Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1366823 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17607
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #5145 на: 29 Ноември 2015, 20:48:06 pm »
Сале, Nexen денес е тоа што Hyundai беше кога го произведе Getz. Сите знаеа дека има потенцијал, се чекаше кога ќе го исполнат. Еве, после многу години, ти одлучи да веруваш на Hyundai и купи нова таква кола. Да те прашал некој што мислиш за нив кога беше актуелен Getz, верувам дека ќе си ги исплукал.

Затоа, без предрасуди. Од една страна ја величиш Dacia Dokker и би ја купил пред германските и француските конкуренти (реално Dokker-от е најлош од конкуренцијата) а од друга страна викаш Nexen се ѓубре зошто биле тазе бренд.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг:
« Одговори #5146 на: 29 Ноември 2015, 20:53:52 pm »
За кај нас поготово во Скопје па и нетрева којзнае колку истакнати зимски гуми. Ако е ко лани и со летни ако мора ќе се прогура.
Вака нехен делува солидно.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29794
    • CARclub.mk
« Одговори #5147 на: 29 Ноември 2015, 21:08:16 pm »
По тоа што читав, Нексен е сосема океј бренд. Во Америка се продава веќе долго време, и гледам дека по ентузијастички форуми се релативно позитивно настроени барем кон performance гумите кои ги имаат. За зимски, не би знаел. Ете, Казан купи, сега за сега е задоволен (иако нит сме имале ниски температури, не па снег), ќе ни пренесе импресии за понатаму.

Јас не би дискредитирал бренд само затоа што е нов на пазарот. Мартинчо фино ги сублимираше работите.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #5148 на: 29 Ноември 2015, 21:12:12 pm »
@MartinAlfista кој број си у дневник да ти пишам една 5-ка?

@Vlado_78 , така е! На следните избори ке гласаме за тебе.

р.ѕ.
Уствари Мартин, ти беше на факс...Сори за 5-ката, дај индексот да ти пишам една мрсна 10-ка. Ја заслужи со мудриот коментар :)

р.р.ѕ 2.
Јас немам многу поминато километри со пикапчиња...
Со Фиат Добло околу 80к километри.
Со Цитроен Берлинго; Пежо Партнер околу 40к километри
Со Цитроен Немо околу 30к километри
Со Докерот точно 20к до сега.
Со ФВ Кеди неколку километри.
Ниедно од гореспомнатите возила не сум го платил со мои пари, а во секое време можам да возам било кое од нив. ГИ имам на располагање, службени, фирма.

Ако го исклучиме ФВ како возило кое по мене е најдобро од сите спомнати (А на интернет Докерот е во директна споредба до Кедито) си давам за право да дадам некое мое лично мислење за автомобилот.
Ниту го величам, ниту го наметнувам моето мислење некому, едноставно го пренесувам впечатокот кој сум го стекнал.
Доколку имаш искуство слично на моето, ке бидеш компетентен да кажеш лично мислење и да дебатираш на таа тема.

Немам намера да пишувам колку километри сум изминал со патнички возила.
Притоа на нив и на горе споменатите сум имал различни гуми од различни производители, па според моето искуство имам изградено некој став за и околу гумите, и за тоа како тие се однесуваат на патот според мојот начин на возење.
Значи МОЈОТ НАЧИН на возење.

Што се однесува до твојата споредба со корејските и европските автомобили а и гуми.
Многу ти е неоснована и не аргументирана споредбата.

Јас не зборувам со предрасуди, зборувам од моето лично искуство. Кога ке стекнеш 10-тина од моето, можеш да се вклучиш да дискутираш аргументирано.
А тоа што си прочитал 5 ривјуа на интернет и што си изгледал 5 видеа, верувај не те направиле експерт ниту тебе ниту останатите.
Свати го ова како добронамерна критика не само овде, него и во други теми каде што се развива дискусија.

И да, и сега не би купил кола која нема да ми се допаѓа. Па колку сака нека чини.

