Автор Тема: Забави...... не трчај низ животот...  (Прочитано 181750 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Забави...... не трчај низ животот...
« Одговори #1575 на: 29 Мај 2013, 20:56:27 pm »
Плус ако градиш куќа, ќе имаш 3 пати поголема сметка за струја и парно од стан. Згора над огромните почетни трошоци за градба.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #1576 на: 29 Мај 2013, 21:16:10 pm »
Ако ми е наредена работата сакаш да кажеш!? :) Па еднаш да седнеме во него како луѓе со девојчето, па ќе му ја мислиме за година две да трчаат по дома!

А тек да сум го имал на 20 години... Па, па, па, па... 9 години уживање пред да дојдат мини ствари по дома! :)

Ете видиш, истото го збориме :)

Јас кажав уште на почеток. Најголемиот проблем кај младите во Македонија е каде, а не како. (колку само другари/ки имам што се раскурцаа заради ова)
Треба кеш за старт и треба стабилна работа во наредни 2-30 години за да го отплатиш рестото од кредитот. Тоа ретко кој може да си го приушти кај нас.
Па нормално така, само ви вртам на друг начин. -Амди Бајрам  ;)

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #1577 на: 29 Мај 2013, 21:42:02 pm »
Ако го сватив дени. Он не сака да каже дека треба да немаме деца и да уживаме во привилегиите кои ги имаме без нив туку кажува дека ни е бедна државава и она ни ги зима привилегиите кои треба да ги имаме без разлика дали ќе имаме деца, како во секоја нормална држава.

Една жена во Украјна мислам живеела и кажуваше како една памперс пелена нема купено а да не зборам за нешто друго. Мислам условите наши се за у курац.
Искрено јас кога ќе имам дете планирам да не биде од ништо лишано а со овој стандарт тешко, може кај вас не е така ама во многу млади фамилии има деца кои неможат да кснат благо секогаш кога ќе им се јаде, неможат да јадат пица секогаш кога ќе им се јаде.

Да сакам на моето дете да му купам чоколадо додека му се јаде а притоа да немам пари во тој момент да го направам, тоа за мене ќе биде поразително, од таков момент се плашам а го има кај нас. Што страшно. Не па да збориме за курчење со коли и сл. далеку сме од таму.

Ако му купуваш на детето чоколадо или пица секогаш кога му се јаде ништо не си направил. Многу е подобро да го прегрнуваш секогаш кога ќе посака.. пак пример од секојдневието. комшија во близина.. мајката се разведе од таткото и отиде во италија прво се ожени со некој тамошен и сега била во дубаи. на детето кое е моја генерација му испраќа минимум 1000 евра месечно и нормално купуваше се што сакаше мотори, излегувања со многу алкохол и на крајот неизбежно дојде дрогата.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #1578 на: 29 Мај 2013, 22:00:04 pm »
Зошто стан? Нема поглупава работа од стан. за 40 000 евра се гради солидна куќа наместо гарсоњера. Искрено никогаш не ми бил познат мотивот човек да даде 60 000 евра па нагоре за стан.

живти кариера.. ај кажи ми куќата што ке ја дигнеш за 40к евра, на што ке ја направиш? на тркала, па на паркинг... одприлика нај малку уште пола од тоа за урбанизиран плац во ОКОЛИНАТА на скопје, а ако сакаш повнатре спреми су екстра пари... а ако сакаш во неурбанизиран дел тогаш може и со вкупно 50к да се пројде... во козле на пример, во нај средениот дел, плац е огин и пламен... се движи околу 200 евра квадрат... па сега ти види и прерачунак дали со 40к се гради куќа... и каква куќа за 40к ке изградиш, со каква изолација, со каква плоча и тн...

бидејки моментално тоа го бркам да го направам, има плац и се е горе доле ок (блиску ми се вода, струја и канализација) за 160 квадрати со топ изолација треба да стокмам околу 80к само за објектот... сега ти или некој ке рече па зашто толку многу? е па ако е за помалку, ке идам у стан, кај што трошоците за одржавање се дупло па а ко не и тројно помали од куќа,,,

А што па скопје е толку убаво освен што ќе слушаш кинески

А  моментално не ги знам само цените за градење карабин а за опремување се најдобро што може на 80 квадрати спрат цениве се следните

надворешни прозори рехау 6 коморни со 3 стакла 4 сезони -2000 евра
внатрешни врати - 800 евра
внатрешно малтерисување- 600 евра мајстори и 500 матријал -1100 евра
глетување- 500 евра работна рака матријалот незнам отприлика би требало да е 400 евра - 900 евра
парно - 400 евра цефки 900 евра печка и 800 евра радијатори - 2100 евра
порамнителен со изолација- 70 евра мајстор 200 евра изолација 150 евра мрежа и плус нешто друго нека бидат 500
купатило инсталација на цефки и одвод 400 евра

остануваат уште плочки за купатило и под тоа би дошло околу 2500 па и 3000 евра значи се вкупно за еден спрат внатрешно се потребни 10000 евра изградбата не верувам дека надминува 10000 значи 20000 е 80 квадрата куќа изградба така да моите претпоставки за 40 000 евра за солидна куќа се сосема реални ако плацот е околу 15 000 евра. А ако се повеќе тогаш не се нормални бидејќи во хрватска плац на море во чиово е околу 20 000 евра

