Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1368840 пати)

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #5160 на: 29 Ноември 2015, 22:40:06 pm »
Nexen=RoadStone
Tigar=Kormoran=Riken

Море ни Goodyear не е Goodyear кога е произведен во Турција, како што и Dunlop, Goodyear и Sava не се исто иако се иста корпорација, како и Ауди и Порше и VW што не се исти...

Јас не би експериментирал со поевтини и полоши гуми, заштедата е минимална кога ќе видиш дека гумите се менуваат на 40 000+ км.

Треба еден тест на невидено како што рече сале, повеќе возачи, една кола и повеќе гуми, и сите да прокоментираат, а притоа со соодветни инструменти да се измерат Г-сили, , забрзувања, пат на кочење и останато во различни услови,

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5161 на: 29 Ноември 2015, 22:52:22 pm »
Треба еден тест на невидено како што рече сале, повеќе возачи, една кола и повеќе гуми, и сите да прокоментираат, а притоа со соодветни инструменти да се измерат Г-сили, , забрзувања, пат на кочење и останато во различни услови,

Таков тест е веќе направен.
Неколку исти возила со различни гуми и неколку различни возачи. Нокиан WR+, Continental TS800, Sava Eskimo S3+. Савата е далеку полоша од другите две. У принцип лоша зимска гума за на суво и влажно. Многу лизгава и непредвидлива за разлика од TS800. Истото мислење потврдено од тројца.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #5162 на: 29 Ноември 2015, 22:55:33 pm »

Таков тест е веќе направен.
Неколку исти возила со различни гуми и неколку различни возачи. Нокиан WR+, Continental TS800, Sava Eskimo S3+. Савата е далеку полоша од другите две. У принцип лоша зимска гума за на суво и влажно. Многу лизгава и непредвидлива за разлика од TS800. Истото мислење потврдено од тројца.
Има некое линкче на нет или слабо? Баш сакам да гледам такви споредби :)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7440
« Одговори #5163 на: 29 Ноември 2015, 22:59:59 pm »
Ајде пак. Ескимо е добра гума за на нерастапкан и растапкан снег. Значи не е добра туку одлична. Ама истата гума е мизерно лоша на асфалт, без разлика дали е сув или влажен, се лизга ептен многу, дури и страшно многу. Јас кога ќе влезам во Полото со 175/65-14 со Нова Сава Ескимо сум многу претпазлив зошто повеќе пати ме има лошо изненадено со мизерните перформанси на асфалт. Али затоа на снег, секоја чест.

Јас ги тестирав на дожд. Нагло кочење на црвен семафор... што знам, мислам дека стварно предолг пат поминав за да застанам. Си лизга како санка на дожд...  

На дожд и јас имам впечаток дека слабо кочат. Ама затоа на снег се мн добри... Значи за наши услови и градско возење, и не се баш.. шо знам/    Ете може ние да се собереме и да направиме тест некогаш. :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5164 на: 29 Ноември 2015, 23:01:31 pm »
Не, нема линк. Тоа е мое лично искуство и на колегите со наши службени возила :) за жал нема линк

@ Spenser, баш така. Лоши за на суво и мокро, а добри за во длабок снег.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3913
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Одг: Одг: Зимски гуми?
« Одговори #5165 на: 29 Ноември 2015, 23:31:39 pm »
Ставив Nexen EuroWin 650 (175/64/14) на цитроенот и Nexen Winguard Snow G (205/55.16) на опелот... не паднал уште снегот за да кажам импресии. башка и прв пат у живот возам зимски, така да и не сум некој репер да кажам. до сега, на влажно се супер. меки, не многу бучни, таман.

па ќе видиме...

Друже колку те чинеа Nexen-от и дали имаше 185/65/14?
175/65/14 = 8400ден.
205/55/16 = 11000ден.

185/65/14 не знам дали имаше..

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #5166 на: 30 Ноември 2015, 08:59:58 am »
Треба еден тест на невидено како што рече сале, повеќе возачи, една кола и повеќе гуми,

Може и од форумов да бидат возачите, посебно оние кои раскажуваат прикаски за огромните разлики кои ги приметуваат при возењето.

Штета што тестот треба да биде организиран на многу високо ниво, а тоа кај нас е невозможно.
Бидејќи само еден поглед кон брендот создава сосема погрешен впечаток за целата ситуација.

притоа со соодветни инструменти да се измерат Г-сили, , забрзувања, пат на кочење и останато во различни услови,

