Автор Тема: Golf 4 1.9 TDI - Огласи, Препораки и сл.  (Прочитано 25194 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14390
  • Пудингот на шоферството
Одг: Golf 4 1.9 TDI - Огласи, Препораки и сл.
« Одговори #60 на: 23 Декември 2014, 17:08:06 pm »
ЈАс би идел на Алфата,од 2012 досега и 100К да има поминато пак не се многу км,а дека толку има поминато не ми се верува.Провери ја подобро,од долу од ваму од таму види на гумици околу врати,кров,шофершајвни дали има знаци на фарбање и сл...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #61 на: 23 Декември 2014, 19:33:15 pm »
Ме израдува коментаров на Симо, алал да му е :) Ќе требаше инаку да се акам да барам уште. Другиден веројатно ќе зборувам со него и ќе ја земам да ја однесам до Скопје во Аутомобиле СК на детален преглед и ако клучните работи се во ред ќе ја земам. Ме интересира уште една работа, колку е голем сервис за оваа кола сосе водна пумпа? Колку е двомасен замаец исто така за оваа кола ?

Од тоа што ми останало во глава околу 10бона за сет ребраст и водна пумпа, секако не од најефтините, е замаецот како што сум слушнал е еден од најскапите за таа година, цени од 20-30илјади само замаец мислам, но штом не тропа на палење-гасење добар е, е колку време ќе оди не се знае половна кола е, инаку и јас како што гледам добро е возилцево освен маливе каросериски забелешки.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14390
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #62 на: 23 Декември 2014, 19:37:41 pm »
Кога го скршив менувачот на 156-та за нов замаец ми побараа 500 евра(мајсторот вика барај друг твојот не чини),најдов половен за 2000 денари,рѓосан како шо седел некаде незнам каде по дворови.гаражи,го намонтирав колата спиеше немаше никаков звук ништо буквално.И ден денес ја возат.Шо сте се запнале со тие замајците незнам. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3941
« Одговори #63 на: 23 Декември 2014, 20:26:37 pm »
Ме израдува коментаров на Симо, алал да му е :) Ќе требаше инаку да се акам да барам уште. Другиден веројатно ќе зборувам со него и ќе ја земам да ја однесам до Скопје во Аутомобиле СК на детален преглед и ако клучните работи се во ред ќе ја земам. Ме интересира уште една работа, колку е голем сервис за оваа кола сосе водна пумпа? Колку е двомасен замаец исто така за оваа кола ?

Нека не те секираат цревата, иако се скапи оригиналите за исти пари можеш да нарачаш силиконски или да изработиш како јас што направив метални со силиконски завршетоци и тука си го решил за секогаш. Ако можеш провери го подвозјето и  стави ја на компјутер и прегледај ги параметрите на бризгалките. Извади го тоа изолираното црево на влез во усисна и со палома помини внатре, или уште подобро долното црево до интеркулер, но за тоа веројатно треба да се сеимне и заштитата. Ако има густа наслага на масло има сомнеж или во тубна или во „иберлауф“. Ако е реткичко и се упива лесно во хартијата не е за секирање. Ако е суво е закон :) И ако ја земеш за 3500 супер deal е.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3892
« Одговори #64 на: 24 Декември 2014, 10:15:27 am »
Денеска не сум во можност да ја разгледам Алфата подетално, така да денеска ми е ден за размислување. Е сега проблемов е што кој и да прашам од механичар до другари, познаници сите ме разубедуваат од Алфата. Цело време имало нешто да се поправа на Алфата, скапо одржување, во скапото одржување посебно ми ја посочија предницата за која долни рамења биле 150 евра, после летви.... Во глобала сите ми препорачуваат да си земам нешто германско, по можност Голф заради ефтиното одржување. Голфовиве сите се 4 години постари за таа цена, но одржувањето било неколкупати поефтино. Ќе отидам денеска до продавницата за делови од Велес кај што купувам да се распрашам колку се основните работи за колава. Јас сум уште за Алфава само ме ставија во мисла малце механичариве тоа што ми советуваат.

И уште една работа да прашам, како може да видам дали Алфава стварно имам ЕСП. Дечково го има пишано во огласот но сама да се уверам за сигурно. Доста важна работа ми е тоа.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #65 на: 24 Декември 2014, 10:41:32 am »
https://www.youtube.com/watch?v=snNgT4ow54A

На првата слика на 0:02sec, до АБС сијаличката, има уште една жолта (тријаголниче заокружено во стрелка), кај обртомерот. Таа е сијаличка за VDC. Ако на иницијализација ти се појави, многу веројатно дека има.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5782
« Одговори #66 на: 24 Декември 2014, 10:47:52 am »
Jas isto bev zagrean za 156ka benzinec 1.6 ili 1.8 pred da go zemam puntoto i koga bev kaj drugarov sto mi odrzava autcava i koga spomnav sto sakam da zemam mi rece jas so tebe neodam da gledam kola i ako kupis alfa kje te zamolam vo garaza da nemi vlagas da mi places celo vreme...
Ete takov odgovor dobiv

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11754
  • Архитект
« Одговори #67 на: 24 Декември 2014, 10:50:05 am »
Сите 147 имаат абс и вдц. Посебно после фејслифт.

