Автор Тема: Hyundai Elantra 2016, 1.6 MPI GLS Style  (Прочитано 73153 пати)

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1014
Одг: Hyundai Elantra 2016, 1.6 MPI GLS Style
« Одговори #90 на: 07 Декември 2016, 09:18:54 am »
Надвор -4 степени и се замрзнато, кај мене покажува 0 - 1 степен. WTF ? :)

Една од ноќ :) :) :)

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4757
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #91 на: 07 Декември 2016, 10:03:04 am »

Одлично количе, создравје да се вози. Понекогаш т.е. кога е многу ладно му треба време (5-10мин.) на сензорот за температура да отчита точна температура...истото ми се случуваше на i30-ката...ништо страшно.

Cross Climate...никако, земи си саглам зимски и саглам летни, и комплет челични бандажи. Верувај разликата е ден и ноќ. До сега сум имал различни 3 пара All-season на 3 различни коли, со сите сум имал проблеми, на влажно (кочење во кривина со нагиб = језиво, на кружен тек лизгање, џабе ESP), на суво (рандом шлајфки) и особено на снег/мраз, пред зграда на паркинг имам ставано ланци за да искочам повеќе пати.

Не мораш Michelin или Continental да купуваш, и Sava/Nokian (зимски), се доволни.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #92 на: 07 Декември 2016, 11:18:40 am »

Одлично количе, создравје да се вози. Понекогаш т.е. кога е многу ладно му треба време (5-10мин.) на сензорот за температура да отчита точна температура...истото ми се случуваше на i30-ката...ништо страшно.

Cross Climate...никако, земи си саглам зимски и саглам летни, и комплет челични бандажи. Верувај разликата е ден и ноќ. До сега сум имал различни 3 пара All-season на 3 различни коли, со сите сум имал проблеми, на влажно (кочење во кривина со нагиб = језиво, на кружен тек лизгање, џабе ESP), на суво (рандом шлајфки) и особено на снег/мраз, пред зграда на паркинг имам ставано ланци за да искочам повеќе пати.

Не мораш Michelin или Continental да купуваш, и Sava/Nokian (зимски), се доволни.

Јасно е тоа, само што ке ме нервира тоа со сензорот за притисок во гумите кога ке свети цело време на таблата. И да купам 2 пара сензори пак ке треба да одам до Хјундаи да ги вчитаат новите. Затоа и сакав да земам гуми за сите сезони и да не се мачам со сензори. Овие Cross Climate се летни гуми и ги рекламираат дека се добри на услови како ние што имаме со 2 дена во година снег. Треба да се јавам до Хјундаи за совет, дали има некој безболна варијанта да се менуваат бандажи.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6111
  • 69
« Одговори #93 на: 07 Декември 2016, 11:35:21 am »
Има безболна, ке си ги смениш и ке ти свети веројатно сијаличката.
Јас ако одам на пат ке си купам зимски гуми, ке ги монтирам на новите фелни што ми седат во подрум и ке си бркам работа. А за да не ме нервира сијаличката, ке и залепам одозгра црн изолир :D :D :D
Летни имам, а имаш и ти...
Зимски купи си со фелни и ич да не му ја мислиш.
И купи си алумински фелни. Немој да ја грдиш колата со челични.
Никогаш нема ланци да ставиш, а и да ги ставаш, сите нови ланци се добро направени, така да нема да ги оштетиш фелните.
И гледај ако мене ме слушаш, да си најдеш во најмала рака оригинални или фелни кои се фабрички од сродни возила.
АКо нема тука, ке најдеш во Србија. И тоа имаш избор колку сакаш. У гепек и ке си ги донесеш. Јас згрешив што не купив и гуми таму, а се поефтини за 20-30%.

Патем, што гуми имаш летни? Кумхо?
Јас видов добра понуда на зимски, и можеби такви ке земам...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3000
Одг:
« Одговори #94 на: 07 Декември 2016, 14:40:51 pm »
Sale zemi kumho wp51 odlicna guma e a i ne e mnogu skapa.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #95 на: 07 Декември 2016, 14:44:42 pm »
@SaleSk летните се Кумхо. Реално многу ке ме нервира ако ми свети нон стоп сијаличката и нема да можам преку себе.  ;D ;D
Баш ке се јавам во Хјундаи да прашам дали ако сменам бандажи ке ми свети сијаличката, или ке пипка нон стоп или пак нема да свети за сигурно. Ако нема проблем ке купам 15ки зимски и бандажи, ако има ке ставам Cross Climate.

Што подразбираш под "фелни кои се фабрички од сродни возила" ? Што спецификација имаат бандажите да барам ако е се во ред?

Edit: Само што се јавив у Хјундаи и ми потврдија дека ке свети сијаличката. Ако се стават други бандажи со сензори ке мора кај нив да се вчитаат.
« Последно менување: 07 Декември 2016, 15:07:21 pm BraneMKD »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Одг:
« Одговори #96 на: 07 Декември 2016, 15:06:33 pm »
Ke vidam tocni podatoci pa ke ti kazam.

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен mendieta1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 193
  • BMW E30 316; BMW Е36 318 tds; BMW E46 330 Ci
« Одговори #97 на: 07 Декември 2016, 19:15:00 pm »
да си најдеш гаража (доколку немаш) греота нова кола зимава да ја мрзнеш на отворено (: ма да и ќе ја заштитиш од паркинзи
SAVE WATER! SHOWER WITH YOUR GIRLFRIEND

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #98 на: 07 Декември 2016, 20:16:29 pm »
И еве ти како што ти ветив. Јес да е ова за мојата кола, ама не верувам дека има нешто различно. Треба да е се исто:

Како за промена не е лошо да отвориш гепек и да видиш што пишува на твојата резервна фелна. Имаш комплетно до детал податоци на самиот бандаш.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
Одг:
« Одговори #99 на: 07 Декември 2016, 21:11:06 pm »
Фала Сале. Гледав низ Србија има за 200е солидни 16ки фабрички од Хонда.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #100 на: 08 Декември 2016, 01:33:54 am »
Нема проблем.
Јас најдов исти бандаши како моите, 350 евра, ама им ги извадиле сензорите :)
И покрај тоа би ги земал, ама неможам во моментот.

И чисто колку за подсетување, еве како изгледа сијаличката која јавува слаб притисок во гумите :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
Одг:
« Одговори #101 на: 08 Декември 2016, 09:47:00 am »
Фина сијаличка да те потсеќа дека си на зимски гуми и да не се занесуваш. Не смета воопшто. Рачунај си ја како сијаличка за зимски гуми и готово.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #102 на: 08 Декември 2016, 13:37:29 pm »

@Deni
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
Одг:
« Одговори #103 на: 12 Декември 2016, 22:25:05 pm »
Која бензиска препорачувате за бензин 95, макпетрол или лукоил ?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #104 на: 13 Декември 2016, 01:26:45 am »
Јас на ЛукОил исклучиво точам.
Макпетрол многу ретко