гледам дискусија се отворила, што е добро, бар за коли се збори
требаше во два одделни поста да ги пишам пресметките, едни како што јас сакам и ми одговара и други за просечно маќедонче за да не паѓа во несвес
па така
Вчера ми Џули помина 10.000 км во моја сопственост.
22 пати наточено бензин или вкупно 1.004 литри, или 65.709 ден.
Просечно точено по 45.64 литри или 2.987ден.
Просечна цена на бензин 65.4 ден.
Просечно точено 2.22 пати месечно
1 извозен километар чини 6.68ден. или просечно дневно 232.2 ден. или просечно месечно 6.672 ден.
Просечна потрошувачка 10.22 л/100
Просечно км поминати по резервоар 447.18 км
до тука маќедонецот е ќар (под услов да ја вози колата а не да му стои во двор), пошто од старт на маќедонецот под 13 л/100 нема шанси да му троши
тоа по просечна цена на бензинот во денари е 85.020 ден. т.е. безмалку 20 иљади помалку со самото тоа што не верувал на рекла-казала муабети (јеби га нема плин за да утепаш надоле уште толку)
*највисока измерена потрошувачка
околу 180км од овој резервоар беше извозен под пуна гас заради истражувачки потреби
*највисока градска, кратки релации, парно, греачи на седишта..
Вкупно направени 6 сервиси или 67.747 ден.
вкупно направени 3 сервиси или 14.647 ден.
- редовен сервис каде покрај масло и филтри, сменето е и глицерин 8.467 ден.
- акумулатор 3.780 ден.
- ксенон сијалици
110 еур, кинески за 2.400 ден пар
- каиши, затегачи, водна пумпа, свеќици...здраје понатака, на 105К се мењаат
ќар 53.100 ден.
Дополнителни трошоци (патосници, керамики, средување бандажи, бандажи, 2 сета гуми....) 96.450 ден.
Дополнителни трошоци 1.200 ден. за задолжителна опрема во возило
- гумените патосници си се ОК
- имаше 2 нови гуми Барумки напред и скоро лоши Матадор назад, ќе изгураат 2 години
- хемиско нема потреба, кој ќе ми ја гледа внатре
- и без полирање и керамика си е брза колата
- и со несредени бандажи исто брза беше колата
- нема зима оваа зима, па да се ставаш во непотребен трошок од зимски гуми или недај боже втор сет бандажи
....
ќар 95.250 ден.
сума сумарум, купуваш парче лим, нема потреба да се ставаш на издатоци, пуни-вози и ќаруваш 168.350 ден. што може да ги искористиш за Клио 1.5дци пошто Алфата многу ќе троши, ама ќе ја имаш за фалење
*Леон 1.4ТСИ не е поефтин за одржување, почнувајќи од редовен сервис, голем сервис....освен што немаше 18-ки летни гуми и 17-ки зимски и трошеше колку за 400кубика помалку.
@Molec зависи кога, ама таа релација често се вози