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #1579 на: 29 Мај 2013, 22:04:39 pm »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #1580 на: 29 Мај 2013, 22:10:27 pm »
Забегавте у недоглед...Што све се изначитав, па па па :)

И ке кажам уште една работа...Рачуницата дома и на пазар никогаш не  е иста...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #1581 на: 29 Мај 2013, 22:12:51 pm »
Кими не е баш така лесно да направиш куќа... Татко ми правеше куќа, од темел (и се уште ја прави, уште малце остана од другиот спрат)... Вика пресметката пред и потоа е дааалеку далеку различна/

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1582 на: 29 Мај 2013, 22:21:20 pm »
Јас 40.000 потрошив само на реновирање на спрат од постоечка куќа, на купен плац и на имот со платени давачки. Не може некој да ме убеди дека се гради куќа за 40 бона.  Или може сум ја глуп, шо знам..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1583 на: 29 Мај 2013, 22:37:38 pm »
Лани со еден правев муабет со еден направена куќа карабина преу изведувач 20,000е 100м2. Што значи доколку имаш свој човек мајстор саглам и најмиш луѓе мајстори ќе поминеш поевтино.
Со другите 20.000 ќе ја средиш за живеење.

Реновирање 40 бона премногу...

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #1584 на: 29 Мај 2013, 23:55:44 pm »
Јас 40.000 потрошив само на реновирање на спрат од постоечка куќа, на купен плац и на имот со платени давачки. Не може некој да ме убеди дека се гради куќа за 40 бона.  Или може сум ја глуп, шо знам..

-Не бе не...
-Шо бе не..??

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #1585 на: 30 Мај 2013, 01:07:26 am »
Мариовска Тресеница - инспирирана од пар теми на форумов.

БТВ, солидна куќа не можеш да направиш со 40000 евра, па шо сака нека биде. Ако мене реконструкција на стан од 76 квадрата, при што за сите можни ствари кај што беше можно беше штедено (ручни рад, кршење ѕидови, вадење градежен шут итн итн...), БЕЗ реновирање на санитарен чвор т.е. купатило и ВЦ (пошто се одвоени) ме фати ~10000 евриќа, тешко дека за 40000 ќе успееш да дигнеш и средиш куќа како што треба, а богами и да ја доведеш до ниво за секојдневно нормално функционирање.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1586 на: 30 Мај 2013, 01:11:55 am »
Кога ќе видиш човек по улица како се шета и сам со себе си зборува знај дека куќа гради. Мислев дека ова е заебанција се дур не се нафатив да доградувам/реновирам дома.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1587 на: 30 Мај 2013, 08:18:04 am »
Е сеа ме сфаќаш ... ;D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1588 на: 30 Мај 2013, 09:26:01 am »
остануваат уште плочки за купатило и под тоа би дошло околу 2500 па и 3000 евра значи се вкупно за еден спрат внатрешно се потребни 10000 евра изградбата не верувам дека надминува 10000 значи 20000 е 80 квадрата куќа изградба така да моите претпоставки за 40 000 евра за солидна куќа се сосема реални ако плацот е околу 15 000 евра. А ако се повеќе тогаш не се нормални бидејќи во хрватска плац на море во чиово е околу 20 000 евра

абе торко.. ти ова што го напиша е ептен точно ама за естетиката (или јас како викам внатрешно фасадирање)... исто како и куќата на тркала што ке бидат бидејки плац не е срачунат, така сега и цевките, парното, плочките и останатото ке го закачиш во вис да виси? пошто немаш тука цени на стубови, греди, темели, плочи и кров... според тебе тое е безпари така? па нај скапото е тоа бе смотле... повеке од 50% од цената е тоа...  ме мрзи сега да ги вадам понудите за да докажувам.. ти велам дека неколку години веке собирам понуди и изведби за куќи. реков дека имам плац и се ми е решено. 60 бона требаат за солидна куќа од 150-60 квадрати... а ако треба да живеам во 80 квадрати... па у стан ке живеам не во куќа... за 80 квадрати и струја и парно и се друго е ТРИ ПАТИ ПОЕВТИНО да живеам...

еве џиџи правеше викендица.. нека се изјасни он колку потроши за 40 квадрати.. уствари немора да се изјаснува, прошетај малку низ темав и ке најдеш...

и сеуште не ми е јасно за кој курац јас со тебе се објаснувам кога си ти инат магарешки, самобендисан не подкован со информации а од друга страна самоубеден и само сигурен во тоа што он го сватил или тате му кажал...

а во хрватска плац на мора за 20.000 евра можеш да добиеш само на планината од кај што се гледа морето.. да... и тоа е плац на море.. само имаш “малку“ планинарење нагоре надоле... жичара би било нај убаво да си направиш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1589 на: 30 Мај 2013, 10:00:09 am »
Vcera zboruvav so stariot na zenata, on e gradezen inzener i raboti proekti. Veli za 40.000 evra se gradi luksuzna vila na 2 sprata vo Mavrovo. A vnatre ako si go ispruzis cergiceto moze i 2 miliona evra da te fati.