Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2846203 пати)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7723
  • French diamond
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #19275 на: 03 Јуни 2026, 12:07:01 pm »
Значи ти земаш 2000 евра плата во Македонија, браво и јас не би се селел со таква плата, то е веќе гермаска плата, само што ќе бидиш тука поштован како човек од државата, друго ништо.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2134
« Одговори #19276 на: 03 Јуни 2026, 12:12:31 pm »
Јас имам пример у фамилија што беше на топ позиција во ит фирма со примања предобри за тука сам живеачка да речам луксузна и пак му остануваа повеќе од горе споменатава сума, реши да се пресели во друга земја не ради парите или било што типот се напињаше од не еднаквост од разниве судски глупости разниве политики, разново однесување на лугево законите што не се секаде исти за еден документ колку заебанции имаш за да го добиеш да не речам од лош менаџмент си замина заработува може таму приближно и како тука што зимаше има помал штек поголеми трошоци ама го живее она што Зеро го пиша иде шета истражува не му целта да штеди и друга слика е сосема..

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5421
« Одговори #19277 на: 03 Јуни 2026, 12:26:37 pm »
Многу големи очекувања имате, кирија и сметки платени, најадени и напиени, кола под газо и да ви останат уште 1000 евра чисти ? Ако со доктор или менаџер во таа фабриката, ќе ти останат.
Инаку биди задоволен со 500 за самец.

Мене (како самец, сеуште) во Македонија, со истите удобствија и обврски платени (сметки, рата за стан и сл.) што ги имаш наведено - ми остануваат минимум 700-800.
Ниту сум менаџер, ни ништо. И јас сум само средна класа по примања во МКД, да речеме.

Не знам зашо би доаѓал нагоре за да бидам задоволен со 500.
Сите, па и ти, сте заминале од X причини, најмногу економски. Ако парите што ти остануваат од плата не се економија - не знам што е.
Kako da ti dolovam.... Nekoj nejke da fise pm cesticki ili nejke da pcue bo soobrakjaj, itn.... ne e se damo vo parite, a i trista razlicni lugje ima

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2822
« Одговори #19278 на: 03 Јуни 2026, 12:29:00 pm »
Значи ти земаш 2000 евра плата во Македонија, браво и јас не би се селел со таква плата, то е веќе гермаска плата, само што ќе бидиш тука поштован како човек од државата, друго ништо.

Не, ни блиску 2000.

Kako da ti dolovam.... Nekoj nejke da fise pm cesticki ili nejke da pcue bo soobrakjaj, itn.... ne e se damo vo parite, a i trista razlicni lugje ima

Јасно ми е тоа, дека секој е различен и има различни мотиви.
Овде се зборуваше чисто за парите.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6901
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #19279 на: 03 Јуни 2026, 12:32:13 pm »
Искрено браво што си се снашол да ти остануваат толку, во Мк живеев од плата до плата, ама имав “царска” работа, само што бев мрзелив и не сакав да работам уште нешто во слободно време, а тука работам една работа 10-12 часа и често заглавувам во гаража уште 2-3 часа, дома само за спиење…

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7265
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #19280 на: 03 Јуни 2026, 12:42:32 pm »
Ти несторе значи имаш и мини-џоб неплатен.   :D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15170
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #19281 на: 03 Јуни 2026, 12:51:29 pm »
А шо е проблемот со рабоѕжтењето кај "наш чоек"?
Пошо јас работам во Македонско-Германска фирма и еве 8г мо е ок.Сеуште немам наидено на совршена фирма,така да секаде има нешто плус нешто мину.
Ако ти одговара кај ѓо си,седиш,ако не менуваш пошо работосавците би те сменале во првиот миг кога нема да им одговараш.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22297
« Одговори #19282 на: 03 Јуни 2026, 12:55:27 pm »

Шознам мене не ми изгледа така.

Другарчето во Бон, вработено скоро 10 години во Дојче Телеком со сопствена куќа и 10К плата потпишува со две раце дека е баш вака.

