Автор Тема: Hyundai i10 1.1mpi 2011  (Прочитано 50578 пати)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7066
  • хаУс мајстор
Одг: Hyundai i10 1.1mpi 2011
« Одговори #60 на: 17 Ноември 2019, 11:43:11 am »
На првата слика ќе треба да се навари друг штраф, па така да се проба. На вторава слика мислам дека ќе можеш со два мутера стегнати еден до друг па да пробаш да одвртиш. Прскај со WD нека накиснат убаво. Пази дисковите кога прскаш.
ПС: Глигориј може ќе ти заврши работа, можеш и со 3 штрафа да ја довозиш до кај него.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #61 на: 17 Ноември 2019, 11:47:56 am »
Грешка се имам изразено кога пишав шраф, мутери се кај хјундаи.
Не знам како се вика, се скина тоа со навојот и парчето остана во мутерот.

Втората слика е само да ги покажам шпончињата што остануваат на навојот откако ќе го одвртам мутерот.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7832
  • Плинаш!!!
« Одговори #62 на: 17 Ноември 2019, 11:57:42 am »
Тие шпончиња се од лошо фатен мутер, па стегано со сила. Се гледа на втората слика дека е јаден навојот па претпоставувам дека и тука ке имаш проблем, може не сега ама ако го одвртиш два-три пати и завртиш мутерот, навојот ке отиде јабана. Мој совет да најдеш некој што има нарезница да ти го пререже навојот на штрафот или па ако е изводливо да се сменат штрафовите каде што има шпончиња како на сликата.

За скинатиот штраф најубаво би било да се замени, да се вари некако ми е ризик, сепак е тркало.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #63 на: 17 Ноември 2019, 12:13:55 pm »
Најдов мајстор, вулканизер болид-р во нас. 11 Октомври.

Работат во недела, ако некому му треба.

Штиф шраф го викаат тоа што се скинало :)
« Последно менување: 17 Ноември 2019, 12:29:22 pm Mikius »

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7066
  • хаУс мајстор
« Одговори #64 на: 17 Ноември 2019, 13:01:50 pm »
Тие шпончиња се од лошо фатен мутер, па стегано со сила. Се гледа на втората слика дека е јаден навојот па претпоставувам дека и тука ке имаш проблем, може не сега ама ако го одвртиш два-три пати и завртиш мутерот, навојот ке отиде јабана. Мој совет да најдеш некој што има нарезница да ти го пререже навојот на штрафот или па ако е изводливо да се сменат штрафовите каде што има шпончиња како на сликата.

За скинатиот штраф најубаво би било да се замени, да се вари некако ми е ризик, сепак е тркало.

Мислев да се навари друг штрав на него со глава, па да се одврати скинатиов. Таман работа да наварува навој...

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7832
  • Плинаш!!!
« Одговори #65 на: 17 Ноември 2019, 13:35:45 pm »
Ааааа не сум те разбрал.... Сега е јасно.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #66 на: 17 Ноември 2019, 13:42:08 pm »
И јас имав ваков проблем пред 2-3 години. Кај мене не се скрши туку заглави мутерот не сакаше да се одврти и го одвртеа на сила со пиштолот односно го скинаа...  Затоа мутерите прво се навртуваат рачно па после со пиштол а не директно... Доколку е добош се менува многу лесно, штиф штраф барај така му е називот. Може да го замени било кој вулканизер, ако е диск како кај тебе малце е покомплицирано ама ништо страшно... Кај сите коли шо имаат ваков принцип на стегање штиф и мутер може да се деси ова, кај другиве што се штрафови нема толку шанса да се деси вакво нешто... Немој да се заебаваш со варење и слични работи, ќе си најдеш нов и ќе си го замениш и ќе си купиш нов мутер, јас ти предлагам да си земеш ист таков мутер од овластениот сервис, бидејќи и нема да најдеш баш таков.. Со шајбна е мутерчето?
« Последно менување: 17 Ноември 2019, 13:47:17 pm Allexxander »

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #67 на: 17 Ноември 2019, 14:34:55 pm »
Најдов мајстор, вулканизер болид-р во нас. 11 Октомври.

Работат во недела, ако некому му треба.

Штиф шраф го викаат тоа што се скинало :)

Сега тргнав да ти го пишам мајсторов. Јас кај него завршив лани работа за истиот проблем.

