Автор Тема: Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили  (Прочитано 614882 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6445
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Кај евапораторот (испарувачот?) треба да прсниш.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7065
  • хаУс мајстор
Ќе побуричкам низ нетов за шеми да најдам да видам каква е изведбата. Не дека е сложена работа, ама чисто од радозналост.

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 209
Јас го користев сонаксот(389ден.), 2 пати годишно и е супер ама пред месец /два земав за проба од Moje Auto неутрално  за 179 ден, на carbox.mk гледам дека се 160 ден. и си ја заврши работата, начинот на употреба е ист, состојките исти, ефектот ист, така да препорака за средството за клима од Moje Auto.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
@zeroSignal Кога се пушта спрејот, дали мора вентилацијата да се вклучи на рециркулација (за поголем ефект) ? Не ми работи рециркулацијата па не знам дали би имало логика така да пробам.

Ух, не се сеќавам точно како беше. Мислам дека да.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
Да видиме дали ќе направи нешто.
Сакам да земам и од Сонакс спрејче што се става во кабина со пуштена клима.
По Јутуб доста ги зборат.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from DHL

Ова или некое слично беше, ама у секој случај од К2, по препорака на @dame  го земав и доста задоволен бев, се осети значителна разлика во мирисот кој искачаше пред и после употреба. После употреба на пената, мирисаше на чисто. Пред тоа имам пробано со спрејот од Сонакс, далеку послаб ефект, да не речам можда и немаше никаков.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
Прво пењава ќе ја фукнам, па после некој период спрејчето.
Иначе да, спрејчето се користи на рециркулација.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7075
Прво пењава ќе ја фукнам, па после некој период спрејчето.
Иначе да, спрејчето се користи на рециркулација.
Само пази ако ставиш троа повеќе од пената знае да тече доле, а исто и требаат неколку дена да изветрее, да не возиш со отворен прозор до Солун како мене, пошто нели вечерта пред тргање ми текна да чистам клима.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3477
Стави К2 ама извади го филтерот за полен, јас го извадив и вентилаторот и таму ишприцав, сите канали ги наполнив фул, избришав вишокот, нов филтер, вратив вентилаторот и стакло е.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Ме терате сега да купам и јас, таман пред одмор да си ја исчистам. Додуша едвај 2 месеци е кабинскиот филтер. А не изгледа воопшто лошо и скроз е diy

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
Јас имам скроз позитивно искуство со Сонакс средството за клима. Само стави го пред да смениш филтер за кабина, по некоја логика ѓубрето што ќе го откачи/исчисти ќе се собере во филтерот.

По мое, погрешна логика. Не ги бутка нечистотиите, туку ги неутрализира.

Јас правам вака - вадам полен филтерот, усисувам во и околу куќиштето, дувам во отворите за вентилација со компресор (од горе за надоле да оди), пак усисувам доле во куќиштето на филтерот и околу, усисувам надвор, на теписонот и пластиките, ја пуштам бомбата без филтер, издувува, чекам 10-15 минути да се излуфтира, па тек ондак ставам нов филтер.

Проверено, пробано, најдобар метод.

@zeroSignal Кога се пушта спрејот, дали мора вентилацијата да се вклучи на рециркулација (за поголем ефект) ? Не ми работи рециркулацијата па не знам дали би имало логика така да пробам.

Рециркулација ти е задолжително.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43719
  • Il Moderatore
Се надевам дека пењава ќе ме спаси од механичко чистење на системот. Стар е, некористен е (барем овие 5г колку го имам) бидејќи не трпам клима ме мава на глава и со тоа е запоставен. Сега на пеколов ја користам и кога ќе искондензира замирисува.
Ќе пробам и ќе споделам што сум направил.
По рецептот на @AllMightyMe , најефикасно сретство е Дезентал. Мислам дека сега веќе сите по дома имаме по 5-6 литри ;D

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,4223.msg1141929.html#msg1141929

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
Убаво си објаснил човекот. Фино.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6445
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Многу комплицирате со чистење на каналите, ако идеше оттаму миризбата нели и на обична вентилација ќе замирисуваше, оти само клима ко ќе пуштите мириса?
Мене ми остана од средството сигурно за уште еднаш, со 220ден Фалкон завршив работа.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
Уствари баш мириса кога ќе ја исклучиш климата.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Дезинталот мене не ми помогна, ама затоа ми помогна Деттол. Испрскано во сите отвори и на филтерот и се оправи. Пред 2 недели и МојеАуто спреј активирав (чисто за проба не дека имаше потреба), засега се под контрола. 
Методиве од Алмајти и Дизел се премногу профи и оверкил за мене. Ако замириса некогаш пак климава/вентилацијава и ако имам вишок време би ги пробал, до тогаш пена или спреј од фирмиве за коли или ова детол ептен вршат работа

https://www.dettol.co.uk/household-disinfection/multi-surface/dettol-surface-cleanser-spray-750-ml/
https://www.dettol.co.uk/household-disinfection/multi-surface/dettol-all-in-one-disinfectant-spray-crisp-linen-500-ml/