Автор Тема: Совет за бела техника  (Прочитано 440353 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6390
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Совет за бела техника
« Одговори #2520 на: 15 Ноември 2024, 14:25:09 pm »
10 години век не се доволни за бела техника.
Барем 20 треба да трае за да се смета за задоволително и да ја смениш од потреба за поново/поголемо, не заради дефект.

Здравје оваа да ти тера до недоглед.  :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7053
« Одговори #2521 на: 18 Ноември 2024, 18:25:19 pm »
Здраво клебери

Една дилема, ќе реновирам мала бања, втора е во станот 2.7 м2, (проширена од тоалет колку за туширање на има) па се мислам како да го изведам изворот на топла вода.
Дилемата ми е меѓу некој 50л класичен бојлер правоаголен тенок, Аристон Велис или Мидеа (овој го немаат на лагер) или проточен.
Е сеа за проточен, гледам варијанта на 13кв Штибел електричен, каде има сетирање на 42 или 55 степени,
https://www.elipso.mk/kupi/stiebel-eltron-protocen-bojler-peg-13/
Околу потенцијалот на струја, мислам дека главните осигурачи се 25А, ако не се лажам, типични за СК. Притисокот на водата е супер, тука има цевки од 1 цол, ние сме на приземје. Главната бања има класичен бојлер, Аристон Велил 80л. Оваа бања нема премногу да се користи ама секако треба да е функционална.
Ако нешто сум пропуштил а е важно, пукајте.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 1956
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #2522 на: 18 Ноември 2024, 19:09:00 pm »
Вох бојлери се супер покажани јас имам

Отсутен Temelk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 46
« Одговори #2523 на: 18 Ноември 2024, 20:09:13 pm »
Друштво, каде можам да најдам ваков дел во мк https://dekom.co.rs/ostali-delovi-za-ves-masine-masina-cena/4751-rebro-bubnja-ves-masine-indesit-c00065463.html
контакт од сервис или сл. пишете

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3064
« Одговори #2524 на: 18 Ноември 2024, 21:29:15 pm »
Друштво, каде можам да најдам ваков дел во мк https://dekom.co.rs/ostali-delovi-za-ves-masine-masina-cena/4751-rebro-bubnja-ves-masine-indesit-c00065463.html
контакт од сервис или сл. пишете

Прашај во Темс Скопје.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6390
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2525 на: 19 Ноември 2024, 07:58:05 am »
Во Сервис Македонија имаат оригинал делови за Вирпул, ако го немаат на залиха можи ќе можат да го порачаат.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1304
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #2526 на: 19 Ноември 2024, 11:15:47 am »
Здраво клебери

Една дилема, ќе реновирам мала бања, втора е во станот 2.7 м2, (проширена од тоалет колку за туширање на има) па се мислам како да го изведам изворот на топла вода.
Дилемата ми е меѓу некој 50л класичен бојлер правоаголен тенок, Аристон Велис или Мидеа (овој го немаат на лагер) или проточен.
Е сеа за проточен, гледам варијанта на 13кв Штибел електричен, каде има сетирање на 42 или 55 степени,
Околу потенцијалот на струја, мислам дека главните осигурачи се 25А, ако не се лажам, типични за СК. Притисокот на водата е супер, тука има цевки од 1 цол, ние сме на приземје. Главната бања има класичен бојлер, Аристон Велил 80л. Оваа бања нема премногу да се користи ама секако треба да е функционална.

Штибел бојлерите имаат заштита за притисок (нема да те попари или смрзне ако се смени притисокот поради да речеме некој хидрофор у инсталација) , снемување вода, дури и заштита од бигор, која е одлично функционална. Сега веќе прават и помали што е сосема доволно за бањање. Јас го имам 18+ години и никогаш не сум го користел на фул снага (24 KW) . Провери со електричар дали ти е доволна постоечката инсталација (особено од локацијата во ВЦ до главна станска табла). Кај мене бојлерот е трофазен со посебни осигурачи. Некои од нивните бојлери имаат и опција за поврзување со надворешен солар за топла вода, па тие служат само за догревање.

Присутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 243
« Одговори #2527 на: 19 Ноември 2024, 13:41:01 pm »
Здраво клебери

За проточен мора трофазна струја.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #2528 на: 19 Ноември 2024, 16:04:19 pm »
Fala vi nq odgovorite.
Ima vekje trofazna struja, taka i planiram. Ovoj od 13.5kw bara 3x20A osiguruvaci.
Dilemata mi e dali toj od 13.5kw kke mi bide dovolen za tusiranje samo ili moram pojak od 18kw.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3868
« Одговори #2529 на: 19 Ноември 2024, 16:22:30 pm »
Сега пазарев бојлери за мене. Науката е да обезбедиш dT од влезна и излезна вода која ќе ти гарантира барем 38C а јас би ти прпорачал да целиш на 42-45C и при тоа да се најдеш на ниово од 9l/min проток. Бојлериве со контрола на температура мора да го ограничат протокот за да ја држат температурата во соодветниот ранг. Според моја порценка 18kW e минимум за една чешма да се употребува. Сега моментално имам во кујна 8кW и протокот на водата е осетно послаб за топла вода која е ставена да испорача 42C.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #2530 на: 19 Ноември 2024, 20:31:09 pm »
Да, како што гледам од техничкото упатство, проблемот е при влезна темп на вода од 5-10 степени каде се обезбедува проток од само 5-6 л/м во 13кв варијантата.
Кај 18кв, протокот е веќе над 7.5 што е доволно за туширање.

Што проточен зема ти и што пресек кабел стави 5х4мм2?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5765
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2531 на: 19 Ноември 2024, 20:50:20 pm »
4мм2 издржува 25-30А, што е доволно за 18ката кој е 26 ампери. Уште подобро 5х6мм2.