Не знам колку помага, ама им напоменувам кога менувам гуми да внимаваат со мутерите, баш од причина што директ лупаат со пиштолот пошто ги мрзи да се замараат со рака да го наврти прво.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #68 на: 17 Ноември 2019, 14:40:45 pm »
Без шајбна е мутерот.
Многу лесно и брзо завршија работа.
Го избија наназад остатокот од штиф штрафот, за новиот да го протнат им пречеше едно заштитно лимче па го свиткаа малку, инаку ќе мораше да се вади цела полуосовина..
Штраф најдоа некој постар (позарѓан) ама оригинален, ќе го сменам бидејки и тој не се навртуваше лесно со прсти. Уствари, повеќе од половина од другите штрафови се веќе такви :'(

Тие струготините ги приметив уште лани кога почнав дома да менувам бандажи. Буквално на сите тркала имаше. Ги исчистив пред навртување на мутерите и нешто полесно се навртуваа.
Денес на задните тркала немаше струготини, не беа вадени воопшто откако ги имав заштрафено.
Струготини(шпонови) како на сликата имаше само на предните тркала.
Предните тркала беа вадени кога беше на сервис пред месец дена и сигурно се стегани со пиштол, чудно би било да е поинаку.
Заклучувам дека се е тоа од пиштолите, ги престегнуваат, или од брзината на навртување.

За понатаму ќе видам, не би требало да има проблем се додека јас ги навртувам и одвртувам.

На времето и на меганот ми имаа заебено 2 штрафа, дури и се обидоа да ми протнат штраф со друга димензија. Нема правило дали тркалото се прицврстува со штраф или мутер.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #69 на: 17 Ноември 2019, 14:54:46 pm »
Јас најдов половен здрав штиф, така го земав ќелепур и купив само ново мутерче. Ретко кој вулканизер внимава при монтажа/демонтажа. Им се брза.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #70 на: 17 Ноември 2019, 15:33:22 pm »
wheel studs ги викаат по енглескине форуми, Овластен сервис би требало да ги има на лагер у секое време. Види све што ти изгледа сумњиво смени со време. Другите помини ги со нарезница соодветна.

Edit: Гледам си завршил работа. Ок :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7075
« Одговори #71 на: 17 Ноември 2019, 16:19:30 pm »
Сервис Борче кај цементара мене ми заврши работа со скинат штраф лани, може ќе му се најде на некој со сличен проблем.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #72 на: 17 Ноември 2019, 17:26:26 pm »
wheel studs ги викаат по енглескине форуми, Овластен сервис би требало да ги има на лагер у секое време. Види све што ти изгледа сумњиво смени со време. Другите помини ги со нарезница соодветна.

Edit: Гледам си завршил работа. Ок :)
Не верував дека ќе имаат во овластен таква дребулија, ќе заштедев некој денар, но од друга страна, компликации со излегување од работа, замени на коли со жената итн.

Сепак, ќе видам што може да се направи додека се сеуште овластени, слушам Мида ќе превземела.

Во меѓувреме, откако завршив со тркалата почнав да ја перам и приметив дека влегла вода во левиот штоп.
Морам да признам дека сум среќен што Хјундаи воопшто не компликуваат, многу лесно го извадив.
Три лесно достапни штрафчиња и две жабици.
Летово, зетот мораше цел да влезе во гепекот за да ги најде шрафовите кај неговиот Меган3.

Вода можело да влезе единствено од кај фасонките на сијаличките. При вадењето приметив една од гумичките на фасонките не лежеше убаво. Сигурно менувале сијаличка и не ја наместиле убаво при сервисирањето минатиот месец.
Го исушив штопот со фен, ќе видиме понатаму...

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 965
    • nobrain.dk
« Одговори #73 на: 17 Ноември 2019, 20:32:44 pm »
Мене пред недела дена на менување во мотоцентар на киа спортаге слична работа се деси. Мајсторот при вадење на мутерите за менување на летни/зимски гуми примети еден од штрафовите лошо беше навртен и навоите беа прелапани/оштетени на едниот штраф. Имав среќа што мајсторот го извади мутерот така да го обележа штрафот и при менување на гумите го остави така тој штраф видејки вика ако го наместам на сила господ нема да може да го извади.
Отидов во киамоторс во сервис да го сменам со нов штраф и нов мутер ама они кутрите викаат немаме на лагер за недела дена две ке добијат.
Прашав цена околу 400 денари комплет со мутер и 1000ка работна рака за промена.

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5548
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #74 на: 18 Ноември 2019, 00:39:37 am »
Мене пред недела дена на менување во мотоцентар на киа спортаге слична работа се деси. Мајсторот при вадење на мутерите за менување на летни/зимски гуми примети еден од штрафовите лошо беше навртен и навоите беа прелапани/оштетени на едниот штраф. Имав среќа што мајсторот го извади мутерот така да го обележа штрафот и при менување на гумите го остави така тој штраф видејки вика ако го наместам на сила господ нема да може да го извади.
Отидов во киамоторс во сервис да го сменам со нов штраф и нов мутер ама они кутрите викаат немаме на лагер за недела дена две ке добијат.
Прашав цена околу 400 денари комплет со мутер и 1000ка работна рака за промена.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Pred da pocnam sam da menuvam i mene istoto mi se sluci na Lancerot.
Pojdov do MAS i vednas go sredija za 650den vkupno, imaa na lager i sega svakam deka ne me odrale :D
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!