Кај мене на раб кога се спремаме за работа од дома, AnyDesk беше како Б варијанта најмногу поради немање енкрипција, бар така беше посочено од ИТ.
Опцијата А, беше Endpoint security со персонализиран ID key, а потоа со Remote Desktop. Дали добро објаснив не знам али ако некој го интересира можам да расчачкам за подетално
Не знам од кај им тоа, али ај...
All sessions are secured using TLS1.2 with AEAD.
The enforced encryption mode, client verification status, and fingerprint is to be found in the tooltip during the session.
https://support.anydesk.com/Securitysecure remote конекција може да се оствари и преку ssh тунел и remote desktop, ако ти се куцка у cmd или PowerShell.
Remote Desktop не нуди интерактивна работа (да го гледаш декстопот на другиот и да видиш што клика и кај утиња), подобра варијанта е Windows Remote Assistance ако сакаш да се ослониш на MS околина. Windows Remote Assistance, пак од друга страна, не нуди unattended конекција (да се закачиш без да ти „дозволи“ корисникот на компјутерот), но е сосема добра работа ако на некој писмен треба да му помогнеш.
Google има вградено Remote Desktop во Chrome, и тоа е добра варијанта во недостаток на други ресурси и си фунционира и тоа ферски.
Има и други системи, VNC-базирани, или слични, така да секој може да си го најде капачето за лончето...