Автор Тема: Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили  (Прочитано 614764 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Хмм, ептен буквално ако одиме...

Може поадекватно би било дека е можно минимално да изгуби фреон во 5 години (нормално), но ненормално е секоја сезона да губи фреон во минимални количини.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
Ај дајте друг памет... кола 7 години постара од мојата има 2 пати помоќна клима.

Јес да е помала кабината, ама сепак се познава разликата.
Дали е ова прашање на фреон шмеон или нешто друго?

Не мора да значи дека е до фреонот, има врска и од бренд до бренд, на пример во секој Форд што сум влегол климата/парното биле брутални (во добар смисол).

Возев Fiesta 2011-та, матер ебе климата.
За 5 секунди си кул внатре.

Уште еднаш ќе кажам, поголема кабина имам и многу повеќе стакло, ама и после некое време пак не може да постигне како Фордот.
Добра плата.
Прав скопјАнец.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Ај дајте друг памет... кола 7 години постара од мојата има 2 пати помоќна клима.

Еве мое лично искуство со голфот. Од кога го купив нов за прв пат после 5 години приметив дека климата не лади како што треба и бев фреон да ми стават. Сега еве ја работи супер последниве 2 месеца.

Во официјалниот сервис ми рекоа дека климата подложи секои 2 години на проверка и нормално е минимално да губи и треба да се дополни. Доколку треба секоја сезона да пуниш фреон ондак нешто не е во ред.

Во сервисна не стои ништо за промена на фреон до сега.
Ама после 10 години ваљда и време му е да се провери...

Твојата нели е нова за толку брзо да направи заебанција?
2015-та ако се сеќавам добро?
Добра плата.
Прав скопјАнец.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
На 147 климата лади одлично.

Еднаш ме фатија улајте, бев да ми проверат фреон да не фали. Не фалеше ни грам.
Изгледа тоа што е нормално да фали фреон важи за германските коли.
:D

147 - исто. Ем 17 години авто...
Не е толку моќна како Фордот што го спомнав, ама подобра од мојата, стопанката!
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
@loopz иди да провериш дали ти фали фреон, пред секое лето гледај да смениш полен филтер, ако ништо од тоа не помогне,  време ти е за фолии.

Види дали дува исто оладен воздух на лер и во движење, ако во лер е за нијанса помалку ладен воздухот, дефинитивно ти фали некое грамче фреон.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
@loopz иди да провериш дали ти фали фреон, пред секое лето гледај да смениш полен филтер, ако ништо од тоа не помогне,  време ти е за фолии.

Види дали дува исто оладен воздух на лер и во движење, ако во лер е за нијанса помалку ладен воздухот, дефинитивно ти фали некое грамче фреон.

Редовниов сервис ми е во Јануари/Февруари - кога како стигнам...
Па тогаш менувам филтри.

А за ова ладењето во место - дефинитивно е послабо.
И тоа добро се познава разликата.

Фала, златен!
Да расчитам по темиве, мислам дека имаше некаде совети за мајстори.
Ама инсектот ми вели дека е најдобро во Порше за ова...
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6151
Јас го вадам и филтрирам фреонот еднаш на две години.

Само еднаш фалеше, околу 30-40 грама од 600.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1789
И кај мене 147-ката одлично лади.

Досега кола што сум возел и што најмногу ладела е Пасат караван од 1997. Стоена колата неколку часа на сонце сред лето (темно тегет, иде на све), влегувам, ја пуштам климата и камен прави за неколку минути. Така да не треба да игра толку голема улога колава е кабината, требало од фабрика да си пресметаат колкав компресор да стават за да лади доволно.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Неиспланирано испадна да се флексаме за 147ките, но и кај мене одлично лади. Целиот систем, заедно со фреонот нормално, е затворен систем и по правило ако се е исправно (црева, стеги, цевки итакамунатаму) не би требало да се дополнува. Исто како фрижидер, или клима или што и да е.

Hence:
Еве мое лично искуство со голфот. Од кога го купив нов за прв пат после 5 години приметив дека климата не лади како што треба и бев фреон да ми стават. Сега еве ја работи супер последниве 2 месеца.

Во официјалниот сервис ми рекоа дека климата подложи секои 2 години на проверка и нормално е минимално да губи и треба да се дополни. Доколку треба секоја сезона да пуниш фреон ондак нешто не е во ред.

Но ете, според експертите во Пп, фреонот во поновите возила требало да се менува секое лето.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
Еве убаво си пишува, официјално.
https://www.volkswagen.co.uk/owners-and-drivers/why-book-with-vw/what-we-check-and-why/car-checks

Benefits of having your air con serviced
Цитат
1.  Keeps you fresh, alert and safer

2.  Maintains the mechanical integrity of the system

3.  Our fixed price air conditioning service includes a system refresh

4.  Special offer price with our Fixed Price Servicing for Volkswagen 3-15 years old, up to and including 2.0 litre engines*.​

Why does it need to be serviced?
Your air conditioning system can lose up to 10 percent of its gas each year. Unless it's replaced the system will be less able to keep you cool and refreshed.

What happens if it's not serviced?
The system will continue to lose gas, become less efficient and lead to increased fuel consumption. It will eventually fail and need replacement parts

How often does it need to be serviced?
Volkswagen recommends every 2 years.

@loopz 2016 е мојата со тоа што климата е цело време уклучена лето/зима на ауто и а/ц копчето уклучено истовремено. Со малку фреон и потрошувачката се зголемува исто така.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец

What happens if it's not serviced?
The system will continue to lose gas, become less efficient and lead to increased fuel consumption.

@Mikius  А-ха!
Ти текнува од лани муабетот за различно трошење на кец и на тројка?
Изгледа го најдовме зајакот после цела година :)))
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43718
  • Il Moderatore

Тек полен филтерот да го сменев на 7 години постарата.... :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13932
И кај мене 147-ката одлично лади.

Досега кола што сум возел и што најмногу ладела е Пасат караван од 1997. Стоена колата неколку часа на сонце сред лето (темно тегет, иде на све), влегувам, ја пуштам климата и камен прави за неколку минути. Така да не треба да игра толку голема улога колава е кабината, требало од фабрика да си пресметаат колкав компресор да стават за да лади доволно.

Тоа е затоа шо претходниот газда ја внимаваше климата 😁

Менувано е фреон редовно, тестиран секое лето, не туши од никаде и најбитно имаш нов магнет. 5 години ме измачи климата, со 500 мајстори на крај кај Вебасто сервисов што е на Трета македонска да ми кажи дека ослабел магнетот 🤣 Ќе се убиев.

Исто лани го извадов и браникот, сите ладњаци изчистени со четче, интеркулер изчистен со четче и се склопено назад 😎😁

• Легенда
  • Малерозен дрводарец

Тек полен филтерот да го сменев на 7 години постарата.... :D

Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43718
  • Il Moderatore
BTW, уште е оригиналниот фабрички фреон во колата (ова само јадови да ти праам...) ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.