Автор Тема: Алат кој би сакале да го имате  (Прочитано 194334 пати)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Одг: Алат кој би сакале да го имате
« Одговори #360 на: 13 Август 2020, 12:55:37 pm »
Uste be ne se naucija majka mu stara deka treba sajt so ceni🤔 ami na sajt so ceni pre bi prodal proizvod otkolku da e bez ceni 😁 se ubavo firmi stokmile sajt, stavile specifikacii na proizvod i bam na krajot kopce prasaj za cena😂

Не само тоа, и кога ќе кликнеш на копчето за цена, праќаш податоци, мејл твој, ова она, ти стига по неколку дена следното:

а јас во меѓувреме веќе сум го сменил делот на друго место, бидејќи не ми се чека 5 дена за да ми кажеш цена  :-[

На крај пак се сведува дека треба телефонски

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17451
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #361 на: 13 Август 2020, 14:14:49 pm »
Ако станам некад премиер, ќе забранам телефонска комуникација и обавезно секоја фирма што решила да презентира производи на вебсајт, да си стави цена и опции за плаќање/достава.

Се јавуваат секој ден џаболебари и ги накурчуваат операторите, па кога ќе треба да се јави некој со реална потреба, накурчениот оператор нему му се истура што прашал некој технички податок.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3060
« Одговори #362 на: 13 Август 2020, 20:26:27 pm »
Wurth имаат продавница кај Дојрана и мора како фирма да се регистрираш и за секој производ треба да ги прашаш колку чини и на крај да платиш на фактура. А ми требаа само пар изолири овојпат.

Шишенце threadlock беше 800 ден + ДДВ.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6374
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #363 на: 14 Август 2020, 07:35:53 am »
Пред некоја година Вурт објавија дека само така ќе работат, со правни лица само.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7050
« Одговори #364 на: 14 Август 2020, 13:40:33 pm »
Ако станам некад премиер, ќе забранам телефонска комуникација и обавезно секоја фирма што решила да презентира производи на вебсајт, да си стави цена и опции за плаќање/достава.

Се јавуваат секој ден џаболебари и ги накурчуваат операторите, па кога ќе треба да се јави некој со реална потреба, накурчениот оператор нему му се истура што прашал некој технички податок.

Да те дополнам дека и да се доплати одреден % од фактурата за производи/услуги откако ќе бидат испорачани и потврдени од купувачот дека производот го задоволува опишаниот квалитет бидејќи сите имаме хорор искуства кога сме нарачале нешто и ни донеле некое оштетено па моли ги, барај ги, јавувај се по ДУП итн. Ако не го замени во рок од 3 дена тогаш можеш да задржиш производ без да доплатиш како надомест за несоодветниот квалитет.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #365 на: 14 Август 2020, 23:10:27 pm »
Ако некој купува струјни/сигнални кабли на повеќе метри да знае - во Лира Тафталиџе се нешто поевтини него во Електроелемент, не од ист производител но сепак.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8606
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #366 на: 14 Август 2020, 23:27:52 pm »
Арно што спомна вакво нешто, батко smole.

Кога почнав да купувам струјни по 2-300 метри, другарче електричар тука ме упати
https://www.google.mk/maps/place/Elvo+Element/@41.9907093,21.4341266,232a,35y,1.56t/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x135415d3a5e41e05:0xf835c031643b661!8m2!3d41.9907548!4d21.4342356?hl=en

Претходно купував од локални продавници и понекогаш од Електрометал,
кога видов овде какви се цените по метро, глава ме заболе :)

Приказната е, Елво Елемент бил застапник на некоја фирма од Неготино и кај него се најниските цени во Скопје заради тоа - за 5 или 500 метри :)
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #367 на: 14 Август 2020, 23:41:22 pm »
Али затоа у електрометал Зајечар е доста поквалитетен бакарот е со подебел пресек, изолацијата подебела...

