Автор Тема: Фиат Пунто мк2а 1.2 8v  (Прочитано 45129 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Фиат Пунто мк2а 1.2 8v
« Одговори #15 на: 07 Октомври 2011, 17:49:31 pm »
Здраво и браво! ;)

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #16 на: 07 Октомври 2011, 22:11:04 pm »
Добро дојде и од мене Ѕивана....

Прво, да ти казам мислам, дека некаде го имам видено пунтово вака искифлено... или можеби имало некое друго вака да е прекршено....  а чудна работа, зашто нема пунтово мерач за температура на мотор... да не речам, бог да чува...

Добри ти се плановите и идеите... со среќа во остварување на желбите...

Отсутен cupra 2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 560
« Одговори #17 на: 07 Октомври 2011, 22:15:18 pm »
super kolice na mesto so zdravje da si go vozis ne go brkaj samo mnogu kulturno vozisi inace slikite so gi imas staeno za vo idnina respekt ;) a i bojata se znae taa e pravata no koment :D
:D :D :D

Отсутен cupra 2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 560
« Одговори #18 на: 07 Октомври 2011, 22:16:56 pm »
kako be nema merac za temperatura na motor :D
:D :D :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #19 на: 07 Октомври 2011, 22:18:24 pm »
Астра H нема по дифолт. не е тоа чудно (во денешно време)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #20 на: 07 Октомври 2011, 22:32:27 pm »

Прво, да ти казам мислам, дека некаде го имам видено пунтово вака искифлено... или можеби имало некое друго вака да е прекршено....  а чудна работа, зашто нема пунтово мерач за температура на мотор... да не речам, бог да чува...

Мислиш на Клиото ваљда, не на пунтото..недај боже :) клиото беше кај баба ми пред двор у Карпош на Рузвелтова и си скапуваше таму дур не ми го земаа за делови.

Сеа Пунтото си има нормално, термостат ама ваљда да ушпараат и да даат поконкурентна цена не го ставаат самиот мерач, или дизајн можда, што ги знаеш. Е сеа оно си има сијаличка ама не ми треба да ми светне сијаличката коа више ќе бидне бељата. На 116 или така нешто најдов на фиат форумс дека се активира, така да боље спречити него...

Плановите и идеите си се остваруваат лека полека, така да ќе бидете апдејтувани за се. Па на една "скупштина"
да се дојде.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #21 на: 07 Октомври 2011, 22:35:39 pm »
Астра H нема по дифолт. не е тоа чудно (во денешно време)

Jас никад не би купил, кола без мерач на температура... шубе ми е некако...

Прво, да ти казам мислам, дека некаде го имам видено пунтово вака искифлено... или можеби имало некое друго вака да е прекршено....  а чудна работа, зашто нема пунтово мерач за температура на мотор... да не речам, бог да чува...

Мислиш на Клиото ваљда, не на пунтото..недај боже :) клиото беше кај баба ми пред двор у Карпош на Рузвелтова и си скапуваше таму дур не ми го земаа за делови.

Сеа Пунтото си има нормално, термостат ама ваљда да ушпараат и да даат поконкурентна цена не го ставаат самиот мерач, или дизајн можда, што ги знаеш. Е сеа оно си има сијаличка ама не ми треба да ми светне сијаличката коа више ќе бидне бељата. На 116 или така нешто најдов на фиат форумс дека се активира, така да боље спречити него...

Плановите и идеите си се остваруваат лека полека, така да ќе бидете апдејтувани за се. Па на една "скупштина"
да се дојде.

Наклиото мислев... да :) го имав видено затоа...

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #22 на: 07 Октомври 2011, 22:40:41 pm »
ako sakas motorot da go cepkas za eftini pari mozes da zemes bregasta od  Fiat Punto Mk1 75 ili Lancia Y 60.

Имам читано нешто окулу тоа, ама ќе можеш подетално да ми кажеш, што како, колку и што се добива, потрошња, каде би се напрајло тоа (мада има и туторијал мислам за тоа) и колку би коштало отприлика.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #23 на: 07 Октомври 2011, 23:08:22 pm »
epa so taa bregasta,filter protocen i pogolemo TB ke dobies 75Ks,potrosuvackata moze da ripne ama se zavisi od toa kako vozis inace za bregasta polovna neznam kako ide cenata a za nova ako zemas se naogaat i mnogu podobri,mozes i da stavis klipovi so se klipnjaci od 16V koj se dosta polesni od tvojte.

