Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 764945 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6879
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #3825 на: 19 Март 2026, 15:20:08 pm »
Јас користам Макпетрол 100, добро е. Ако добро прочитав Лукоил е моментално под Melrose Resources кој соработуваат со Motor Oil Hellas.
Некој да потврди за Лукоил? Ако е навистина точно тогаш таа фирма е поврзана со Корал, т.е Шел.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7377
« Одговори #3826 на: 17 Мај 2026, 20:29:28 pm »
Старата болка на МП пак излезе на виделина. Заборавени стокови резерви, со пореметени параметри, без адитив за подобрување, кое, требале да го ротираат на 6 месеци максимум.
Дур не се потроши, ТопТрејд за тие од Скопје, Дади кај Зајчев Рид, и евентуално Лукоил.
Што гориво е ова RACING бензин и дизел на ТопТрејд? Поскапо е 3 денари по литар.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2404
« Одговори #3827 на: 17 Мај 2026, 20:32:42 pm »
Старата болка на МП пак излезе на виделина. Заборавени стокови резерви, со пореметени параметри, без адитив за подобрување, кое, требале да го ротираат на 6 месеци максимум.
Дур не се потроши, ТопТрејд за тие од Скопје, Дади кај Зајчев Рид, и евентуално Лукоил.
Што гориво е ова RACING бензин и дизел на ТопТрејд? Поскапо е 3 денари по литар.

98 октанско, наводно (непотврдено, само од муабет) дека е Шел V-Power. Кај мене убаво работи на 98 Racing, не како 100ката од Шел ама подобро од Макпетрол 100ка.

Отсутен dasi4

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #3828 на: 19 Мај 2026, 13:12:27 pm »
Возам Пежо 508 2019 1.5тди 141 иљада пројдено па ме интересираше дали превентивно е добро да се става некој адитив за дизелот?
Зборев со пријателот чат џпт па ми предложи liqui moly diesel purge на секои 7 до 10 иљади км.
Ако има некој поискусен да предложи што може да се става и дали треба да ставам нека предложи или од искуство што би леглано најдобро. 

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30643
    • CARclub.mk
« Одговори #3829 на: 19 Мај 2026, 15:10:44 pm »
Во суштина, ако од време на време го издувуваш на отворено, не би требало да има потреба од адитив. Јас би ти препорачал нешто од Wynns. Ѕирни го ова - https://malservis.mk/Additive/743PdV3J

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44997
  • Il Moderatore
« Одговори #3830 на: 19 Мај 2026, 15:13:30 pm »
Рејсинг дизел - оксиморон.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2404
« Одговори #3831 на: 19 Мај 2026, 15:44:20 pm »

Но дали https://en.wikipedia.org/wiki/Audi_R10_TDI

Сериозен муабет though—RACING дизелот треба да е Шел V-Power Diesel, тој со повисок цетански број и подобри адитиви. Не можан да тврдам дали подобро работи или не, не сум пробал.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44997
  • Il Moderatore
« Одговори #3832 на: 19 Мај 2026, 16:29:22 pm »

Но дали https://en.wikipedia.org/wiki/Audi_R10_TDI

Сериозен муабет though—RACING дизелот треба да е Шел V-Power Diesel, тој со повисок цетански број и подобри адитиви. Не можан да тврдам дали подобро работи или не, не сум пробал.

Бев 2009 на 24h LeMans, ги видов тракторите од Пежо како победија :) Дури и маица си купив со Audi TDI, ама заеби... :D Не беа најбрзи, најмалце гориво точеа ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1471
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #3833 на: 19 Мај 2026, 18:10:38 pm »
Субјективно мислам дека со „подобриот“ дизел на Топтрејд некако помеко и потивко работи моторот. После ставив на МП и Гулф, пак субјективно, погласен.

Отсутен Fizzbuzz

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 179
« Одговори #3834 на: 19 Мај 2026, 18:23:17 pm »
Субјективно мислам дека со „подобриот“ дизел на Топтрејд некако помеко и потивко работи моторот. После ставив на МП и Гулф, пак субјективно, погласен.

И мене така ми се чини, прилично сум сигурен дека колата работи помирно. Тоа како кога некој ти го поместил седиштето, одма приметуваш. Исто и тука, некако потивка е колата.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5407
« Одговори #3835 на: 19 Мај 2026, 20:17:23 pm »
200-250ml sinteticko dvotaktolce na rezervoar i ima najmekicko da raboti

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2128
« Одговори #3836 на: 19 Мај 2026, 22:37:55 pm »
ТопТрејд само горе после систина имаат? Последниве три точења на мп многу по грубо работи колава, сакав лук за промена да пробам, пред зграда ми е на дени пумпата ама не знам од каде носи он.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7145
« Одговори #3837 на: 19 Мај 2026, 22:46:52 pm »
Јас досега 3 ипол години не сум ставил никаков адитив во бензинот, ниту пак во маслото.

Генерално и на отворено возам, и градска.

Има влијание ако возиш повеќе на отворено, па релативно помалку би се правело гареж.

Ама и во градски услови, не возете на ептем ниски вртежи. Јас сум постојано 2000-2500 вртежи, пример 60-65 км/ч во 4та ми се околу 2200-2300 вртежи и ги терам со тој пренос, а не со 5та (тука додуше и м32 менувачот си има улога, не го возам во 5та и 6та ако немам барем 2500 вртежи во овие два преноси, да ги заштитам лагерите на тие преноси)