Вие си знаете...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30688
    • CARclub.mk
« Одговори #19283 на: 03 Јуни 2026, 13:09:03 pm »
Кога планира другарчето од Бон вработено скоро 10 години во Дојче Телеком со сопствена куќа и 10К плата да се враќа во Македонија?

Така и мислев.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4635
« Одговори #19284 на: 03 Јуни 2026, 13:15:37 pm »
Кога споредувате плати, споредувајте за истите професии и истите/слични работни позиции за да биде реална сликата, иначе искача како мешање баби и жаби.
Не ги гледав видеата од постот на Стратро, ме заинтересира, ќе ги изгледам.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2435
« Одговори #19285 на: 03 Јуни 2026, 13:16:34 pm »
Многу големи очекувања имате, кирија и сметки платени, најадени и напиени, кола под газо и да ви останат уште 1000 евра чисти ? Ако со доктор или менаџер во таа фабриката, ќе ти останат.
Инаку биди задоволен со 500 за самец.

Мене (како самец, сеуште) во Македонија, со истите удобствија и обврски платени (сметки, рата за стан и сл.) што ги имаш наведено - ми остануваат минимум 700-800.
Ниту сум менаџер, ни ништо. И јас сум само средна класа по примања во МКД, да речеме.

Не знам зашо би доаѓал нагоре за да бидам задоволен со 500.
Сите, па и ти, сте заминале од X причини, најмногу економски. Ако парите што ти остануваат од плата не се економија - не знам што е.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Секако дека не е сѐ само во парите но парите/економската состојба/шансите за вработување се најголемата причина за селење со естимирани 40-50%. Што значи дека првично мора економски да има смисла.

Ние многу сакаме/сакавме да се селиме во Милано. Сме поминале многу време таму, многу го сакаме градот, но со моменталната бруто плата, нето платата во Италија би ми била некои 20% пониска отколку што ми е сега, во град што е многу поскап од Скопје. Ќе си го дозволам, да, ама ќе треба да се стискаме многу повеќе отколку тука ради што ќе треба да плаќаме таму кирија што е прилично висока во убави населби.

Не е сѐ во парите, ама таква голема одлука како што е селење во друга држава мора прво финансиски да има смисла.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22297
« Одговори #19286 на: 03 Јуни 2026, 13:32:18 pm »
Кога планира другарчето од Бон вработено скоро 10 години во Дојче Телеком со сопствена куќа и 10К плата да се враќа во Македонија?

Така и мислев.

За година- две кога ќе исполни услови за предвремена пензија на 50.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3465
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #19287 на: 03 Јуни 2026, 13:44:29 pm »
2026 година а дискутираме дека местото на живеење е клучно за правење пари ;D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18061
« Одговори #19288 на: 03 Јуни 2026, 13:52:34 pm »
Мислам дека треба да дефинирате боље што е „остануваат чисти 1000 евра“, зошто @balanar во својот пример кажува дека чисти му остануваат ХХХ евра по платен кров над глава и сметки за живеење во истиот.

За мене „чисти 1000 евра“ е кога ќе го преживеам месецот и имам 1000 евра неискористен доход за инвестиции, предвремена отплата на кредит (ако имам), заштеда, ќеиф.

Ако е првиот случај, има многу луѓе во Македонија на кои им остануваат „чисти“ 1000 евра. Само треба да имаш свое исплатено или наследено живеалиште, и да платиш 100-150-200 евра сметки за истото. Тоа се постига со две плати од по 600, само кога обично се две плати во игра, има и деца, а тие „чистите“ пари брзо стануваат планирани за све и свашта во месецот.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7723
  • French diamond
« Одговори #19289 на: 03 Јуни 2026, 14:48:01 pm »

Така и мислев.

За година- две кога ќе исполни услови за предвремена пензија на 50.

Ако другар ти зема 10К плата, треба да дискутира со тебе за кое наредно Порше ќе го купи, кај ќе оди по 5ти пат на одмор или кај да ги инвертира парите, најмал проблем ќе му биди дали во Германија поскапил животот за 10% или не....барем јас така би праел.