има извадено 30тина, па ќе видиме дали турбото ќе рикне  ;)
Сме правеле ремапи и на ВАГ со 700к км, уште ден денес возат без црн чад, без потрошувачка на масло и тропање на мотор.
Заборави да додадеш: "Еве више 10 години тера"
Не сум од тие, но има доста такви примери од чипувани возила кои тераат преку 10 години. Антарата што ја имавме 7 години така тера без ДПФ ремапирана, освен тоа што има 4 црева од интеркулер скинато, друг проблем нема. Секојдневно ја гледам кога одам на работа, ја возат.
Доста голем број англиски компании нудат гаранција до 50.000 километри од денот на ремапот со мала доплата.
Ако турбините рикнуваа така лесно досега сите големи тјунерски куќи ќе пропаднеа, но напротив @M3V8 е личен пример за тоа како кс на возилото негово се кренати над 60% или некои 70тина кс ако добро памтам и ден денес е задоволен од ремапот иако тука има доста негативци околу ремап на тој мотор.
Аудито 2.5 што ми е спомнато во мојата тема се вози секојдневно "гас до даске", а тој мотор е меѓу народот познат како лош. Сепак ремапот не му штети, иако снагата е крената за над 50кс.
Едит: Уште една тјунерска компанија ќе посочам да не биди само рекла-казала.
Celtic Англија нуди гаранција од механички дефект до 1 година или 30.000 милји=48.000 км.
https://www.celtictuning.co.uk/services/performance-stats/fiat/bravo-2007/petrol/1-4-t-jet-120-bhp-2007-ECU-remap-chiptuning/stage-1#t3-content
Возам јас чипуван дизел 5 години, јасно ми е. Него у секоја тема ги нудиш твоите услуги, дај олабави малце.
Не понудив услуга, само напишав за придобивките во кс и нм, а пуштив линкови и од Рево, така да јас не напнав за да дојде кај мене да прави ремап.
Мислам се разбираме.
Revo и BR се неозбилни?
Јас ти кажувам што добиле навистина луѓето со овие мотори, а не што рекламираат Celtic, Revo или BR. Сите се озбилни, само нереални во проценките на максималните достигнувања ;)
Не вреди да ја продолжувам дискусијата ако твоето мислење е такво.
Dyno-то е мерило.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43787
  • Il Moderatore
« Одговори #318 на: 07 Септември 2023, 20:15:49 pm »

Имаш право :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1103
« Одговори #319 на: 07 Септември 2023, 21:04:06 pm »
Revo и BR се неозбилни?

Озбилни се со теоретските бројки, она што не ти го кажуваат е кои пропратни делови треба да ги смениш за да може да ја одржуваш таа бројка константно без проблеми. Рево вика дека кај мене стејџ 1 вади 365 коњи и 520Нм, арно ама она што не го кажуваат, а луѓе со искуство, ко што кажа @Simo - Carrier159 , знаат, е дека без да смениш црево од интеркулер до клапна со афтермаркет, при првиот максимален буст фабричкото пука. Односно мене ми пукна на "само" 326 коњи и 450Нм што е *фабрички* ремап од БМВ. Стејџ 2 тврдат дека е 390 коњи, ама без поголемо турбо (пошто моето е помалото со пневматски wastegate), нов хладњак за уље, нов интеркулер, па можда и нова forged брегаста, ќе почне одма да прави проблеми. Ниту па ќе може во пракса да ги извади тие бројки. Исто е со Митово, да може да извади 50 екстра, ако му смениш турбо и брегаста со некои што може да го издржат новиот буст и обртен момент.