И искрено, заболе ме дали ке купите Тигар или Нексен, или Кеди или Голф, Континентал или Мишелин, Планика или Саломон.
За ваши пари може да си купите што сакате. Никој не ви брани.
За мој пари јас ке купам тоа што мислам дека е најдобро.

Ако ме прашаш за мислење, Океј, ако сакаш прифати го, ако не, заболе ме...

р.ѕ.ѕ.ѕ. (ова не се однесува на претходните соговорници)
Само запрашајте се каде заминаа сите оние квалитетни членови кои знаеа нешто и кои почнаа да го полнат форумот со квалитетни теми и дискусии...
И пола од темите кои си побараа да се заклучат или избришат.

Со среќа во гледањето на јутуб и интернет споредбите.

edit:
@zeroSignal
Едно прашање:
Зошто Шевролет се повлекува од Европа? Што е Шеви во Америка а што е во Европа???

Јас не дискредитирав ниедна фирма.
Нексен е нов на пазарот во Европа, во Америка постои многу одамна.
И Шеви беше нов во Европа на пазарот. Кога веќе правиме споредба.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #5149 на: 29 Ноември 2015, 21:26:06 pm »
Nexen и Tigar се речиси на исто ниво - најлошото ѓубре од гуми што може да се поседува. Некои го нарекуваат „entry level“, или буџет гуми. Која е поефтина, таа е подобра. Јас кога ќе ги извозам овие Nexen-ов што ми дојдоа со колата, (ептен се нови па жал ми е да ги фрлам), веројатно ќе земам нешто од премиум или мид рејнџ производителите. Чисто за мене, за моја безбедност си гледам. Ако гледате споредбени тестови, гледајте ги Kormoran исто како Tigar. Од исти погони потекнуваат, исти шари имаат, само Tigar брендоте е наменет за нашиов балкански пазар, како попознат бренд.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29794
    • CARclub.mk
« Одговори #5150 на: 29 Ноември 2015, 21:29:06 pm »
Шевролет во Европа е многу интересен експеримент, и е интересна тема за дискусија за која секогаш сум подготвен.

Интересно е сè додека постоеше Daewoo како Daewoo, брендот си бркаше работа. Продаваше евтини коли со сомнителен-кон-прифатлив квалитет по релативно ниски цени. Луѓето не добиваа многу, ама па не ни очекуваа многу. Типичен корејски бренд - (arguably) квалитетен (во контекст на класата и цената), ама бездушен, неинвентивен и досаден, базиран на стари (ама квалитетни и докажани) европски компоненти.

Одеднаш, General Motors доаѓа до идеја - да го прошири Chevrolet во Европа, со тоа што ќе го претстави како најдиректно фамилијално-поврзан со Opel, и ќе го позиционира како поевтина варијанта на Opel. Тоа и се случи. Astra и Cruze делеа платформа, Aveo и Corsa делеа платформа, итн, итн. Value-for-money варијанта. Добиваш Astra за помалку пари од Astra.

Арно ама, ни на Opel не му цветаа баш ружи за да може да понуди буџетска варијанта „од себе“. Opel се бореше (и се бори) на пазарот со тоа што агресивно симнува цени и нуди разно-разни incentives за да привлече купувачи (сите ја знаат „докторската“ шема за Опел во Македонија, многумина и ја искористиле). Сето тоа се одрази негативно на самиот бренд а цените продолжуваа да одат надоле. Цените на Opel одеа надоле се додека не стигнаа мање-више на исто ниво со Chevrolet. Како одговор на тоа, мораа и цените на Chevrolet да одат надоле.

И се случи нешто интересно. Брендот што требаше да биде зајакнување на GM на Европскиот пазар и да го направи она што Skoda го направи за VW, уствари ги канибализираше продажбите на Opel. Наместо да ја зајакне продажбата all-around, почна да јаде во постоечките продажби на GM во Европа. Префрлање од шупље во празно.

Тука више Германците си реагираа, изгледа во GM отворија очи - и оп, Chevrolet се повлекува од Европскиот пазар. Арно ама, им фалат некои модели кои Chevrolet ги продаваше прилично успешно - а најконкретно мислам на Matiz/Spark. Па затоа сега имаме (толку несреќно именуван) Opel Karl.

