Автор Тема: VW Golf MK2 GTI 16V  (Прочитано 141174 пати)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
Одг: VW Golf MK2 GTI 16V
« Одговори #255 на: 21 Мај 2018, 14:02:32 pm »
Молим те немој сељачкиот ОПЕЉ ТИГРА момент да го правиш, да ставаш пошироки бандажи позади на предна вуча. НЕМОЈ.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #256 на: 21 Мај 2018, 14:41:48 pm »
@GTI16V trebase RS-ot da gi zemes ama ti neeee, iam edni... sozdravje da si gi vozis :)

Отсутен GTI16V

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 698
  • It ain't GTI if it's not 16V
« Одговори #257 на: 21 Мај 2018, 15:11:47 pm »
@darko mk5 овие ми паднаа у око, фала ти што ја трпеше старата саат време уз чај додека ги пакуваа, само бандажите се за кола со десен волан а јас треба да најдам начин како да ги упасирам на кола со лев волан  ;D

@marmlad голфовите назад се потесни во трагите што ги оставаат гумите споредено со предните, со овие бандажи со тој офсет и цолажа што ги имаат доаѓа на ивица на венец и напред и назад, така да тука не гледам ништо сељачко. Плус у Австрија имаше двојка со исти офсет и цолажа изгледаше ептен добро на око и така ја добив идејата.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #258 на: 21 Мај 2018, 15:34:03 pm »
Основна поента на тјунинг (според мене, а и сите тјунери) е  THE PURSUIT OF FUNCTION.
Ако поширок бандаж позади почнало да се става на 911 и Е30, не значи дека треба тоа да е прави и на FWD коли. offset и ширина на бадаж се сосема различна работа. Стави си дистанцерче и супер ќе си дојде. :)

ps. Овој начин на тјунинг е идентичен со тоа да му ставиш интеркулер напред во браник бидејќи ете, решетката на браникот била голема па супер би личело да се стави еден интеркулер, иако колата ти е атмосферец.

ова сигурно си го гледал.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #259 на: 21 Мај 2018, 15:45:36 pm »
Kosa mi se isprava od tesna guma izvadena so distancer 20 santima za da popuni krilo... ili prais ko sto treba ili vozis stock...

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2854
« Одговори #260 на: 21 Мај 2018, 16:06:28 pm »
Kosa mi se isprava od tesna guma izvadena so distancer 20 santima za da popuni krilo... ili prais ko sto treba ili vozis stock...

Давам рака за муабетов
Јас размислувам моментално напред да останам на 245-ки а назад да наместам 275-ки за по кривини не друго :D

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #261 на: 21 Мај 2018, 16:12:23 pm »

Давам рака за муабетов
Јас размислувам моментално напред да останам на 245-ки а назад да наместам 275-ки за по кривини не друго :D
Што те тера да мислиш дека поголема гума позади ќе направи да држи повеќе? Обратно ќе биде, те. НЕ ПИПАЈ :)

Отсутен GTI16V

• Јуниор
  • **
« Одговори #262 на: 21 Мај 2018, 16:36:02 pm »
По правило поголема нагазна површина значи подобра тракција, не гледам причина доколку гумата е поширока да не држи.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #263 на: 21 Мај 2018, 16:54:10 pm »
затоа што е полесна позади и нема маса за гумата да залепи Fm=g*m/A

Отсутен GTI16V

• Јуниор
  • **
« Одговори #264 на: 21 Мај 2018, 17:02:23 pm »
@marmlad не ги рачунаш двете вреќи чементо што планирам да ги возам у багажник 😂

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #265 на: 21 Мај 2018, 17:08:55 pm »
Вакви да ставиш.. и да викнеш  ;D

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2854
« Одговори #266 на: 21 Мај 2018, 17:13:13 pm »

Давам рака за муабетов
Што те тера да мислиш дека поголема гума позади ќе направи да држи повеќе? Обратно ќе биде, те. НЕ ПИПАЈ :)
Сега сум напред и назад на 245-ки и колата се понаша одлично .... а со поширока назад ке добијам можност да се движам уште побрзо во кривини како што се Катланово-Велес 160+ ке можам да ги возам леко леко

Отсутен kargh77

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 434
« Одговори #267 на: 21 Мај 2018, 21:35:20 pm »
Естетски е ок пошироко позади на кола со преден погон. Функционално сигурно за кола со заден погон би било ОК, пред се, бидејќи кола со преден и заден погон различно се однесуваат во кривини. ;)
Лично, најубаво ми е за кола со преден погон, сите тркала да се иста димензија.
Сепак, тоа е моето лаичко размислување.
Можеби не е на место споредбата, се спомнаа дистанцери и сл. па да си кажам мое искуство:
Фабрички, Кампусот носи 145/70-13 на бандажи од 4,5 инчи широки со офсет 36.
Летниот сетап моментално на колата е 155/65-13 на бандажи од 5,5 инчи и офсет 33.
Во конечница, на тој начин добивам газна површина 1 цм поширока по гума, но и поширок траг за некои 2,8 цм на тркало, односно вкупно 5,6 цм од трап.
Помалиот офсет ми дава 3 мм, додека ширината на бандажот ми дава еден инч, односно 2,5 цм.
Одев по логиката дека поширок бандаж со ист или приближен офсет, ќе оди понадвор само заради ширината која е поголема од фабричкиот, додека офсетот си е офсет, тука нема што да се менува.
На тој начин, добив малце поисфрелени тркала кон надвор, висина 2 мм помала од фабричката.

Отсутен GTI16V

• Јуниор
  • **
« Одговори #268 на: 21 Мај 2018, 21:48:53 pm »
На крај се се сведува на личен вкус и стил во естетската промена на возилото. Јас преферирам карактеристиките и перформансите на возилото да бидат по фабрички спецификации со некои ОЕ подобрувања секако, тоа подразбира подобри кочници за моја безбедност, управување на возилото и слично. Кога станува збор за надворешниот изглед на колата во случајот за кецот и двојката е фабрика со мали примеси на German Style.

Конкретно обожавам бандажи кои имаат венец, на двојката која ја возам моментално бандажите се внатре. Сите 4 се исти но задните се мн повеќе внатре од предните и тоа е нешто што лично не ми се допаѓа. И ББС РС што ги имам за колата кога ќе се склопат финално ќе бидат 7.5 со 8 цола од истата причина со тоа што задните пак би можеле да одат до 8.5 цола.

Од таа причина не би сакал повеќе да се дискутира дали е сељачана стил или незнам што. Секој си има вкус и замисла, за некои е убав за некои не. Крај краева колата е моја и не е за продажба па да мора на сите да им се допадне, кога некој си инвестира во колата тогаш може да си прави што сака.

Отсутен kargh77

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 434
« Одговори #269 на: 21 Мај 2018, 21:55:55 pm »
Некојпат навистина оригинално ги измислиле блесаво колите... во смисла траг.
На Ксарата кај мене фабрички назад е поширока за некои 6-7 цм.
Во право си дека секој за свои пари прави шо сака, и затоа не е во ред нечиј труд и фрлање пари да се нарече сељачење, а посебно не вашите голфови кои се средени со вкус. И тоа ептен со вкус.
Но муабетот носи муабет :)