Автор Тема: НАУКА (Астрономија)  (Прочитано 211487 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10409
Одг: НАУКА (Астрономија)
« Одговори #1410 на: 22 Јули 2022, 13:20:38 pm »
Па да де, не знајше ти досега ? :D Земјата е рамна, просторот е искривен. Округла си е земјата, ако нема гравитација аголот на закривување ќе биде помал, оти на пр да однесиш топка во друга гравитација ќе се деформират ама пак ќе боде топка. Во сите насоки настанува деформацијана, не во 2, ама на хартија  го цртаме во 2. Зш, не зна :D Би требасло само скалирање да се деси, пошто е топка и промената на просторот ќе има еднаков ефект на сите страни на топката. Под услов полето да е хомогено, ако не е ќе се деформиса несразмерно, затоа и прашав за шипка, за полето да нема подеднакво влијание секаде. 

Релативно е. Ако гледаш од многу далеку надвор од влијанието ќе личи дека се искривила. А ако си во рамките на влијанието на искривувањето нема да личи искривена (зошто се друго околу ќе е искривено потполно исто)
И која реалност е вистинска ? Дека шипката е и права и крива истовремено, така ? Однадвор ќе изгледа искривена дека се искривува светлината, исто ко во вода,ја мисла тој ефект се појавува ради оптички причини, не ради гв. Или еве на пример, земаш лист хартија, на него црташ права линија во близина на некоа црна дупка. После се враќаш овде и ја посматраш линијата, каква ќе биде права или ... ?
Ем нели, шипката си е иста за сите набљудувачи.

Едит
еве едно видео кај што објаснуват делумно некои работи. BTW корвета :D
https://www.youtube.com/watch?v=qXxtqK7G4Uw&t=0s
« Последно менување: 22 Јули 2022, 13:59:35 pm Bicikle »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #1411 на: 22 Јули 2022, 19:32:18 pm »
Види, од твојот пример, шипката челична на пример, како што рече, ќе си се извитка од силата на гравитација. И тоа според њутнова физика. Не мора ајнштајнова да употребуваме.

Ајнштајновата физика и простор/време ќе употребуваме за поспецифични работи. За бранови, за светлина, за нешто што реално нема маса.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #1412 на: 22 Јули 2022, 19:52:20 pm »
Види, од твојот пример, шипката челична на пример, како што рече, ќе си се извитка од силата на гравитација. И тоа според њутнова физика. Не мора ајнштајнова да употребуваме.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ајнштајновата физика и простор/време ќе употребуваме за поспецифични работи. За бранови, за светлина, за нешто што реално нема маса.
Цитат
Ако земиш права шипка од цврст материјал, челик на пример, дали ако ја однесиш близу некој масивен густ објект поради просторот ќе се искриви...

Симо, врз какви вселенски објекти ја потпре шипката?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1413 на: 22 Јули 2022, 20:01:46 pm »
Bicikle да го прашаш како ја држи :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1414 на: 22 Јули 2022, 20:16:38 pm »
Пошто беше тешка ми падна од раце, направи дупка низ бродот и ја посматрав дур паѓаше  :D Ама не се сеќава тачно, пијан бев. Од тоги не пија :D

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

zatoa napomenav deka kje go zanemarime toj efekt. Ili koj kje bide dopolnitelniot efekt od promena na postavenosta na prostorot.
Зошто не би се применила врз објекти што имаат маса ?
Ете бран нека е, ја су овде ти си близу некоја дупка (или обратно, сеедно) околу нас нема никаква атмосвера, знали нема ни црна материја ни бутур, и едниот одовде пушта радио сигнал со ф-ја од 5кхз кон другиот со насочена антена што е близу черна дупка и сега дали  тој ќе добие сигнал исто од 5 кхз? Движењето на рф сигналот треба да е со C и вамо и тамо.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1415 на: 22 Јули 2022, 20:29:28 pm »
The results of the 1919 Eddington expedition showed, conclusively, that the General Theory of Relativity described the bending of starlight around massive objects, overthrowing the Newtonian picture. This was the first observational confirmation of Einstein's General Relativity, and appears to align with the 'bent-fabric-of-space' visualization. THE ILLUSTRATED LONDON NEWS, 1919

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1416 на: 22 Јули 2022, 20:38:21 pm »
Симоооо, алоооо, не се витка светлината, не биди упорен. Остави што пишале таму во тој цитатот.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1417 на: 22 Јули 2022, 20:49:17 pm »
Симоооо, алоооо, не се витка светлината, не биди упорен. Остави што пишале таму во тој цитатот.
and appears to align with the 'bent-fabric-of-space' visualization.

Ова е битното. не е дека се витка, туку дека постои перцепција поради гравитационо-искривената time/space чипка. И тоа е опсервирано уште во 1919 година, пред еден век. А ние сеа тука му се чудиме.