Европски Chevrolet нема врска со американски Chevrolet. Целосно различни модели, со целосно различна историја. Арно ама, тука зборуваме за гуми - и не ми се верува дека понудата на Nexen на европскиот пазар е различна од онаа на американскиот. Гумата што се вика N'Fera SU1 во Америка се вика исто така и во Европа, и сигурен сум дека е истата гума. Нема зошто не би била.

Исто како што Chevrolet Cruze беше ист и во Европа, и во Америка.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #5151 на: 29 Ноември 2015, 21:35:24 pm »
Тачно. Нексен се продаваат под истото име секаде.
А што правиме со Мишелин?
Што правиме до Данлоп, Бриџстон и останатите?

Треба да правиме споредба помеѓу исти брендови кои продаваат производи на различни континенти под различно име?
Не е само името различно, различни се работите и во суштина.
Изгледот, може и да се погоди да биде ист.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #5152 на: 29 Ноември 2015, 21:40:36 pm »
Се извинувам ГУРУ SaleSK што влегов во полемика со тебе, гледам  доста темперамент покажа со последниов пост и со вадење на маса, па одма со мерење кој има подугачок хехехехе
незнам каде се најде толку погоден директно па да напаѓаш и да дискредитираш туѓи мислења врз основа твоето ооогромно искуство... ххеехе
Мислам дека овде не сме да се доказуваме кои што сме и колкв ние, туку луѓево што ги интересира некое мислење, од различни членови да слушне различно гледиште на работите па он сам да си одлучи...
Поздрав, и иако можда немаме то толку КМ како тебе, но то не не прави неискусни и нерелевантни ... сепак нели не ги знаеш сите членови лично за да можеш толку да надмено се поставуваш :)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #5153 на: 29 Ноември 2015, 21:46:11 pm »
Нексенот е живо срање, посебно после првата сезона си се покажуваат што гомна се - гумите траат пола од другите. Единствено добро кај овие гуми е што се ефтини да ги купиш, монтираш и да ја продадеш колата полесно со џокерот дека има нови гуми колата.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #5154 на: 29 Ноември 2015, 21:46:28 pm »
@Vlado_78
Многу погрешно си го протумачил мислењето.
Затоа реков, ке гласам на следните избори за тебе.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #5155 на: 29 Ноември 2015, 21:49:20 pm »
Nexen=RoadStone

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #5156 на: 29 Ноември 2015, 21:52:32 pm »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Rammlied

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 315
« Одговори #5157 на: 29 Ноември 2015, 22:02:43 pm »
Според цената, гумата си е сосема солидна за фрлените пари. Јас ја возам втора сезона, и онака за домаќинско возење со домаќински дизел си бркаат работа. Многу ги фалат и дека биле тивки, ја ќе го кажам спротивното - бучни се.

Значи кој ги малтретирал на кривини и агресивно возење нека сподели, да дознаеме кои се границите на лоу-буџет гумава :)

Според мене за мала доплата се зима Ханкук/Сава, но ако лимитот е до Нексен буџет, тогаш нема да погрешите.

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
« Одговори #5158 на: 29 Ноември 2015, 22:05:00 pm »
Ставив Nexen EuroWin 650 (175/64/14) на цитроенот и Nexen Winguard Snow G (205/55.16) на опелот... не паднал уште снегот за да кажам импресии. башка и прв пат у живот возам зимски, така да и не сум некој репер да кажам. до сега, на влажно се супер. меки, не многу бучни, таман.

па ќе видиме...

Друже колку те чинеа Nexen-от и дали имаше 185/65/14?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #5159 на: 29 Ноември 2015, 22:07:40 pm »
Според цената, гумата си е сосема солидна за фрлените пари. Јас ја возам втора сезона, и онака за домаќинско возење со домаќински дизел си бркаат работа. Многу ги фалат и дека биле тивки, ја ќе го кажам спротивното - бучни се.

Точно од збор до збор. И нормално дефиницијата. За парите се сосема ОК, и за начинот на возење.