Автор Тема: Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde (2010)  (Прочитано 151125 пати)

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
Одг: Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde (2010)
« Одговори #285 на: 28 Јануари 2018, 18:29:59 pm »
Исто е и во овластениот сервис на Тојота, по сите упатства производителот препорачува масло со градација 5-30, во овластен ставаат 10-40, ги прашав еднаш ми рекоа немало потреба 5-30, 10-40 било супер за тој мотор а и пофтино за мене било.
Најверојатно секој своја песна си тера по овластениве.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
« Одговори #286 на: 28 Јануари 2018, 18:31:22 pm »
Од еден од овластените редовно си купувам делчиња и уље, знам како работат и колку мењаат, поарно салам да се грижиш отколку да си останеш без кола и со куп сметки во рацете.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #287 на: 28 Јануари 2018, 18:32:38 pm »
А бе сите знаеме зошто идеме во овластен, ама не знаеш што  е поарно, да имаш „документација“ дека све у овластен си праел или навистина асално да се грижиш за колата :)
Изгледа во Мк одржувана во овластен ке му дојди исто како кај маалски мастори. ;D
п.с Покрај Мотул,јас незнам шо воопшто барате други масла. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #288 на: 28 Јануари 2018, 18:58:27 pm »

Изгледа во Мк одржувана во овластен ке му дојди исто како кај маалски мастори. ;D

Маалски мајстор поарно е, ќе му кажеш веќе кога знаеш што треба, и ќе ти напраи тоа што сакаш. Фискална не дава, не ти е заведен во глобален систем редовниот сервис, тоа е маката. Друга вредост е при продажба кога ќе кажеш дека сите сервиси се во овластен, друго е кога ќе кажеш „дома на канал си мењав уље“.

Motul нема специфицирано уље за овие мотори. Јас би ставил 300v 5w-40, ама пак не би го терал повеќе од 10.000км.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #289 на: 28 Јануари 2018, 19:05:27 pm »
Дури и полошо. Кај маалски мајстор ке си однесеш дел, уље, филтер и др. што сам ке си го купиш и ке биде соодветен за таа кола и ке го смени пред твои очи. А во овластен не знаш ни дали смениле. Имаше некое клипче пред некој ден на фб. Типот купил уље тотал и ја носи колата во сервис но ја остава уклучена камерата во кола. Додека чека во чекалната гледа преку таблет што се случува во сервисот. Сервисерот го трга тоталот на страна и му сипува друго уље. Не ме чуди ова и кај нас да се случува.

Sent from my MI 4S using Tapatalk

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1837
« Одговори #290 на: 28 Јануари 2018, 19:45:13 pm »
Дури и полошо. Кај маалски мајстор ке си однесеш дел, уље, филтер и др. што сам ке си го купиш и ке биде соодветен за таа кола и ке го смени пред твои очи. А во овластен не знаш ни дали смениле. Имаше некое клипче пред некој ден на фб. Типот купил уље тотал и ја носи колата во сервис но ја остава уклучена камерата во кола. Додека чека во чекалната гледа преку таблет што се случува во сервисот. Сервисерот го трга тоталот на страна и му сипува друго уље. Не ме чуди ова и кај нас да се случува.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=3MAkLEtQvUM

Отсутен Стефан_Т

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 222
« Одговори #291 на: 28 Јануари 2018, 19:52:18 pm »
Ќе видам  утре што ќе произлезе, а не би оставил и туку така да сменат, пошто сум 100% сигурен дека нема да го сменат.
Јас сум крив веднаш што не забележав, а Симо да не пишеше ќе видов кога ќе средував документација.
А имам канал, најдобро сам да си правам сервис и мирна глава, ама неее овластен...

Зашо крив? Го имаш секое право да се вратиш во овластен и да бараш масло препорачано од производителот, парите назад, кафе, и масажа дур чекаш да ти го сменат..  ;D
Зошто е битно дали у моментот си го видел маслото? Нивна вина е и тие се одговорни да го сменат. Ако се фер ВЕДНАШ ќе ти речат да им отидеш да го сменат.

Сакам речам, овластен е тоа, не е твој збор против негов или маалски муабети. Не се устручувај да им запнеш малку..

Тоа за нив е бизнис, „само“ уште една кола од 10те - 20те закажани дента, а за тебе е нешто повеќе од „6500 денари фактура“.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #292 на: 28 Јануари 2018, 20:02:01 pm »

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=3MAkLEtQvUM
Е тоа е тоа!!!

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 247
« Одговори #293 на: 28 Јануари 2018, 20:05:12 pm »
Истата ситуација ја имав и јас пред некој месец, само што јас дознав што ставаат пред да дигнат хауба.
« Последно менување: 28 Јануари 2018, 22:09:16 pm Ducky »

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10967
  • 430i
« Одговори #294 на: 28 Јануари 2018, 22:22:20 pm »

Маалски мајстор поарно е, ќе му кажеш веќе кога знаеш што треба, и ќе ти напраи тоа што сакаш. Фискална не дава, не ти е заведен во глобален систем редовниот сервис, тоа е маката. Друга вредост е при продажба кога ќе кажеш дека сите сервиси се во овластен, друго е кога ќе кажеш „дома на канал си мењав уље“.

Motul нема специфицирано уље за овие мотори. Јас би ставил 300v 5w-40, ама пак не би го терал повеќе од 10.000км.

Motul X-Clean 5w-40 гледам го користат често на QV. Поготово кај колегите од југ. А од фиатовите спецификации задоволува Ѕ2. Најди му нзс.

@Ducky што дозна ?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #295 на: 28 Јануари 2018, 22:57:03 pm »
Х-Clean е за дизели,X-Cess  е за бензинци.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3465
« Одговори #296 на: 28 Јануари 2018, 23:33:48 pm »
Nema veze Meche.. X cess ide i u dizel a x clean ide u dizel so dpf.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • 430i
« Одговори #297 на: 28 Јануари 2018, 23:36:26 pm »
Х-Clean е за дизели,X-Cess  е за бензинци.

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 247
« Одговори #298 на: 28 Јануари 2018, 23:46:10 pm »
@marjanot Дознав дека си ставаат Шел 5w/40 acea C3 за бензински во дизел мотори ама кај нив компјутерот кажувал дека можело тоа они што го ставаат :) Кај мене е препорачано 5w/30 acea C2

Отсутен marjanot

• Легенда
  • 430i
« Одговори #299 на: 29 Јануари 2018, 00:12:18 am »
 :-\