СКС кабелот изолацијата и алуминиумот потврди доста поквалитетен, другите како сечам со скалпер и алуминиумот дел нема, рез круг се оштетува алуминиумот и пука при виткање..

Ме прашува што е подобро му велам Зајечар, купил велешкиот и вели 200е поефтино поминал, е стварно има разлика. 😆

Тешко се наплаќа квалитетот во електриката, премногу фушерајски се работи има ефтино и поефтино, порано или подоцна си искачаат пропустите, преправките и доработките чинат доста!

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8606
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #368 на: 14 Август 2020, 23:54:31 pm »
По малку ме збуни... Ги знаеш точно овие што ги кажувам и велиш дека е лош квалитет?

Немам искуство со многу години за да знам кога би се случила некоја таква лоша ситуација,
кај мене се инсталирани кабли баш од таму пред некои 3-4 години.

Една година на голо стоеја во ѕид, пред да се малтерисува.
Ама еве до сега не се случило никаков кикс.

Мислиш дека отпосле - на заштитено/завршени ѕидови - може да излезе проблем?
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #369 на: 15 Август 2020, 00:31:09 am »
Нема да имаш проблем ако прописно е изведена и растеретена  инсталацијата, квалитетна галантерија и осигурачи.
На крај електричарот без брзање да го сработи квалитетно неговото!

Тоа што стоеле каблите не е никаков проблем.

Се надоврзав на Смоле дека Лира имале ефтини кабли.

Неготинскиот одамна не сум земал сум го заборавил.

Кабел од пред 20-25 години спореди со денешниот, пресекот на бакарот е намален скоро упола.

Отпосле се дешава дефект каде е штедено на матријал, прикрпено, непрописно изведено...

« Последно менување: 15 Август 2020, 00:38:42 am Drive-r »

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #370 на: 15 Август 2020, 08:03:22 am »
Али затоа у електрометал Зајечар е доста поквалитетен бакарот е со подебел пресек, изолацијата подебела...

СКС кабелот изолацијата и алуминиумот потврди доста поквалитетен, другите како сечам со скалпер и алуминиумот дел нема, рез круг се оштетува алуминиумот и пука при виткање..

Ме прашува што е подобро му велам Зајечар, купил велешкиот и вели 200е поефтино поминал, е стварно има разлика.

Тешко се наплаќа квалитетот во електриката, премногу фушерајски се работи има ефтино и поефтино, порано или подоцна си искачаат пропустите, преправките и доработките чинат доста!
Која кабел е СКС и какви се неготинските кабли со квалитет?

Ако е зајечарскиот поквалитетен од велешкиот (Лира) ок да си знам за другпат.

Во Лира отидов барајќи кабел што во Електроелемент го немаа, не за да заштедам.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #371 на: 16 Август 2020, 20:39:58 pm »
Порано добри беа неготинските, сега ретко се наоѓаат па точно незнам да ти кажам споредбено.

СКС кабел е кабел кој се користи воздушно од бандера до штендер.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #372 на: 16 Август 2020, 22:53:56 pm »
Kolku sto znam, negotinski kabli se izvezuvat vo Slovenija taka da ne veruvam deka se so los kvalitet.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #373 на: 17 Август 2020, 11:24:00 am »
Овде , во BMG electrical engineering, магацин е и имаат кабли од БОР, Србија (http://www.granddcopper.com/en/home.php). Мислам дека и од Зајечар се подобри.
Овие ми се последните цени што ги имам од нив.

3x1.5  23.36 den/m
3x2.5  36.8 den/m
5x2.5  60.17 den/m

https://www.google.com/maps/@41.9980608,21.4930593,3a,82.7y,183.73h,78.88t/data=!3m6!1e1!3m4!1s3aZxJ1Htbsts6I_31V96cA!2e0!7i13312!8i6656

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8107
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #374 на: 17 Август 2020, 14:39:20 pm »
Јас кога инсталирав струја, сите стручни што ги прашав, рекоа да се зема само Неготински.
Си отидов директ во магацин и си пазарив.