Автор Тема: Golf 4 1.9 TDI - Огласи, Препораки и сл.  (Прочитано 25193 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Golf 4 1.9 TDI - Огласи, Препораки и сл.
« Одговори #45 на: 22 Декември 2014, 11:47:42 am »
Не ги бива Бирт..

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #46 на: 22 Декември 2014, 13:23:35 pm »
Ако купи оригинални нема да ги менува,а ако ги репарира ќе ги менува на секој сеервис со масло,барем така е кај мене на 166-ката. У темата тогаш сите се смееја како Алфа е скапа за одржување зашто сум дал 350-400е за нова предница. Ден денес си вози предницата.

Се спаси ти, добри ти беа долните вилушки инаку ќе поминеше со 350е... само за долни вилушки :D
Како и да е, точно е товето тврдење, репарирање е само одложување на промената со оригинални, а притоа ќе те кошта исто или повеќе од оригинални, за ист период. Јас имам среќа, па можам да експериментирам, сакам да експериментирам, ама на крај си нарачав нови TRW долни вилушки, иако овие репарираниве уште добро возат. Сепак, мислам дека не возат така добро ко` оригиналните. Не ја осеќам така „стегната“ ко` со нови оригинални.

Не ги бива Бирт..
Не ги бива.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #47 на: 22 Декември 2014, 13:48:22 pm »
Јас купив Бирт божем добра замена ги платив по 50 евра секоја и едната капут после 10.000 км другата така така. Гумиците истераа 15.000 км, сеа гледам знаат да пуштат некој звук на почеток додека загрее моторот.
Нит сум репарирал нит сум купил кинеско ѓубре. Во моментот тоа беше најдоброто.

Јас само споделувам искуства.

Инаку за комплет менување предница, подразбира и кратки и долги спони и стабилизатори.

Цената за менување предница е отприлика иста како и кај други коли со двојни виљушки. Е сеа за некој што е научен на подвозје ака Голф 1  тоа е друг муабет.
Не реков дека не треба да споделиш,таман работа,како инаку ќе дознаеме што е подобро а што не. Ако сите ќутат и дремат,не си признаваат кога купиле,ставиле нешто со сомнителен квалитет ништо не правиме.
Биртот ти се тука некаде со кинезарија,можда 10% подобро.Убаво ги разгледував и јас нив,дури бев и кај нив во канцеларија кај Дојрана,ме привлекоа цените.

Симо едната виљушка долна ја сменив,едната не. Десната си мислам дека беше,треба да проверам во тефтерчето оддамна беше.Уствари сите истото го кажуваме,почекај,присобери ги паричките што ти фалат и стај си оригинални делови. Само така ќе си мирен.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3892
« Одговори #48 на: 22 Декември 2014, 20:06:34 pm »
http://vrapce.mk/ad/47965 Овој Голф ми изгледа интересен, пишува дека има 270000км, што ми дава надеж дека може и стварно има толку зошто мислам дека сигурно под 200ккм би вратиле ако ја враќале километражата. Ме загрижува што незнам колку е квалитетен покажан овој 1.9 ТДИ од 150кс и дали би имало делови за овој по одпадите, сепак е со ПД технологија што е далеку поскапа од 90 и 110кс дизелите кој пак држат цена како 3.0 ТДИ мотор да имаат.

http://vrapce.mk/ad/55396 Дали е ова истиот мотор кој оди во 1.6 СР голфвите ? Ако цената му е добра, во комбинација со плин би требало да е економично и ефтино за одржување возило.

http://vrapce.mk/ad/43972 Ми изгледа како да не му е правено Хемиско и да е спреман за продажба.

http://vrapce.mk/ad/18500 Доста поново годиште од другите, исто ме загрижува моторот.

If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #49 на: 23 Декември 2014, 15:01:07 pm »
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1452319 Зборував со овој Голф, доста ветува човеков што кажува, а и наизглед не ми е лош.

Денеска бев да ја разгледувам оваа Алфа.
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1459682

Колата во глобала изгледа зачувано. Има белези од паркинг на секоја страна, светлата и се малце матирани и си бараат полирање. Внатрешноста е чиста но ќе се валка лесно. Моторот го запалив и си работи рамномерно и не тресе на палење и гасење. Мењачот и замаецот како што ми се виде се во добра форма и не тресе ни ништо. Секако ако се решам да ја земам ќе ја однесам на подетални проверки, вака од прва мислам дека е ОК  за цената по која што се нуди. Мислам дека за 3500-600 ќе успеам да ја земам. Што мислите вие за колава ? Еве некој слики и од мене сликани. Малце ме замисли што фиоката пред совозачот е кремова а се друго е црно.
Малку ми остави сумља дечково оти ми рече му ја пратиле од Италија со камион до Бугарија, а во багажникот приметив лист од mobile.bg така да тоа ме става во мисла.

