Автор Тема: Алат кој би сакале да го имате  (Прочитано 228567 пати)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
Одг: Алат кој би сакале да го имате
« Одговори #330 на: 11 Јули 2020, 00:13:28 am »
Макита немаат батериски ваков уред, Ingco исто, Hilti се за heavy duty construction а не за дрво, Fein се за дрво но немаат таков уред - батериски за клинци.

Hilti имаат батериски за клинци ама клинците за за упукување во бетон (машина BX3), не за во дрво. Увозникот за Hilti во МК е  У Ж А С, треба да го бркаш за да ти даде понуда која ќе биде доста повисока од на пр да купиш од Hilti Солун, проверено.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
« Одговори #331 на: 11 Јули 2020, 06:52:14 am »
Мојкита се добри. Ако имаат таков алат. Ингцо се покажаа солидни, за дрво не би требало да откажат лесно. Феин не знам што имаат. Нз, хилти ? Скапи се ама вредат. Секако не се исплаќаат за 2 штрафа. Јас се мислам за ударна од ингцо, 4к е.

За шајќи барам не за штрафови.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #332 на: 11 Јули 2020, 09:49:47 am »
Така е зборот, ама ете немале, не им го знаев асортимамот...

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #333 на: 13 Јули 2020, 13:29:25 pm »
Дечки да препорачате некоја штрафилица? Ќе ја користам за низ дома и не многу често. Прво сакам да си направам складишен простор од иверица в гаража, понатаму можеби да составам мала кујна од иверица и медијапан. Нема да ја користам за бушење на дупки во бетон и слично бидејќи имам бормашина за тоа.

Прво сакав батериска, но кога ќе размислам дека ретко ќе ја користам и најчесто каде што имам струја, почнувам да размислувам и за електрична. Исто така читав дека тие што се со литиумска батерија немаат гајле ако стојат и не им поминува векот како на постарите типови на батерии.

Сите совети, искуства и препораки се добредојдени.

Буџет максимум до 3500 денари.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #334 на: 13 Јули 2020, 14:36:58 pm »
Немој со кабел, ќе ти пречи насекаде за штрафење, а батеријата еве кај мене преку 2 години е сеуште добра, а го користам пиштолот на неколку месеци.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #335 на: 13 Јули 2020, 14:54:13 pm »
Немој со кабел, ќе ти пречи насекаде за штрафење, а батеријата еве кај мене преку 2 години е сеуште добра, а го користам пиштолот на неколку месеци.

Каква марка е твојата, каква батерија има и дали влегува во буџетов за да ја имам на муакет?

Впрочем вчера пробно имав земено Bosch 12V со 2AH батерија, со куферче и резервна батерија. Многу ме бендиса што е од помалите, не од тие што му стрчи батеријата, туку е вградена во рачката. Тоа би ми ја бркало работата ама 7000 денари е. Од кинеските 12V би можел да очекувам да бидат исто толку јаки?
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #336 на: 13 Јули 2020, 15:24:20 pm »

Каква марка е твојата, каква батерија има и дали влегува во буџетов за да ја имам на муакет?

Впрочем вчера пробно имав земено Bosch 12V со 2AH батерија, со куферче и резервна батерија. Многу ме бендиса што е од помалите, не од тие што му стрчи батеријата, туку е вградена во рачката. Тоа би ми ја бркало работата ама 7000 денари е. Од кинеските 12V би можел да очекувам да бидат исто толку јаки?

Категорично не.

Ако си тргнал за жичана, татко ми има една Ingco од пред годиништа, магаре од штрафилица, чинеше околу 2500 денари и ја користеше професионално преку 5 години. Ја пензионира за една DeWalt оригиналка и една "Макита" кинез.

Од тоа што работам со двете, заклучок е дека DeWalt е изразено и помоќна и подобро склопена, така да мој совет е да си земеш нешто со проверен квалитет (ако планираш да ја користиш почесто).

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #337 на: 13 Јули 2020, 22:03:27 pm »
Јас ја имам таа од Парсајд (Лидл) што е 40 евра, батерија во сама рачка, има 23 нм сила и е сосема доволна за домашна употреба. Има и додаток за ставање бургии што е мн практично.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #338 на: 13 Јули 2020, 22:17:34 pm »
12V е слабо за подлабоки резови, како што ме подучувале мајстори (макар што и од нив секој со својата приказна :) )

Ама би требало да има Ingco со поголема волтажа до 4000 максимум - таа ќе лупа добро :)

Еовака: :)

4150 бона - ама мислам дека вреди жртвата 650 денари плус.
Ќе дојде ден нешто појако да акнеш - пак ќе бараш од комшијата. :D

https://bois.com.mk/product/akumulatorska-16-8v-li-on-shtrafilica-ingco-2/
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #339 на: 13 Јули 2020, 22:41:28 pm »
Ова е 28 нм. Нема мн разлика. Инаку акп сакаш има батериски од 120нм од Парксајд. Моеш бандажи да штрафиш акп сакаш. Само таа нема мн вртежи. Вртежите се обратнопропорционални со нм. Или мн од едното или другото.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #340 на: 14 Јули 2020, 07:24:14 am »
Вртежите се обратнопропорционални со нм. Или мн од едното или другото.
тоа е тоа, дизел вс бензин ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #341 на: 14 Јули 2020, 07:56:14 am »
Ич не се замарај со њутнметри, јас имам од Парксајд со тие стандардните 25-30њм и се повеќе од доволни за штрафење во иверица па дури и во тврдо дрво, попрво ќе го скиниш штрафот него да не можиш да го заштрафиш.

Тие посилните се ударни, па ако работиш со талпи и греди и 20-ки штрафови, тогаш таква земај.

Таа од Инко погоре е типот што ти треба, две брзини, за штрафење и бушење, и тие волтажите ако играат улога 15-20V нека бидат, да не испадни слаба после.
И поголема бургија од 10-ка ако прима убо е и тоа.

Марка не можам да ти предложам пошто не ги знам, ама каква и да земиш мислам ќе биди солидна.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #342 на: 14 Јули 2020, 10:22:05 am »
Jas ja imam vaa, zadovolen sum, megutoa jas koga ja zimav bese na akcija so set strafcigeri i baska oti zimav poveke raboti fativ dopolnitelen popust mi dojde mnogu evtino, sega vekje e skapa  ;D
https://www.krusel.mk/alat/bateriski-program-na-alati/iskra-ml-cd92-180-bat-dupchalka

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #343 на: 21 Јули 2020, 13:30:40 pm »
Некој да не знае каде има ваква пумпа што се користи за priming fuel, или пак цела готова да се продава?

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #344 на: 11 Август 2020, 22:11:23 pm »
Не знам дали се класифицира како алат, ама многу сентиш ми прави да си имам во двор еден шмрк, со foam gun, како што го личи. Или пак јас многу Chris Fix гледам.