Едит: Еве една цела лекција:

« Последно менување: 22 Јули 2022, 21:00:23 pm Simo - Carrier159 »

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1418 на: 22 Јули 2022, 22:18:18 pm »
Попаметни биле тогаш лиѓето, не седеле по цел ден на пц :)
Значи шипката ќе се искриви и нашата реалност е релативна. Да прашаш наставник во основно ќе те напраат наркоман, па морат негде, јбг :)
Не е баш ко на анимацијата, коцките не се развлечени, него се погусти, затоа ние кога гледаме ни изгледа дека светлината се движи споро, но уствари просторот е бил погуст, пошто C си е С во вакиуум секаде. Без разлика што шипката има маса, во погуст простор ни изгледа помала, ама ќе бидит иста изглејт. Еве да ја посматраме додека паѓа, да нема ефект гравитаџијата на искривувањето, секако пред хоризонтот на дупката, оти после него нема да посматраме :/

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1419 на: 22 Јули 2022, 22:39:07 pm »
Це си е Це секако и секаде, но не баш. Најчесто во вакуум е Це Це (така е и дефинирана брзината на свелтината). Во други медиуми успорува.
Ајде, пошто во вселената се надеваме дека е вакуум (или хомогена материја), може да земеме дека Це си е секаде Це. Но патот по кој што поминува светлината е закривен од гравитацијата.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1420 на: 22 Јули 2022, 23:07:09 pm »
Попаметни биле тогаш лиѓето, не седеле по цел ден на пц :)
Значи шипката ќе се искриви и нашата реалност е релативна. Да прашаш наставник во основно ќе те напраат наркоман, па морат негде, јбг :)
Не е баш ко на анимацијата, коцките не се развлечени, него се погусти, затоа ние кога гледаме ни изгледа дека светлината се движи споро, но уствари просторот е бил погуст, пошто C си е С во вакиуум секаде. Без разлика што шипката има маса, во погуст простор ни изгледа помала, ама ќе бидит иста изглејт. Еве да ја посматраме додека паѓа, да нема ефект гравитаџијата на искривувањето, секако пред хоризонтот на дупката, оти после него нема да посматраме :/
Аман бре, не се витка ниту светлина, ниту шипка, ниту атом, ниту фотон.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1421 на: 22 Јули 2022, 23:20:32 pm »
Аман бре, не се витка ниту светлина, ниту шипка, ниту атом, ниту фотон.

НЕВЕРНИК!!! :D

Едит:
https://www.science.org.au/curious/space-time/gravity#:~:text=Gravity%20bends%20light&text=Light%20travels%20through%20spacetime%2C%20which,of%20light%20caused%20by%20gravity%20.

GRAVITY BENDS LIGHT
Although light seems to be pretty unfazed by gravity, Einstein predicted that this is not always the case. Light travels through spacetime, which can be warped and curved—so light should dip and curve in the presence of massive objects. This effect is known as gravitational lensing.

This effect was first observed in 1919, analysing starlight during a solar eclipse. Astronomers found that starlight that passed very close to the sun was very slightly offset in position compared to the same starlight when measured at night. Today, with more powerful telescopes, we’ve found evidence of gravitational lensing all over the place—including entire galaxies that distort the light of other galaxies.

GRAVITY SLOWS THE PASSAGE OF TIME
Similar to how the passage of time is changed under special relativity, general relativity predicts that massive objects will also dilate time. The more massive the object, the more noticeable the effect.

This was used as a plot device in the 2014 science-fiction film Interstellar, but it’s not fiction. Gravitational time dilation has been confirmed via experiments of extremely precise atomic clocks that lose sync with other clocks depending how close or far away they are from the Earth’s surface. So while we’re yet to send a crew of astronauts near a black hole, we know that being in the vicinity of such a massive object would mean that when they’d return, they will have aged noticeably less than the rest of us.
« Последно менување: 22 Јули 2022, 23:26:04 pm Simo - Carrier159 »

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1422 на: 22 Јули 2022, 23:35:49 pm »
Ефектот на гравитационо сочиво не е виткање на светлина.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1423 на: 22 Јули 2022, 23:47:46 pm »
Туку е....?

https://esahubble.org/wordbank/gravitational-lensing/#:~:text=Gravitational%20lensing%20occurs%20when%20a,accordingly%20called%20a%20gravitational%20lens.

Gravitational lensing occurs when a massive celestial body — such as a galaxy cluster — causes a sufficient curvature of spacetime for the path of light around it to be visibly bent, as if by a lens. The body causing the light to curve is accordingly called a gravitational lens.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1424 на: 22 Јули 2022, 23:52:54 pm »
Туку е....?

https://esahubble.org/wordbank/gravitational-lensing/#:~:text=Gravitational%20lensing%20occurs%20when%20a,accordingly%20called%20a%20gravitational%20lens.

Gravitational lensing occurs when a massive celestial body — such as a galaxy cluster — causes a sufficient curvature of spacetime for the path of light around it to be visibly bent, as if by a lens. The body causing the light to curve is accordingly called a gravitational lens.

Самиот ми одговори претходно, не сепак од необјаснети причини повторно се вглавуваш во некаков чуден превод.