Автор Тема: TSI мотор проблем со ланче  (Прочитано 35488 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: TSI мотор проблем со ланче
« Одговори #105 на: 06 Септември 2015, 01:28:42 am »
има една битна разлика кај тие мотори во тоа време (минатиот век) и овие во ова време... ланчето на тие мотори НЕМАШЕ ЗАТЕГАЧ. си влгаша фес како што е направено, на жлебови, само стегаш централен штраф и тоа е тоа... сегашниве заради икс причини за кои ме мрзи да објашњавам, имаат затегач, па уште и нај често хидрауличен, кој начелно прв страда и после сериски си продолжува проблемот и по ланчето и по брегастите...  и да не се лажеме, тие ланчиња од тој период и овие врска немаат со квалитетот помеѓу себе...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 231
« Одговори #106 на: 06 Септември 2015, 03:02:43 am »
И добро еве,сега го сменија,и нели би требало да немам повеќе проблеми ? пошто ако недај Боже,се појави уште некој проблем...ќе си имам и јас проблеми дома :D

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5039
  • The Spartan General
« Одговори #107 на: 06 Септември 2015, 08:15:08 am »
.....

Кажувам само пример (инаку јасно е дека нема споредба за тие мотори со денешниве).
А за хидрауличните затегачи, кај мене на БМВ-то е таков. Сам си го сменив (20 минути работа) превентивно. Се осеќа голема разлика на студен старт (многу помалку вибрации), исто порано имав еден малце карактиристичен звук меѓу 2к-2.5к обртаи кој сега го снема. (А да си отвореме тема за ланец вс. ребраст па да дискутираме на раат и да не одиме вон темата).
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #108 на: 06 Септември 2015, 12:30:15 pm »
Моето клио е на ланче моментално има поминато нешто над 230 000 и нема никаков проблем ни вибрации ни тропање, пу пу да не го урочам :)
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
« Одговори #109 на: 07 Септември 2015, 20:14:00 pm »
https://www.youtube.com/watch?v=9LloZgHMB8c момци дај некој што се разбира стварно,да ми каже дали ова е НОРМАЛЕН старт на не загреана кола ? истово,буквално,ми го прави и голфот и ПОСЛЕ сервисот,ама не секогаш....али кога и да ми го направи,го прави на првото палење,односно на ладно....го оставам да падне сама стрелката испод 1000 обртаи(не како овој што стиска на гас) и после тоа не се слуша моторот дека работи....

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 534
  • drive it like you stole it!
« Одговори #110 на: 07 Септември 2015, 21:50:04 pm »
Сосем е нормално да работи под саух некои 30 сек на ладен старт. Работи на ~1200 обртаи, па паѓа на 600-700 обртаи. Почекај да падне стрелката па тргни.
Инаку незнам зашто ама кај мене у најладни зими не вклучува саух на прво палење, а се е ок. Летно време, или кога е потопло пали саух насабајле. Go figure.
Еве овде повеќе околу тоа: http://www.vwaudiforum.co.uk/forum/showthread.php/73218-VW-Golf-1-4-TSI-Match-High-Revs-at-Start-up

"This is normal, it is to bring the catalyst up to operating temperature as fast as possible by a high idle, slightly increased fuelling and a secondary air pump blowing (you can here this whining away under the air filter, sounds a bit like a vacuum cleaner) into the exhaust manifold, this significantly reduces cat light up time."

Околу направениот сервис. Може ли скен од ф-рата да видиме што се е сменето кај тебе.
Поздрав.

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
« Одговори #111 на: 08 Септември 2015, 01:26:42 am »
Ќе пуштам слика утре,заборавив да ја земам од кола.
Прво го прашавме за фотокопија од тоа што е сменето,и ни рече не треба,но јас му реков ако напрај една фотокопија,па се согласи.И,пишано е со пенкало,дека нема гаранција за тоа што е сменето...не ми текнува причината зошто е така пишано,ама ќе постирам утре слика и ќе видите.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #112 на: 08 Септември 2015, 02:00:20 am »
Сосем е нормално да работи под саух некои 30 сек на ладен старт. Работи на ~1200 обртаи, па паѓа на 600-700 обртаи. Почекај да падне стрелката па тргни.
Инаку незнам зашто ама кај мене у најладни зими не вклучува саух на прво палење, а се е ок. Летно време, или кога е потопло пали саух насабајле. Go figure.
Еве овде повеќе околу тоа: http://www.vwaudiforum.co.uk/forum/showthread.php/73218-VW-Golf-1-4-TSI-Match-High-Revs-at-Start-up

"This is normal, it is to bring the catalyst up to operating temperature as fast as possible by a high idle, slightly increased fuelling and a secondary air pump blowing (you can here this whining away under the air filter, sounds a bit like a vacuum cleaner) into the exhaust manifold, this significantly reduces cat light up time."

Околу направениот сервис. Може ли скен од ф-рата да видиме што се е сменето кај тебе.
Поздрав.

И кај мене, во најладните зими нема саух (Гранде Пунто 1.4 Турбо)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
« Одговори #113 на: 12 Септември 2015, 03:28:23 am »
   мислам дека се гледа...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #114 на: 12 Септември 2015, 09:23:05 am »
Господ нека ви е на помош мили чеда:

https://www.youtube.com/watch?v=SsaJ9e4eac0

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #115 на: 12 Септември 2015, 09:47:24 am »
се со силикон.. браво... дихтунг ни за лек...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #116 на: 12 Септември 2015, 10:29:34 am »
Ама дали виде како го очисти целото место пред да врати се назад?
Дали мислиш дека случајот е ист и кај нас?
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13921
« Одговори #117 на: 12 Септември 2015, 11:45:24 am »
Бреј! Тоа со силиконот да. Ама останатото прецизно, чисто уредно сработено.

Кај нас со цигарата ќе гледа нагоре, со едното око ќе мижи ако му оди чад в очи и ќе се дума како ќе ја направи.

Ваков алат ни под разно.

Кило клучот btw е закон!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Одг:
« Одговори #118 на: 12 Септември 2015, 13:47:03 pm »
Немa никaквa пoтребa oд дихтунг. Силикoнoт е и пoвеќе oд дoвoлен...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
Одг:
« Одговори #119 на: 12 Септември 2015, 13:51:35 pm »
Да имало ќе ставеше.