Автор Тема: Мајстории по дома....  (Прочитано 131002 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Мајстории по дома....
« Одговори #120 на: 02 Мај 2015, 11:12:51 am »
Грешка ви е што со струготините правите смеса и ги пополнувате дупките кои за одреден период ќе се отворат.
Има специјален силикон за разни врсти дрво, нијанси, со него потполнувајте празнини.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #121 на: 02 Мај 2015, 20:52:48 pm »
На нов паркет со ситни дупки има готов кит со нијанси(150грама 300 денари) и брка работа.. А кај стар и со поголеми дупки мора со струготини (прашина) пошто за 100квадрати 2/3 пати да ги поминиш потребни ти се 10кг од тоа китот/силиконот..

А за дупките , малку ќе се отворат само ако паркетот игра (вибрира) што е редок случај пошто и лакот го стега.. Додека па патосот дупките на средина што се не се китираат пошто 80% од патосиве играат и китот или ќе пропадни надолу или после некое време ќе испука со се лак... сите така работат,  а и во самото упатство на фугата пишува дека се меша со прашина.

http://www.nevenacolor.co.rs/Products/77/58/nevenalux-masa-za-fugovanje-parketa/
Masa za fugovanje je bezbojni lak koji u kombinaciji sa piljevinom daje smesu za fugovanje.
Upotreba: U masu za fugovanje parketa dodati piljevinu od zadnjeg hoblovanja tako da se dobije gusta masa

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #122 на: 02 Мај 2015, 23:00:28 pm »
Koga sme kaj dupkite, kako da se popolni dupka vo plocka (padnalo nesto jbg) , dali so fugenfiler ili nesto drugo ke vrsi rabota.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #123 на: 03 Јуни 2015, 14:35:18 pm »
Ме интересира, дали знаете некој материјал за звучна изолација што се става ВРЗ веќе постоечки ѕид, да не мора да копам?

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #124 на: 03 Јуни 2015, 15:01:24 pm »
Да, се вика не купувај стан во новите картонски згради.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #125 на: 03 Јуни 2015, 15:12:09 pm »
Ме интересира, дали знаете некој материјал за звучна изолација што се става ВРЗ веќе постоечки ѕид, да не мора да копам?

Убаво ти одговори achtung

али ако веќе е касно.........

http://knauf.com.mk/suva_montazna_sistemi_pregradni_oblogi.htm
Ѕидна облога од кнауф.

3см + гипс картон = 4.2см
Ова ти е со тервол.

Ако сакаш со плута, ќе дојди потанко........ ама и поскапо.

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #126 на: 03 Јуни 2015, 15:29:58 pm »
Јас не сум у картонските згради, а имам очајна потреба од подобрување на звучната изолација, па и мене ме интересира на кој принцип иде работава.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #127 на: 03 Јуни 2015, 15:43:07 pm »
Ова е ѕидна облога од кнауф за звучна изолација. Просто е како гравче. Се состои од делови како и најобичен гипс картон ѕид.

Секој ѕид на кој ќе се става ова, се задебелува за 4см.

Можи да се става директно на веќе финиширан ѕид или да се ископа постоечкиот малтер (туќа се добие 2-3см ) и да се стави од системот.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #128 на: 03 Јуни 2015, 17:23:22 pm »

Јас го правев ова и сега ќе ти кажам.
Прво да, постигнав тоа што сакав...
На постоечки зид правиш конструкција со профили со директни држачи од кнауф. На секој држач ставаш - лепиш дихтунг трака каде што зидот допира со држачот, исто така и на страничните, горни и долни профили.
Од постоечкиот зид до завршетокот на профилот оставаш 5цм простор кој ќе го исполниш со камена волна од кануф.
И Обавезно, две гипс табли една врз друга со дебелина од по 12.5мм
Татко ми отиде во соседната просторија да се дере, и го слушав помалце од половично од предходното.
Затоа, истото го направив на плафонот - бидејќи тој пренесуваше поради немање на плоча и изолација во двете простории, само што ставив горе по една табла гипс.
Сега скоро и ништо не се слуша.
По јака варијанта ти е да залепиш плутени табли прво па после се ова. Ама скапи се.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #129 на: 03 Јуни 2015, 17:41:52 pm »
Ако правиш, прави. И плута и тервол и све - ќе им ебам кломпите ќе им ебам!!!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Одг:
« Одговори #130 на: 03 Јуни 2015, 20:31:21 pm »
И тoa нa мртвo
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #131 на: 03 Јуни 2015, 20:39:59 pm »
И тoa нa мртвo
хаха, сале одмори малку бе. Си почнал да правиш Визијана 2 по дома :)
јас последно ушљакав со бојава на плафонот, не ми се нанесуваше како што треба. Ваљакот изгледа не ми е соодветен.
Не ја упива бојата, сплоснат е и џабе ваљам.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #132 на: 03 Јуни 2015, 23:08:55 pm »
Имам едно бојлерче во кујна Кончар од 90ти години дали е можно долу на чешмата приклучоците за црева да се 3/8 а горе на бојлерчето 1/2 цол?(дека дома гледам исти се и горе и долу 3/8). Ако нешто значи на овој кончарот горе на приклучоци се со 24 или 22 клуч додека долу со 19ка

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #133 на: 03 Јуни 2015, 23:14:02 pm »
Да, можно е. Ке си купиш црева какви што ке ти одговараат на приклучоците :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #134 на: 03 Јуни 2015, 23:32:26 pm »
И да знаеш ќе купам, сега има цевки и мука намачив некако да ги наместам и пак по малце течат, знаев дека ќе мора црева ама викам ај да пробам