Тука разликите ке бидат регистрирани, она кое ние не можеме да го видиме или забележиме.
Поточно од овие инструменти се и релевантните оцени по кои се рангираат гумите на тестовите, а не субјективното мислење на возачите.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7082
« Одговори #5167 на: 30 Ноември 2015, 09:38:57 am »
Една од работите на форумов што ме нервираат е што луѓето не веруваат на паталец туку на гаталец. Теорија и пракса не е исто.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6552
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5168 на: 30 Ноември 2015, 10:03:53 am »
Поточно од овие инструменти се и релевантните оцени по кои се рангираат гумите на тестовите, а не субјективното мислење на возачите.
Возачите блајндфолдед се додека не влезат во колата и излегуваат од кола блајндфолдед, додека им се сменат гумите и повторно истото...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43941
  • Il Moderatore
« Одговори #5169 на: 30 Ноември 2015, 10:22:10 am »
Точно е дека карактеристиките на гумите треба да ги бирамеспрема условите во кои живееме и ги возиме, џабе добра гума за снег што не е добра на мокро и на суво, ако на снег возиш многу ретко и тие добри карактеристики не ги искористиш. Или ако живееш во некое снежно подрачје (некое место под Шара или Галичица), а си избрал гуми кои имаат супер карактеристики за суво, ама за снег и мраз тапа.
Арно ама, кога ќе ги видиш топ производителите, најчесто сите имаат одлични карактеристики и при суво, и мокро и на снег. Со мали варијации. И стално во врвот се гуми од пет-шест производители: Continental, Michelin, Dunlop, Pirelli, GoodYear, Nokian... Од време на време ќе улета и некој друг (исто така реномиран бренд), со гума со добри карактеристики, но оние што се буџет гуми, стално имаат инфериорни карактеристики.  Џабе ние ќе тестираме, некој тестирал место нас. Ниту можеме да симулираме суво, мокро, снег и мраз под исти услови за сите гуми, ниту можеме да најдеме различни (нови) гуми на исти возила, па да измериме прецизно. Затоа некои (како ADAC) го прават тоа за нас, за да можеме објективно да одлучиме што ни` е потребно. Затоа во нивните резултати се дадени сите тестирања, а конечниот редослед може да се земе со резерва. Ако мене ми е побитна добра карактеристика за суво и влажно време, може да изберам една гума, а некој што повеќе вози на снег и мраз може да избере друга гума.  Во секој случај, нема споредба помеѓу топ брендовите и буџет брендовите. Уствари буџетариве се најчесто бренд на некој од топ брендовите, па они нема да си ставаат трн во нога, да произведат одлични буџет гуми за да си праат сами на себе конкуренција на топ бренд гумите.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #5170 на: 30 Ноември 2015, 10:31:18 am »
А јас ако кажам дека најчесто си ги бирам како им изгледаат ребрата, па после гледам од која марка се? И дека не купувам зимска гума ако нема две линии наводно за заштита против аква-планинг. :D :D

И за крај нормално, ќе прочитам тестови на интернет.  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #5171 на: 30 Ноември 2015, 11:34:30 am »
Се сложувам со Симо, но во игра се и други субјективни фактори како каков тип на возач е и дали има потреба од high preformance и нормално куповната моќ на истиот. Ако се гледаат само сувопарно перформансите тогаш обично сите знаеме што треба - обично тоа е најскапото, тогаш сите би возеле BMW,Mercedes,Audi... али за жал не е така во реалност. :)
Има возачи што не им се секогаш пресудни преформансите туку можноста да ги купи (пошто сепак не може секој Македонец да си приушти 300-500 евра за зимски гуми од висока класа) повеќе од пола коливе низ град се возат со веќе излижани гуми кои оддавна веќе требало у гјубре да бидат, такада мислам дека болје да се возат нови буџетни гуми него стари -слик премиум гуми. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
Одг:
« Одговори #5172 на: 30 Ноември 2015, 14:22:46 pm »
Работата со гумите е што high performance му треба на секој. Особено во непредвидени ситуации.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6506
« Одговори #5173 на: 30 Ноември 2015, 15:55:13 pm »
Абе доста глумите ескперти. Кај мене зимите траат онака јако од овој период до март-април, со многу повеќе снег, мраз итн, па е огромна реткост да видам автомобил со некаква си премиум гума. Редовно пример гледам Голф 7 со Барум гуми или пак БМВ 5 серија со Нексен зимски, џипови со некои зимски гуми на кој што името не им го знам. Па сум длабоко убеден дека уделот на овие "лоши" гуми е илјадници пати помал отколку возачките способности на лицето што вози автомобил во ситуација која што треба да имаш добри рефлекси и искуство. Дали си имал ти ханкок или мишелин алпин ама баш ништо нема да ти смени. Во сообраќајот треба горе доле да се вози според прописите и се ќе биде во ред, без разлика каква гума возиш, само да е нова гума (3-4 години или 30-40.000км).

Не велам дека нема разлика, ама и давате преголемо значење наместо имање култура кога се вози и да се мисли за другите учесници во сообраќајот.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Одг:
« Одговори #5174 на: 30 Ноември 2015, 17:49:39 pm »
Работата со гумите е што high performance му треба на секој. Особено во непредвидени ситуации.

Абе некој тоа треба и да го сфати. Откако ќе го сфати тогаш треба да ја направи математиката и да избере најдобри перформанси за парите.
Ама полесно е да речеш: абе Тигар се на Мишелин, за кој кур ќе ми се премиум гуми, овие се најбољи, вулканизерот ми кажа, тетка му ги увезувала...

@Vlatko.klp, ќе се изненадиш коку огромен процент на луѓе постојат што немаат поима што е Мишелин а што Корморан. Ќе отидат, ќе прашаат некој поима што нема или некој дилер кој има стара залиха на Корморан за две евра поевтино и тој ќе заземе став и ќе каже Корморан е ем бољи од мишелин ем поевтин. И овој после ќе треска глупости по форуми и муабети, исто како некој што ќе каже мене не ми требаат зимски гуми, у македонија нема снег.