Автор Тема: Мајстории по дома....  (Прочитано 108773 пати)

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 801
  • Opel zafira 2.0 125 kw
Одг: Мајстории по дома....
« Одговори #90 на: 28 Февруари 2015, 22:05:47 pm »
И мене ме интересира цена за гарнитурата бидејки сум во план да реновирам. Некој од Битолчани да ми препорача квалитетна продавница за мебел?

Мебел - ВИ

teska rabota

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #91 на: 28 Февруари 2015, 22:20:18 pm »
Во Хубо имаат некои плафоњерки пластични со SMD лед диоди кружно поставени за цена околу 700 денари беа некаде но многу лошо светло вадат а и крш квалитет се, тие само за во ходник би ги ставил. Така да комшо, Не зимај такви да не те фркне глава од очен притисок :)

Овие се: http://www.ledmarket.mk/index.php?route=product/product&path=20&product_id=173

Општо проблемот кај нас е дизајнирање на собата со едно место за светло. Понатаму веќе се е џабе кога си ограничен. Овие се предвидени за ходници и слично да се ставени на сензори и да ги заборавиш со години.

Истиот проблем е со светла, со клими, со мотори за коли и се. Се се поддимензионира заради немаштијата и тоа е тоа. Се става едно место за сијалица, и на тоа место се става една сијалица. Наместо да има најамлку 10 места за сијалици во една соба. Се става клима за 35 квадрати во стан од 80 квадрати. Се става мотор 1.6 мотор во Мондео намест V8 во Камаро и слично.

Ако сакаш светло треба да ставиш сијалица. Ако сакаш повеќе треба уште една сијалица. Со една тешко дека собата ќе ја бидне. Сенките ќе те ослепат со острина.

Препораката за 25W х2 CFL е апсолутен минимум за осветлување на една соба во која се извршуваат работни задачи. Исто и со LED, неможе да очекуваш 12W плафоњерка да осветли соба. Уствари ќе ја осветли - колку да поминеш по ходник, ама не и да везеш во истата соба. За различни задачи има различно осветлување.

Кога веќе има едно место за светилка во соба јас би изиграл вака:
2 метри шина http://www.ledmarket.mk/index.php?route=product/product&path=34_56&product_id=138
со 4 вакви рефлектори оддалечени 50цм еден од друг, и насочени кон аглите на плафонот на собата. Тоа е 80W потрошувачка со 5000 лумени светло дифузирано од плафонот. И крај.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #92 на: 28 Февруари 2015, 22:20:30 pm »
Eте ви го александар_бт за мебел  ;D .....

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3846
« Одговори #93 на: 28 Февруари 2015, 22:45:36 pm »
@Pistorij, јас ги имам тие плафоњерки дома, ни стојат во Тоалетите и одлично светат за таа намена, не се за во дневна секако. Јас сум презадоволен од нив за таа цена по која што ги продаваат. Си седам багиди во WC и не фаќа очен притисок :)
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #94 на: 28 Февруари 2015, 23:52:25 pm »
И мене ме интересира цена за гарнитурата бидејки сум во план да реновирам. Некој од Битолчани да ми препорача квалитетна продавница за мебел?

Мебел - ВИ

teska rabota

Од Кристина Дамил земав каталог од српски мебел Матис, изработката е квалитетна и со полиуретанска пена наместо сунгер.

Од Симпо гарнитурите незнам што квалитет се, претпоставувам дека е добар.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #95 на: 01 Март 2015, 00:09:41 am »
Во Хубо имаат некои плафоњерки пластични со SMD лед диоди кружно поставени за цена околу 700 денари беа некаде но многу лошо светло вадат а и крш квалитет се, тие само за во ходник би ги ставил. Така да комшо, Не зимај такви да не те фркне глава од очен притисок :)

Кога се зема лед осветлување, штедливи, се гледа јачината колку лумени е.

Обична сијалица 100w е 1300-1400 лумени.
Спрема ова ќе се ориентирате колку штедливи, лед да ставите.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #96 на: 01 Март 2015, 00:30:38 am »

Мебел - ВИ

teska rabota
Јас имам ваква три години, со еко кожа црна, како превртена кожа(мат) и до сега нема знаци на попуштање ;D
Околу 45000 ден. мислам дека е сега...
http://mebel-vi.com.mk/%D0%B0polo/

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7387
« Одговори #97 на: 01 Март 2015, 18:09:43 pm »
А да ве прашам уште нешто.. ЗНачи моментално е вака, со една фасонка. Имам јас друга фасонка дома, но како што гледам има само две жички кои одат во едната фасонка. Дали на овие две жички може да се стави уште една фасонка и како ? ;D :D Значи од една жичка да направам две. 

Или единствено решение е целосно нова плафоњерка со ддве фасонки ?

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг:
« Одговори #98 на: 01 Март 2015, 18:14:23 pm »
Ако не знаеш што е паралелно поврзување... Односно викни некој што се разбира, а ти воопшто не фаќај таму. Со струја нема играње.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #99 на: 01 Март 2015, 18:17:49 pm »
од вакви ситници се потпалуваат куќи... иао наизглед е лесно, воопшто не е паметно некој што не се разбира да пипка на висок напон... може ке го наместиш да свети а после 5-10-15 дена да се потпали...

викни си мајстор... прежали ги 300-500 денари....
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #100 на: 01 Март 2015, 18:18:35 pm »
Секако дека може. Паралално треба да се врзе, но согласно прашањето поставено викни некој комшија да ти ја врзе. Прашање е и дали ќе собере 2 сијалици под стаклото, големи се.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7387
« Одговори #101 на: 01 Март 2015, 18:18:42 pm »
Абе јас тоа прашувам, дали е можно, за да знам дали да викнам мајстор, или да појдам да купам нова па после да го викнам мајсторот. Не усм будала да чепкам струја. :D ;D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #102 на: 01 Март 2015, 18:20:57 pm »
боље купи друга. плафоњерките се предвидени да им се направи волуменот според бројот на сијалици внатре... оваа е предвидена за 1 сијалица и дотурањето на втора сијалица, може да биде проблем...

купи нова, викни мајстор и биди сигурен...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #103 на: 01 Март 2015, 19:18:18 pm »
Кога сме кај плафоњерките тие што имаат таван од ламперија и трска под хитно да си стават лустери.
Големи се шансите да се запалат.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #104 на: 27 Март 2015, 15:18:28 pm »
Да не знаете некој да изработува вакви?

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.