Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2846196 пати)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7723
  • French diamond
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #19260 на: 03 Јуни 2026, 09:29:37 am »
Оти Македонија ти остануваат и можиш да си платиш рата за стан со нив без да осетиш така ? Супер.
Секој си знај колку му требаат, ама да живејш комотен живот и да ти отанат уште 1000 вишок, шознам.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6901
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #19261 на: 03 Јуни 2026, 09:32:14 am »
Со 2000€ плата нето за самец остануваат 900€, ако имаш скапо осигурување за кола и трошиш гориво доста намали на 700. Тоа е мојот просек, некогаш помалку, некогаш повеќе, ако остануваат 500 баш “серем се на Германија јас”.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4152
« Одговори #19262 на: 03 Јуни 2026, 09:33:05 am »
Јас не гледам Германци да идат да работат во Македонија, така да веројатно за нијанса подобро е таму. Е сега дека е совршено, веројатно не е.... ама па никаде не е совршено секако.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #19263 на: 03 Јуни 2026, 09:36:10 am »
Башка ако си дошол да живејш на подолг рок, нема да прајш математика колку ќе ти остануваат, туку да живејш рает, без да мора да прајш математика.

И најважно е што има можност, имав можност да работам колку сакам и да земам и по 4К нето месецот, плус жената плата, тоа е голема предност што во Македонија ја нема, мал пазар, мала побарувачка.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 989
  • The best or nothing.
« Одговори #19264 на: 03 Јуни 2026, 09:45:40 am »
Памтам ти имаше пишано да собереш пари, и ќе бегаш од таму. Плус ако сме доаѓале ние "новите" да не сме носеле алишта, бидејќи е куча-посо-куча ситуацијата.
А чим ќе бегаш и те како се прават добри математики и статистики.  :)

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3465
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #19265 на: 03 Јуни 2026, 10:23:29 am »
Јас не гледам Германци да идат да работат во Македонија, така да веројатно за нијанса подобро е таму. Е сега дека е совршено, веројатно не е.... ама па никаде не е совршено секако.

Тежок им е јазикот македонски да го научат. ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30688
    • CARclub.mk
« Одговори #19266 на: 03 Јуни 2026, 10:32:00 am »
Башка ако си дошол да живејш на подолг рок, нема да прајш математика колку ќе ти остануваат, туку да живејш рает, без да мора да прајш математика.

И најважно е што има можност, имав можност да работам колку сакам и да земам и по 4К нето месецот, плус жената плата, тоа е голема предност што во Македонија ја нема, мал пазар, мала побарувачка.

Ова е многу важно да се разбере. Мора човек во старт да одлучи што сака да прави - да оди во Германија за да заработи (по било која цена) и да се врати, или оди во Германија за да живее таму. Втората опција за мене значи учење јазик, учење навики и култура, интегрирање во општеството и... Живеење. Посетување германски музеи, одење во германски ресторани, шетање по германски паркови и шуми, итн.

А одење да се заработи и да се врати назад е комплетно друга работа. Тогаш се гледа да се стават што е можно повеќе пари на страна и не се живее, туку се преживува. Тоа значи и гетоизација, изолација од локалното население, комуникација само со луѓе кои дошле со истата причина, итн. Само поради желбата да се потрошат што е можно помалку пари. И да, во таков случај, сè изгледа барем 20-тина пати полошо.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5237
  • The Spartan General
« Одговори #19267 на: 03 Јуни 2026, 10:56:54 am »
A mora li tocno 1000 evra da ostanat?
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4325
« Одговори #19268 на: 03 Јуни 2026, 10:59:44 am »
A mora li tocno 1000 evra da ostanat?

Минимум, иако ако примарна цел е пари да се прават, се оди УСА.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6334
« Одговори #19269 на: 03 Јуни 2026, 11:05:09 am »
Нема пари таму како порано, минималецот е истиот заглавен како што беше кога живеев јас пред 14-15 години. Амаа, ако си снаодлив, се праат, а и да не си никој не те ограничува како во Германија, ако умееш можи и 30 саати од 24 во денот да ги сработиш. колку и да си неснаодлив ќе се собери некој денар со работење по многу саати дневно.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #19270 на: 03 Јуни 2026, 11:07:29 am »
Времето на берење пари за краток временски период помина или одиш да живејш или само како студент, без да плаќаш данок. Се друго умре.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 989
  • The best or nothing.
« Одговори #19271 на: 03 Јуни 2026, 11:10:36 am »
Втората опција за мене значи учење јазик, учење навики и култура, интегрирање во општеството и... Живеење. Посетување германски музеи, одење во германски ресторани, шетање по германски паркови и шуми, итн.

Хахахаах. Утепа ги бато.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30688
    • CARclub.mk
« Одговори #19272 на: 03 Јуни 2026, 11:20:33 am »
Не ми беше воопшто тоа целта.

Едноставно, треба човек да донесе одлука и да биде искрен сам со себе. Ни едната ни другата опција не се лоши или погрешни. Само треба човек да знае зошто е таму.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4635
« Одговори #19273 на: 03 Јуни 2026, 11:40:06 am »
Нигде не е како што било порано, се е поскапо секаде. Германија барем според мое мислење сеуште е ветената земја за македонците, ама до кога ќе биде така никој не знае.
Хрватите на пример од 2022 повеќе се враќаат назад одколку што доаѓаат тука во Германија.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2822
« Одговори #19274 на: 03 Јуни 2026, 11:53:17 am »
Многу големи очекувања имате, кирија и сметки платени, најадени и напиени, кола под газо и да ви останат уште 1000 евра чисти ? Ако со доктор или менаџер во таа фабриката, ќе ти останат.
Инаку биди задоволен со 500 за самец.

Мене (како самец, сеуште) во Македонија, со истите удобствија и обврски платени (сметки, рата за стан и сл.) што ги имаш наведено - ми остануваат минимум 700-800.
Ниту сум менаџер, ни ништо. И јас сум само средна класа по примања во МКД, да речеме.

Не знам зашо би доаѓал нагоре за да бидам задоволен со 500.
Сите, па и ти, сте заминале од X причини, најмногу економски. Ако парите што ти остануваат од плата не се економија - не знам што е.