Едит: Штотуку добив информација за колава од Аутомобиле СК дека последен пат што била во овластен сервис е во 08.2012 год и имала 131122км и и е сменета ламелата при посетата на тој сервис. Од купување 2005 до 2012 година се водела кај еден газда во Италија и тој ја сервисирал во овластен сервис се до продавањето на 08.2012 год. Додека е сервсирана таму и се сменети 8 ставки, некој цревца и слични мали работи и како последна и најголема работа што е сменета во овластен е ламелата. Одтогаш наваму изгледа шета ваму наму за продажби.

« Последно менување: 23 Декември 2014, 15:23:04 pm Sase_91 »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #50 на: 23 Декември 2014, 15:17:54 pm »
Убаво изгледа, тие зуцките и се од камчиња...

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17607
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #51 на: 23 Декември 2014, 15:23:06 pm »
На двете страни кај што си сликал и фали фолијата која треба да ја штити каросеријата од таква штета. Ќе препорачам и автолакер да ја види колата зошто не би постоела причина да се вади таа фолија освен фарбање.

И обарај цена за тоа цревото излепено со изолир.

Фиоката треба да одговара со бојата на ентериерот.
« Последно менување: 23 Декември 2014, 15:28:16 pm MartinAlfista »

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #52 на: 23 Декември 2014, 15:36:50 pm »
За цревото рече ќе си го сменел он, како и предна чаура на некоја од страните. Така да неможам да му приговарам за тоа. Околу цената рече дека за 3600-500 дека ќе ја даде со ново(половно) црево и сменета чаура на десната страна од предницата. Ме загрижува тоа што веројатно е фарбана од двете страни што ми се става во мисла дека е асолно сомелена, исто како и фиоката што е во кремова боја.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #53 на: 23 Декември 2014, 15:39:18 pm »
Да не испадна Алфава дека е настаната по принципот

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #54 на: 23 Декември 2014, 15:47:29 pm »
Се е можно со половна кола Вешетрумф :)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
« Одговори #55 на: 23 Декември 2014, 16:07:25 pm »
Вака од слики неможе ништо конкретно да се каже,за жал,освен ако некој не ја знае од порано или го знае човекот кој ја продава.
У Аутомобиле не зимаат којзнае какви пари за темелен преглед,можеш таму да ја носиш.
-J.Clarkson

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #56 на: 23 Декември 2014, 16:10:25 pm »
Нека не те буни вратата од касетата - таква треба да биде.
Алфите не знам баш дали имаат безбојна лепенка, тоа што го кажува мартин, мислам дека немаат по дифолт.
Очигледно е дека треба црево од интеркулер до усисна, а веројатно ќе треба и од турбо до интеркулер и од филтер до турбо, ама треба да се проверат сите убаво :)
Вака под хауба убаво изгледа, не е чепкана....

Според VIN бројот, се работи за Progeession ниво на опрема, произведена 21.10.2004 115кс мотор. Излгела од фабрика со беж ентериер (а така е и на сликите) и беж панели на вратите.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
« Одговори #57 на: 23 Декември 2014, 16:14:05 pm »
Кај мене има лепенки назад на вратите,само не се безбојни. Се фарбаат у боја на каросерија,прашував за кај мене,оштетена ми беше едната.
-J.Clarkson

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #58 на: 23 Декември 2014, 16:15:28 pm »
Кај брат ми нема, а и не сум видел на 147-ци. Можда има во понапредните нивоа на опременост. Кај мене нема.
Edit, се изнагледав 147-ци, ниедна нема заштитни лепенки на задните крила. така да, не ја тргнал никој заштитата.
« Последно менување: 23 Декември 2014, 16:22:34 pm Simo - Carrier166 »

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #59 на: 23 Декември 2014, 17:03:33 pm »
Ме израдува коментаров на Симо, алал да му е :) Ќе требаше инаку да се акам да барам уште. Другиден веројатно ќе зборувам со него и ќе ја земам да ја однесам до Скопје во Аутомобиле СК на детален преглед и ако клучните работи се во ред ќе ја земам. Ме интересира уште една работа, колку е голем сервис за оваа кола сосе водна пумпа? Колку е двомасен замаец исто така за оваа кола ?