Автор Тема: Храна  (Прочитано 1479125 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Одг: Храна
« Одговори #5535 на: 10 Август 2016, 13:07:45 pm »

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30815
    • CARclub.mk
« Одговори #5536 на: 10 Август 2016, 16:25:11 pm »
Ова actually постои!

Морам да ја нарачам!

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
« Одговори #5537 на: 14 Август 2016, 18:31:05 pm »
Kaj ima dobra hrana vo Ohrid? Vo centar negde, Momir ne,preskap shit e.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #5538 на: 14 Август 2016, 18:37:29 pm »
Kaj ima dobra hrana vo Ohrid? Vo centar negde, Momir ne,preskap shit e.

Во ресторан Европа јадев ефтино а многу убаво, амбиентот не е нешто нај-нај но вкусна храна.

Ресторан Орфеј е исто добро местенце, вкусно јадење но поскап од горенаведениот.

Kimi R ја препорача Pizza Stazione за пици.

Lounge Bar NOA ми се допадна, а и на друштвото. Храната вкусна, услугата добра, цените... не плафон, но не и ниски.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #5539 на: 14 Август 2016, 19:10:38 pm »
@Smole, пробај ја Св. Софија, мислам дека со цени не се за паѓање у несвесс. Исто и кафана Чун пробај ја...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #5540 на: 14 Август 2016, 21:23:40 pm »
@Smole, пробај ја Св. Софија, мислам дека со цени не се за паѓање у несвесс. Исто и кафана Чун пробај ја...

Не слушнав пофални зборови за Чун, иако лично амбиентот ми е супер, нема прилика да сум влегол и трезен да сум излегол ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5541 на: 01 Септември 2016, 10:36:22 am »
Бев вчера на Пиволенд да видам што пивца има и...
Не успеав да видам се, пошто како седнав на шанк кај Темов, таму останав цела вечер.  ;D

Пофалба за мајсторите пивари од микропиварата Темов, одлично си ја работат работа и пивата навистина им се „крафт“ пива. Портерот им е толку јебено добар, што се заебав прв што го пиев - требаше како шлаг за на крај да го оставам (иако секако со неколку портери ја завршив вечерта). Пивото (портерот) има квалитет на ниво на комерцијалните варијанти (и изнад), со додатен бонус дека пивото е неконзервирано со миљон хемии и како некомерцијално пиво остатоците од квасецот е тоа што дава посебен шмек (ова посебно е изразено кај нефилтрираните пива).
„Главата„ на пивото е одлична - „глава“ е пивски жаргон за пената на пивото. Пената е фина и останува долго над пивото (а пената е состабен дел од вкусот на пивото). Ова всушност е одлика на сите нивни пива (тие што ги пробав, а малку што не пробав од вчерашната понуда). Како за разлика ете споредете ја пената на било кое пиво од скопска/прилепскодабовска/итн пивара... Од плафон сипајте го пивото во чашата, после една минута веќе нема ИЧ пена да има.

Данкелот исто им е добар (темникаво нефилтрирано пченично пиво), вејзенот им е одличен (светло нефилтрирано пченично пиво кое во Темов си го крстиле Вајс), ИПА-та им е прилично добра иако јас лично не сум голем љубител на ИПА (India Pale Ale, горчливо пиво со многу хмељ). Калдрма им е полутемно пиво зачинето со чаден слад, вкусот подсеќа на виски стареено во дабово буре со прегорена внатрешна страна (така да којзнае можеби употребиле и дабов чипс во процесот).
Лагерите и пилснерите не им ги пробав пошто тие секогаш ми се на крај на листата и посебно не кога има други пива како горенаведените, башка што едноставно морав да испијам неколку портери за крај на вечерта.  ;D

Јaс не сум некој софистициран пивски сомелиер но имам во животов испиено подоста разни пива и можам да кажам дека овие од Темов се таму горе со најдобрите од нив. Секоја чест за пивата, морам да ги најдам луѓето и да им идам на гости таму во пиварата да направам лаф муабет со мајсторите.

Поздрав и до девојките и дечките од штандот на Темов, и фала за пивцата што ги частевте. Одличен однос со посетителите, и добра атмосфера - уште една реткост на Пивопанаѓур Пиволенд.   :)

П.С. Не можам да им се изначудам на мнозинството посетители кои на саем за пиво пијат скопско или даб... Аман, цела година се пијат тие пива и ги има во секоја маалска кооперација - а убави увозни пивца ретко се има можност да се попијат овде во Македонија (минус тие што ги има во неколку поснабдени продавници).

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30815
    • CARclub.mk
« Одговори #5542 на: 01 Септември 2016, 11:49:33 am »
Јас имам двострано искуство со пивата на Темов. Ги пиев во Бифе Комедија (кафичот што е дел од стариот Театар Центар) и пробав неколку различни. Генерално ми се допаднаа, само не беа доволно оладени, па вкусот не ми беше баш погоден.

Планирам вечерва да одам до Пиволенд, па ќе пробам пак. :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #5543 на: 01 Септември 2016, 11:54:48 am »
Мене не ми се допаѓаа, но и мојот вкус за пиво е специфичен - не сакам негазирани пива.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5544 на: 01 Септември 2016, 12:38:55 pm »
Ладни им беа пивата на саем, можеби тие во Бифе Комедија иделе на енглеска шема (Енглезите не ги ладат пивата, на собна темп. ги пијат).   :P

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
« Одговори #5545 на: 01 Септември 2016, 12:49:02 pm »
Секоја врста/сорта на пиво треба да биде оладена на различна температура и сервирано во наменска чаша. Иначе, ништо од уживањето и вкусот.

Грч ладно пиво во превод значи срање пиво со срање вкус и многу ЦеОДва за меурчиња.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #5546 на: 01 Септември 2016, 12:53:18 pm »
Затоа Скопско и останатите македонски пива се одвратни кога ќе се стоплат, а некако се трпат ладни.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #5547 на: 01 Септември 2016, 13:15:10 pm »
Не знам од кога пиво се користи наместо чај, ама во мое село пиво ладно се пие ради освежување а не ради елитизам.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5548 на: 01 Септември 2016, 13:18:06 pm »
Глуматараат нешто, скопско не чинело ...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #5549 на: 01 Септември 2016, 13:31:57 pm »
Не знам од кога пиво се користи наместо чај, ама во мое село пиво ладно се пие ради освежување а не ради елитизам.
Фала богу.