Присутен AUUU

• Легенда
« Одговори #320 на: 07 Септември 2023, 22:14:17 pm »

Имаш право :)

Нестор, не му замерај на Симо, и он млад па сака да се докажува по форуми, а нема ни пола искуство од твоето.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #321 на: 07 Септември 2023, 22:43:30 pm »
Чичо, преска едно како твоето ми бегаше накај ЃевѓелИјата, ама исцепал сам га на крај као свиња мрсан џак пред кочина, к'т надојде удолнИчка една.
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Присутен AUUU

• Легенда
« Одговори #322 на: 07 Септември 2023, 23:39:15 pm »
Чичо, преска едно како твоето ми бегаше накај ЃевѓелИјата, ама исцепал сам га на крај као свиња мрсан џак пред кочина, к'т надојде удолнИчка една.
Да го чипувал кај Нестор за 100 евра д видам дали ќего стигнеше.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #323 на: 07 Септември 2023, 23:43:12 pm »
Абе, па и виа, форумаши...
120 коња е забавна вожња.

200+ е _баш_ досадна за во Македонија.

Дека, по вештерките, да закачуам фтора со толку нанометри?!

Па, ќе се испокрше на прва дупка, бре!
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #324 на: 07 Септември 2023, 23:44:18 pm »
Да го чипувал кај Нестор за 100 евра д видам дали ќего стигнеше.
Ех бе проста раја.
Што имаш лично против моето хоби и начинот на кој ги чипувам возилата?????
Баш деновиве ќе работам на едно од позаебаните еку-а на кој многу јунаци паднале. Човекот е од Битола, низ Битола ниеден не му се нафатил (прашал кај 10 мина), во Ресен исто (прашал кај 5мина).

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14336
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #325 на: 08 Септември 2023, 01:17:25 am »
Пошо сум од Битола ќе кажам дека тешко тој шо стигнал од Битола да бара било што во Ресен.
Со вас Прилепчани си на две,или-или е работата. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #326 на: 08 Септември 2023, 01:25:42 am »
Ај бе, преќинете сите, да не стану да ве ебу.

Пеес страни темата, повеќе расипани коментари има од самата Алфа, ебага...

@MartinAlfista чичин, знаеш дека те поштуем.
Коментаров е со пцовка намерно, да дое админ малце да удри тоа метлата... доста им е плажа и на нив :)))
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #327 на: 08 Септември 2023, 01:30:51 am »
Конкретно се работи за EGR OFF на Delphi MPC555 кој е многу ризичен за работа, преку обд може само еднаш да се прочита и да се купи нов после тоа, мора оригинални адаптери и тоа точни (не универзални), точно одреден напон и работа на бенч преку КТАГ.
А и цената е во ред, 50% поевтино отколку во Ск или онлајн+читање.
Сепак нека продолжат даплукаат форумашите по мене, по тие што продаваат масла (мене, на Пецони му се нафрливте 10мина), на тие што полираат, на тие што прават хемиско (немало потреба), ионака едни 5мина знаат да критикуваат и ценовно(зошто кај мене било евтино, кај други скапо, зошто кај тие што полираат на форумов било скапо, локален човек кој полира би сработил поевтино и така натака), но и се разбираат и без да ја бидат мапата или услугата, има видовити на форумов најверојатно.
@MartinAlfista братче ти ја усравме темава, должиме пиво. Извини.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #328 на: 08 Септември 2023, 01:41:26 am »
Чичо, ама ти ќе _мора_ да доеш на пиво.
Ја даам за сите, само сакам у живо да видам како би ишла една ваква дискусија.

Овде, некои реплики ти делуваат лабилно.

Прости ако грешам, сепак не сум убацен во тоа мапирањето.

Само сакав да кажам дека си е таман колава, нема шо да чачка...
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
« Одговори #329 на: 08 Септември 2023, 02:08:08 am »
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=3334480

Кога бев во потрага по браво, ова на огласов се наоѓаше во Виница, 1.4 т-јет со демек 150 коња во декември 2022ра. Не одеше ни како за 90.

А на овој стар оглас од 2020та вика дека е со 200 коња.

После некој период се наоѓаше на оглас во Куманово со наводни 230 коња.

Господ знае сега каде е и до колку коњи стасало. И е тежок крш, барем јас кога го гледав и пробав.