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #24 на: 08 Октомври 2011, 01:40:37 am »
epa so taa bregasta,filter protocen i pogolemo TB ke dobies 75Ks,potrosuvackata moze da ripne ama se zavisi od toa kako vozis inace za bregasta polovna neznam kako ide cenata a za nova ako zemas se naogaat i mnogu podobri,mozes i da stavis klipovi so se klipnjaci od 16V koj se dosta polesni od tvojte.

Несакам сеа за сеа да р'чкам у мотор, клипови мипови, малце има пројдено :) али за брегастата може да се распрашам, филтер веќе имам а TB незнам што е :) тајминг белт ли е (лупнав) или нешто др. Е сеа имам приметено една работа, со другар што има 1.2 16в, незначително малце ми бега до 120км, нешто се шуткав по фиат форуми и дел од таа незначителна разлика демек била од нешто што се викало drive train loss, кој на 1.2 8в била идиотски мала. Тоа ни да тврдам ни да негирам неможам меѓутоа знам дека 1-2-3 брзина и те како иде малово. Имав и бмв 328, знам што е што. За 1.2че изненаден сум како иде. На друг другар со Пунто мк1 75ка му бегам по 1 кола од семафор до семафор. Огромна предност е тоа што тежи 850 кг. Е сеа малце ги поминав тие денови (да си ги мерам со други возачи по улици) затоа имам вакво, е сеа муабетот е бидејќи малце почиња да се губи, т.е мн време му треба од 140-180, дали малце од малце би се подобрил тој момент. Мала кубикажа е да, али ако има некоја си придобивка за тој дел може да се смета на тоа.

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #25 на: 08 Октомври 2011, 01:44:30 am »
Аууу Џонтра одлично.
Малку доцни ама одлично изгледа. И јас сакам за Спаркот вака да си направам. Пиши што уред си употребил и слично. Сакам и јас пошто немам термометар на водата во Спаркот.

На јутјб имам пишано, доле у коментар се објаснив со некој член од тука. За што ти требам кажи, ќе ја наредиме.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #26 на: 08 Октомври 2011, 02:11:36 am »
Со моето 80КС, бев побрз од Laguna со 1.9 dti мотор, тежината си го прави своето. Кај другарти твој, сигурно нешто не е во ред, сепак се 20 коња разлика на ~900 кг количе, прави и те како разлика. Не возможно е да има толкав Drive Train Loss (односно загуба на снага кога мериш на тркала во однос на снагата на моторот на радилицата). За да изгуби 20 коња, тоа ти е преку 20% загуба на снага, што би рекол нешто не е во ред со таа кола.

Perpetumm mobile не постои  8)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #27 на: 08 Октомври 2011, 02:31:15 am »
Со моето 80КС, бев побрз од Laguna со 1.9 dti мотор, тежината си го прави своето. Кај другарти твој, сигурно нешто не е во ред, сепак се 20 коња разлика на ~900 кг количе, прави и те како разлика. Не возможно е да има толкав Drive Train Loss (односно загуба на снага кога мериш на тркала во однос на снагата на моторот на радилицата). За да изгуби 20 коња, тоа ти е преку 20% загуба на снага, што би рекол нешто не е во ред со таа кола.

Јас па бев побрз од ауди А6 или А8 3.0 тди, од семафор до семафор по партизанска...

Отсутен Ѕивана

• Јуниор
  • **
  • Honk If Parts Fall Off
« Одговори #28 на: 08 Октомври 2011, 03:50:15 am »

Јас па бев побрз од ауди А6 или А8 3.0 тди, од семафор до семафор по партизанска...

А ја па лупнав со моето бабичка у рикверц па никоме ништо :)
Не реков дека 16в не е побрзо, је и текако се осеќа на крај на 3та, почеток на 4та, ама до таму не е драстична воопшто разликата. Не сум одамна во фазон да си ги мерам со други по улици, да ми беше ќе земев пак бмв 328 ќе лупнев уште 1500 евра па ќе бркаме работа - и ќе ми требаа 4000ки за до охрид :D . Сега сакам нешто да ми брка работа и да има снага малку повеќе над 120-130+, што ми беше и првичното прашање. Дали би се осетило нешто со таа модификација за која што зборевме погоре. Да се убедуваме у стилу: на татко ми иде 200, е не на татко ми иде 210 не иде :) :) Само би сакал да дознаам за ова што спомнав нешто повеќе.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7783
  • Плинаш!!!
« Одговори #29 на: 08 Октомври 2011, 04:18:36 am »
Друже одлично количе, со здравје да си го возиш и да си го чуваш.Како рекле старите:Како ке го чуваш така ке го имаш. Сакав да те прашам за бандашите, која димензија се, од кај ги зема и колку пари. Дефинитивно овие бандаши некако најубаво мис тојат на пунто. И уште нешто, која димензија ти се гумите.