Автор Тема: НАУКА (Астрономија)  (Прочитано 231786 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: НАУКА (Астрономија)
« Одговори #1425 на: 22 Јули 2022, 23:56:06 pm »
Ефектот на гравитационо сочиво не е виткање на светлина.
Туку е....?

https://esahubble.org/wordbank/gravitational-lensing/#:~:text=Gravitational%20lensing%20occurs%20when%20a,accordingly%20called%20a%20gravitational%20lens.

Gravitational lensing occurs when a massive celestial body — such as a galaxy cluster — causes a sufficient curvature of spacetime for the path of light around it to be visibly bent, as if by a lens. The body causing the light to curve is accordingly called a gravitational lens.

Самиот ми одговори претходно, не сепак од необјаснети причини повторно се вглавуваш во некаков чуден превод.
Ок, еве со прости зборови објасни го феноменот на гравитациона леќа. И побиј ги дечките од Австралиската академија на науки кои велат дека гравитацијата ја искривува светлината.
GRAVITY BENDS LIGHT
Although light seems to be pretty unfazed by gravity, Einstein predicted that this is not always the case. Light travels through spacetime, which can be warped and curved—so light should dip and curve in the presence of massive objects. This effect is known as gravitational lensing.

https://svs.gsfc.nasa.gov/20244
Light going through a gravitational lens is similar to light going through an optical lens: It gets bent. When light from distant stars passes through a galaxy or cluster, the gravity of the matter present in the galaxy or cluster causes the light to bend. As a result, the light looks like it is coming from somewhere else rather than from its actual origin. The amount of bending helps scientists learn about the dark matter present.
« Последно менување: 23 Јули 2022, 00:03:26 am Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1426 на: 23 Јули 2022, 00:11:24 am »
Це си е Це секако и секаде, но не баш. Најчесто во вакуум е Це Це (така е и дефинирана брзината на свелтината). Во други медиуми успорува.
Ајде, пошто во вселената се надеваме дека е вакуум (или хомогена материја), може да земеме дека Це си е секаде Це. Но патот по кој што поминува светлината е закривен од гравитацијата.
Па да де, ако не го рачунаме како вакуум веќе виткањето на светлината е предизвикано од друзи фактори и е безпредметно да зборуваме за просторно закривување т.е. испаѓа дека ги игнорираме деугите фактори кои влијаат на патот на светлината. Де факто и во вселената има тек-тук по некоја частица, ама ако ги земиме и ними во предвид, ептен ќе се искомплоцира муабетов.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #1427 на: 23 Јули 2022, 00:16:38 am »
Нон сенс, јас да ги побивам дечките кои лошо се изразиле, или некој што го напишал текстот.

Светлината не можеш да ја искривиш, ниту да ја исправиш, енде, нема дискусија тука.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1428 на: 23 Јули 2022, 00:23:11 am »
Е со леќа не ја кривиш? Или со ситна решетка не ја дисперзираш ?

"So while we’re yet to send a crew of astronauts near a black hole, we know that being in the vicinity of such" е и плус бродов ќе се деформират ради просторот, ќе им истечит ваздухот.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1429 на: 23 Јули 2022, 00:28:29 am »
Нон сенс, јас да ги побивам дечките кои лошо се изразиле, или некој што го напишал текстот.

Светлината не можеш да ја искривиш, ниту да ја исправиш, енде, нема дискусија тука.

Ок, ајде да видиме кој подобро се изразил. Да научиме нешто. Фигуративно беше тоа „побивање“, пошто за да ги побиеш, веројатно и Нобелова награда ќе ќариш. Туку дај да ги видиме правилните изрази и дефииниции.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1430 на: 23 Јули 2022, 00:35:46 am »
Е со леќа не ја кривиш? Или со ситна решетка не ја дисперзираш ?

"So while we’re yet to send a crew of astronauts near a black hole, we know that being in the vicinity of such" е и плус бродов ќе се деформират ради просторот, ќе им истечит ваздухот.
Си се погледнал ли некогаш во езеро? Си се исплашил ли Кој тоа ти го гужва фацичето па да се стрчаш на лекар за да ти го исправи лицето.

Ок, ајде да видиме кој подобро се изразил. Да научиме нешто. Фигуративно беше тоа „побивање“, пошто за да ги побиеш, веројатно и Нобелова награда ќе ќариш. Туку дај да ги видиме правилните изрази и дефииниции.

