Автор Тема: НАУКА (Астрономија)  (Прочитано 211454 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10405
Одг: НАУКА (Астрономија)
« Одговори #1440 на: 05 Септември 2022, 10:33:31 am »
Кој имат близнак да го пратиме до алфа Центаути да видиме што ќе се десит ?
https://m.youtube.com/watch?v=cccuzND_LoQ

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #1441 на: 26 Септември 2022, 21:21:25 pm »
Кој сака да гледа судар ;)

https://youtu.be/yd2bFr9L1TY

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1442 на: 03 Октомври 2022, 23:56:09 pm »
И тука нека го има, нека вришти.
Земјата е рамна е помала глупост.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1443 на: 04 Октомври 2022, 01:24:28 am »
Што е грешката?

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1444 на: 04 Октомври 2022, 07:41:50 am »
Што е грешката?
Сериозен си?
Еве ќе ти помогнам.

Главата од кометата е изградена од ситни раздробени честички од различни гасови.

Некои се поголеми и од Земјата.

Сударот не би предизвикало поголеми последици, бидејки претежно е изградена од гасови.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43650
  • Il Moderatore
« Одговори #1445 на: 04 Октомври 2022, 07:52:07 am »
Што е грешката?
Ги лажат децана у школо.

BTW некој го напишал, друг го ренцзирал, трет го одобрил ова:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7050
« Одговори #1446 на: 04 Октомври 2022, 08:30:07 am »
WTF!!!

Те молам кажи ми дека учителката им кажува дека е грешно и им бара да ја знаат вистинската дефиниција.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29604
    • CARclub.mk
« Одговори #1447 на: 04 Октомври 2022, 09:26:33 am »
Уствари, ова и не е толку лошо. Ако ништо друго, контекстуализира сувопарна дефиниција која на малечки дечиња не им значи ама баш ништо. На дете од трето одделение тешко е да му објасниш дека 1 Њутн = 1 kg * m/s^2 (ако добро ја памтам равенката). Знаење вистинска дефиниција е бескорисно ако не ја разбираш и не знаеш да ја употребиш.

Ама од друга страна, ако му објасниш дека еден њутн е силата потребна да мрдне предмет тежок 1 килограм, еден метар во насоката во која сакаш, полесно ќе го разбере тоа. Макар тоа било и со јаболко и пружина и што и да е.

А примерот со јаболкото се користи за на деца да им се објасни колку сила (или тежина) има еден Њутн. На пример, едно јаболко кое тежи 102 грама има тежина од 1 Њутн, односно гравитацијата го влече надоле со сила од 1 њутн. ;)

The Newton is named after the famous scientist Sir Isaac Newton. Besides being a unit of force it was also adopted as a measurement of weight by the General Conference on Weights and Measures (CGPM) in 1960. A Newton is the force acting on a 1 kg object that would cause an acceleration of 1 m/s2. In general terms anything that has a mass of 102 grams is said to have a weight of one Newton, because a 0.102 kg object accelerating at 9.81 m/s2 gives you a force of one Newton.

https://hypertextbook.com/facts/2004/WaiWingLeung.shtml

Сигурен сум дека наставник со искуство со предавање на мали дечиња би успеал ова подобро да го објасни од мене. Поентата ми е дека примерот не е лош. Малку е без врска напишано (и не знаеме дали е на друго место дообјаснето), ама примерот не е лош. Мислам дека нас примерот во школо ни го објаснуваа со прекидач за светло. Не сум 100% сигурен, може и да грешам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43650
  • Il Moderatore
« Одговори #1448 на: 04 Октомври 2022, 10:20:22 am »
Боље објасни им на децата кога ќе бидат спремни да разберат, отколку вакви објаснувања кога не се спремни :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1449 на: 04 Октомври 2022, 18:48:00 pm »
Што е грешката?
Сериозен си?
Еве ќе ти помогнам.

Главата од кометата е изградена од ситни раздробени честички од различни гасови.

Сударот не би предизвикало поголеми последици, бидејки претежно е изградена од гасови.

од гасој се, вода прашина. Негде можит имат големи комети, што му знајш. Е ако не лупнит некоја толкава ќе не однесит xD ама да не се плашат децана.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1450 на: 24 Октомври 2022, 21:50:31 pm »
Што е грешката?
Сериозен си?
Еве ќе ти помогнам.

од гасој се, вода прашина. Негде можит имат големи комети, што му знајш. Е ако не лупнит некоја толкава ќе не однесит xD ама да не се плашат децана.
И треба да се плашат децана

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1451 на: 24 Октомври 2022, 22:15:40 pm »
значи во право се.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1452 на: 25 Октомври 2022, 00:07:57 am »
Што е грешката?

Грешката е што „некои коменти се големи колку Земјата“ што е сосем неточно.
Најголемата пронајдена супер-комета е со пречник околу 100-200км.

Comet Bernardinelli-Bernstein — also known as C/2014 UN271 (and illustrated, far right) — is much larger than other known comets. It's about 120 kilometers (75 miles) wide

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #1453 на: 25 Октомври 2022, 07:52:06 am »
Ќе пораснат големи една ден:)
Книгите се паушално напишани,  и во хемијата пишеше деф. за аром дека е неделлив, што не е точно. Тек пак учителите какви се, ја се расправав уште во 4-то дека сонцето е ѕвезда, е не, не било, башка било.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1454 на: 25 Октомври 2022, 09:00:22 am »
Па за атомот се условно во право, зависи како е напишана реченицата. Атомот е стварно неделив ако се земе во предвид како најмала единица од одреден елемент.

Абе циркузи се, тотално се неписмени и некомпетентни за темите што ги пишуваат, а се и дополнителни неспособни за основни проверки на фактите. Им требаат 4 секунди за да проверат дека кометите не се ни од далеку големи колку земјата.