Факт е дека предницата е малку нежна на алфата. Ама не значи тоа дека на секој 5000км ти ќе менуваш делови.
Јас тие работи што ги сменав беа уште фабричките. Значи поминала 100к км со оргиналните делови.
Виљушки долни имаш и за 100е турски, 150-200 се поубавите. Ама виљушките се репариаат, немаш потреба да менуваш цела виљушка. Горни виљушки оргинал ти се 70 - 75е парче. Јас зедов лемфордер за 50е.
Тие се троа поскапи работи, другите се поевтини.
Летвата е зезната, ама таа одма се проверува. Јас имам луфта малку, ама нема гаље си тера.

Види си и за Голф колку пари се оргинални делови, не заменски.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #68 на: 24 Декември 2014, 10:53:37 am »
Немаат сите VDC.  VDC е опционо и на поновите модели, кај JTD моторите со 115кс http://www.italiaspeed.com/new_models/new_models_2004/147/equipment.html

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #69 на: 24 Декември 2014, 11:02:02 am »
Jas isto bev zagrean za 156ka benzinec 1.6 ili 1.8 pred da go zemam puntoto i koga bev kaj drugarov sto mi odrzava autcava i koga spomnav sto sakam da zemam mi rece jas so tebe neodam da gledam kola i ako kupis alfa kje te zamolam vo garaza da nemi vlagas da mi places celo vreme...
Ete takov odgovor dobiv

Да ти го ебам другарот ..

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11754
  • Архитект
« Одговори #70 на: 24 Декември 2014, 11:38:41 am »
Ако сакате да купите Алфа Ромео, не одете кај сервисери што не работеле до сега на Алфа Ромео.
Одете кај сервисери за Алфа. Тие ќе ви кажат како диши колата.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7081
« Одговори #71 на: 24 Декември 2014, 12:11:16 pm »
Денеска не сум во можност да ја разгледам Алфата подетално, така да денеска ми е ден за размислување. Е сега проблемов е што кој и да прашам од механичар до другари, познаници сите ме разубедуваат од Алфата. Цело време имало нешто да се поправа на Алфата, скапо одржување, во скапото одржување посебно ми ја посочија предницата за која долни рамења биле 150 евра, после летви.... Во глобала сите ми препорачуваат да си земам нешто германско, по можност Голф заради ефтиното одржување. Голфовиве сите се 4 години постари за таа цена, но одржувањето било неколкупати поефтино. Ќе отидам денеска до продавницата за делови од Велес кај што купувам да се распрашам колку се основните работи за колава. Јас сум уште за Алфава само ме ставија во мисла малце механичариве тоа што ми советуваат.

И уште една работа да прашам, како може да видам дали Алфава стварно имам ЕСП. Дечково го има пишано во огласот но сама да се уверам за сигурно. Доста важна работа ми е тоа.

Деловите во МК се скапи. Ако имаш можност од Грција или Бугарија, таму се доста поефтини.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #72 на: 24 Декември 2014, 20:11:58 pm »
Утре во 10:30ч одам да ја гледам Алфата подетално и ако е во ред да ја земам. За жал нема да можам да ја однесам до Ск во Аутомобиле СК зошто немам време, а и се јавив да прашам каква проверка прават ми кажаа само врзување на компјутер и основна проверка на подвозје и други механички елементи, проверка на корективната вредност од дизните не правеле, ниту пак мерење компресија. Колата ќе ја носам кај еден мајстор во Велес што знам дека има соодветен компјутер и што ми е комшија за да бидам барем сигурен дека нема да ме излаже. Освен цревото што влегува во усисна што треба да го проверам во уље, да не чади при дадена цела гас, тресење при тргање со колата и при притискање на кумплугот дали јавува мелење за замаецот, предницата по дупки да се провози за разни звуци на што друго би препорачале да обрнам внимание? Како да ја проверам летвата, претпоставувам да нема луфта при вртење само и да нема чудни звуци од крај до крај кога се врти? Некој совет? Првпат одам да купувам кола настаро па затоа сите овие прашања :)

Едит; Денеска бев до една продавница за делови во Велес ми понудија долно рамо за 3800 и горно мислам 3000 за Бирт, читам тука дека Бирт се грди и такви нема шанси да ставам, ама предпоставувам дека другите над 20% не би требало да се поскапи.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #73 на: 24 Декември 2014, 20:19:44 pm »
Саше ептен ќе го подмладиш татко ти ако му ја земеш алфата нема да му личи како за службено возило  ;D ......

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #74 на: 24 Декември 2014, 20:26:22 pm »
Нема што друго да му земам за до кај 4000-4500 евра(тука сметам и пари за регистрација и голем сервис) и да ги исполнува критериумите. Највеќе сакав Голф, ама неможам да најдам некој што ќе ми се види како добар, а и многу стари се, треба од 2000-2001 год да земам што е веќе 15 години старост и е многу. Може моторот ќе е добар но црева, кедери, пластики ќе бидат 5 години постари од тие на Алфава. А за подмладување и му треба да ти кажам, уште малку пензија ќе го праќаме па да се не се чувствува толку стар Алфа нека вози ете :) Секако колата ќе е само за низ Македонија и 1 во годината во Грција, во странство кога треба да се оди одам јас со Аудито, не се замара веќе со патувања он така да нема толку врска службена или приватна.