Симо, имам доволно литература прочитано пред појавата на интернетот, светлина не можеш да искривиш, не е цевка од пушка, можеш само да и смениш правец на движење.
« Последно менување: 23 Јули 2022, 00:41:30 am Mikius »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1431 на: 23 Јули 2022, 00:48:43 am »
ух.... ок... се повлекувам понизно.

За крај само да се вратиме на основите од физиката. Промена на правец = искривување. : https://www.physicsclassroom.com/class/refrn/Lesson-1/The-Direction-of-Bending

« Последно менување: 23 Јули 2022, 01:04:21 am Simo - Carrier159 »

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1432 на: 23 Јули 2022, 01:08:33 am »
И да влезиш в ензеро немаш гајле, ама негде ако е 30g нема да стаса до доктор :) а 30g е п. дим во однос на нашето донце, не па негде околу црна дупка или поголема ѕвезда.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1433 на: 23 Јули 2022, 01:12:23 am »
И да влезиш в ензеро немаш гајле, ама негде ако е 30g нема да стаса до доктор :) а 30g е п. дим во однос на нашето донце, не па негде околу црна дупка или поголема ѕвезда.
1.6 трилиони G па нагоре

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1434 на: 23 Јули 2022, 07:52:10 am »
Не се искривува светлината, таа секогаш патува по права линија. Се деформира и искривува само просторот ни кој светлината патува праволиниски.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1435 на: 23 Јули 2022, 08:13:17 am »
Ниту шипката на Бичикле :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1436 на: 23 Јули 2022, 08:35:42 am »
Не се искривува светлината, таа секогаш патува по права линија. Се деформира и искривува само просторот ни кој светлината патува праволиниски.
Се зависи од тоа како ги набљудуваш работите. Ако патуваш по линијата на светлината - со брзина на светлината, секако ќе биде права, бидејќи и ти ќе го поминеш истиот крив простор време пат. Но како статичен набљудувач кој гледа како светлината поминува покрај масивен гравитациски објект, ќе го приметиш ефектот на искривување.
Впрочем пишав претходно: Light travels through spacetime, which can be warped and curved—so light should dip and curve in the presence of massive objects.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1437 на: 23 Јули 2022, 09:44:48 am »
Епа не може фотонот да се искриви, фотонот е премноги мал, и да се деформира може да продолжи право или да му се смени правецот, неговото движење нем да зависи од неговата форма ( ако ја има воопшто), мене ме и тересираше за нешто што има форма како ќе се деформира. Инаку деформацијата на правевот на светлината низ материја е јасна, ама низ вакуум е сосема друга причина што го менува правецот на фотонот, иако не е целосен вакуум, рековме за да поедностабиме чат-пат по некој атом што има или црна материја ќе занемариме

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1438 на: 23 Јули 2022, 10:14:05 am »
Фотонот како и секоја друга материја (фотонот е бран-честичка со нула маса и патува со брзина на светлината), кога ќе помине покрај тело со огромна маса, бива привлечено. Ако е тоа тело црна дупка, штом фотонот ќе го помине event horizon, веќе нема бегање и бива вовлечен кон „сингуларитетот“ на црната дупка. Но што се случува со фотонот понатака, науката уште нема одговор. Бидејќи фотонот нема маса, но има енергија, една претпоставка е дека кога ќе биде вовлечен и ќе стане дел од сингуларитетот, престанува да постои како фотон бидејќи престанува да се движи. Но тоа не значи дека ќе исчезне, бидејќи, знаеме дека фотонот може да се претвори во електрон-позитрон пар, честички кои што имаат своја маса и така може да станат дел од сингуларитетот на црната дупка.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1439 на: 23 Јули 2022, 10:32:45 am »
Епа гравитацијата, без обзир колкава е, ако нешто нема маса нема на што да влијае, па така нема врз што да влијае. Значи или не влијае на фотонот, или влијае со некој друг механизам, не со истиот што ги привлекува телата кои имаат маса.
За црните дупку, има едно објаснување дека просторот е по закривен од брзината што може да ја постигне фотонот т.е. дњка црната дупка го "јаде" побрзо просторот него што се движи светлоста.  Сеа ќе го побара видеото.
« Последно менување: 23 Јули 2022, 11:56:17 am Bicikle »