ЛоЛ
Постојат неколку варијанти.
Јас што направив кај мене.
Купив таблички Хрватски, незнам кој производител, но тие највеќе ми се допаднаа на лик.
Осигурачи купив ETi, словенски се водат, а колку се словенски, господ знае. Битно сега за сега се ОК и немам проблеми со нив, освен со еден што беше фабрички расипан. Тоа се случува кај било кој бренд.
Инаку ако сакаш да опалиш пари за квалитетни осигурачи, во тој случај би ти ги препорачал ABB (EлектроРама).
Поефтина варијанта Legrand, мада незнам и тие дали се поефтини и Shrack(Лекс).
Шнајдер незнам какви се, греВота е да те лажам.
За стан, куќа, нормална употреба сосема задоволуваат и ETi, како со цена, така и со квалитет. Ги има во Електроелемент, а мислам дека комплетно ако пазариш од таму ке ти испадне најефтино.
Фид склопка можеш да ставиш 40А, нема потреба од појака за стан, со тоа што брзината да е од 0,03А, односно 30mA.
Многу важно е да ти биде поврзана како што треба, во спротивно ке имаш проблем.
Јас дома имам две Фид склопки, заради конфигурацијата на инсталацијата која ја правев.
Едната ми е за комплетниот систем во кујната без фрижидерот!!! и купатилото, а другата ми е во котларата. Првата е 40А, а втората е 63А.
На останатиот дел од електричната инсталација не врзав Фид.
Може да се случи да ми изгори сијалица и да ми падне склопката. Или жената да уклучи усисивач додека гледам Тв или слично, да повторно ад падне Фид-от. Затоа решив само онаму кај што е најнеопходно да поставам склопка.
Фрижидер никогаш не се поставува на ФИД!
Замисли одиш на одмор, почне да грми или нешто се деси, и ти падне ФИД-от.
Дали имаш претстава што ке се случи за 10 дена со храната што е во него?
Ова се некој мои мислења. Ако те интересира уште нешто, слободно прашај.
Значи најде и мајстори?