Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 153016 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #345 на: 19 Февруари 2017, 19:39:00 pm »
Ах Дени Дени...
Како ги ловам, абе одма. :)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #346 на: 19 Февруари 2017, 20:11:46 pm »
хахахах луд :D

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
« Одговори #347 на: 19 Февруари 2017, 20:15:51 pm »
Може и преку братучед, од мајка или татко само да е прв, не подалечни роднина...

Не знам од кога овие правила, откако ги стопираа пасошите(ГРУЈО Е КРИВ ЗА СЕ така вика мојо стар Микац и донекаде е во право)
пишуваше дека се прифаќа до трето колено, или поточно трет братучед. Преку мене втор братучед правеше и доби.

@A4-B8,еве јас баш имав аплицирано со документи од прво колено, од вујко ми и брачед ми, ми се јавија по седум месеци од амбасада и ми рекоја дека апликацијата за происход (бројче) ми е одбиена, да сум донесел дополнителни документи за доказ, а кога прашав какви документи да донесам кога од прво колено веќе донесов, не ми дадоа одговор, исто бев и во амбасада истиот муабет, донеси дополнителни документи, а не ми кажуваат шо и сеа еве веќе месец дена ја думам шо да прам, ама се ми мириса дека негде треба да се дае кеш..

Значи почнаа кај нас да евават. Да си поднесел во БГ мислам дека немало да имаш проблем, овие кај нас виделе начин на печалка и бујрум. (Не мора да значи ако е бугарска амбасада мора бугари да работат во амбасада, во Стокхолм во Македонска амбасада работат српски пУ тки)

И колку пари се плаќа до интервју одприлика. 200 или 400 евра ?
Ако е 400 што е толку качено ?

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #348 на: 19 Февруари 2017, 20:22:22 pm »
agen.
nema vekje toa po horizontalna linija
sea baraat star dokument napisan na bugarski pred 1945 godina i da bide po vertikalna linija. dokaz za poteklo
ako bratuced zemal bg pasos, toa ne e dokaz za bugarsko poteklo.
bese taka,ama stegnaa pred 1,5-2 godini.
edit.
ako bratucedot zemal pasos so dokaz vencanica od baba i dedo. i ti mozes da ja iskoristis istata vencainca(star dokument) za da pobaras bugarsko drzavjanstvo.samo taka moze `braced mi zema, i jas kje zemam`
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #349 на: 19 Февруари 2017, 20:30:19 pm »
Како што знам се плаќаше околу 400евра се вкупно. Сепак распитај се подобро, некој скоро што поднаса. Сестра ми пред година-две поднесе, беше околу 200евра за почеток и после ќе треба уште 200. За новите правила дека мора да биде од прв братучед не знаев, знам само на почетокот кога беше процесот стопиран и потоа дека треба некаков документ до 3то колено, а ова сега за до 1во колено, не знам, ама мислам тука, пАрата ја прае ИгрАта.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #350 на: 21 Февруари 2017, 18:22:50 pm »
Происход сега давааат со документ од  БККС Струмица од кај Лазар Младенов

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #351 на: 21 Февруари 2017, 18:40:17 pm »
Не е точно. Тоа е тешка превара за неупатени а бугарските здруженија кај нас дошле до одлична идеја да заработуваат на неинфоемираноста на тие што аплицираат за БГ државјанство.

Имам објаснето детално поназад во темава. Кого го интересира може да се информира.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Т(д)ркач
« Одговори #352 на: 21 Февруари 2017, 19:13:53 pm »
Јас и тие тројцата шо бевме во кола за бугарија добивме произход на таа основа.
Е сега за понатаму да можда ќе драпаат ама јас имам плус стар документ ако излезе нешто проблем ќе го дадам и него
А инаку се тужеа БККС со ДАБЧ и работава дојде до Бугарско собрание и се одлучи да се признаваат документи од бугарските здруженија ама само од признатите т.е БККС и уште едно имаше нз како се вика

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #353 на: 21 Февруари 2017, 19:49:42 pm »
Сакаш да кажеш дека си добил происход само врз основа на тоа што си платил на бугарско здружение кај нас и ти издале документ дека си бугарин?

Ако не ти претставува проблем дали може да наведеш кои документи ги поднесе со апликацијата за добивање на происход? Дали освен доказот од бугарското здружение имаш доставено и друг документ со кој докажуваш бугарско потекло? Ако одговорот е да, те молам наведи го.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Т(д)ркач
« Одговори #354 на: 21 Февруари 2017, 21:39:50 pm »
Извод од прадедо,дедо,татко и мој извод преведени на бугарски и заверени на нотар + потпишав на нотар дека сум бугарин и документот од Струмица и мислам копија од пасош имав
Инаку здружението од Струмица е признато и сертифицирано од Бугарската влада
Еве кои документи треба
http://www.aba.government.bg/?legal=3
« Последно менување: 21 Февруари 2017, 21:46:20 pm Mercury »

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #355 на: 21 Февруари 2017, 21:50:40 pm »
Да не случајно изводот од дедо ти или прадедо ти оригиналот бил на бугарски? Да не се родени во Бугарија или служеле војска или нешто слично поврзано со Бугарија?

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #356 на: 22 Февруари 2017, 02:39:50 am »
koga otide vo BKKS da vadis uverenie, niv im prilozi star dokument? toa sto vikas imas od dedo ti za sekoj slucaj?
ili moze bilo koj bez star dokument da otide kaj lazar mladenov i da dobie dokument od zdruzenieto?
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Т(д)ркач
« Одговори #357 на: 22 Февруари 2017, 14:22:51 pm »
Кај Лазар документот се вади со извод поврзан од некој што е роден пред 1918 година,во случајот беше прадедо ми и сите изводи и умреници што ги дадов кај Лазар беа извадеи претходниод ден.
Кај него во компјутер има некои си стари списи од бугарско за националноста на жителите во селата и градовите добиени од бугарската влада.Во селото на дедо ми пишуваше дека има 100% во 1873г и во 1900г.А инаку документот(сведителство бугарско) го чувам за понатаму кога ќе дојде до државјанство работава затоа шо реков дека 99% од случаите даваат произход со документот од БККС
Еве го Документот од кај Лазар

Отсутен pwned

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 55
  • гоЉф Дас Ауто
« Одговори #358 на: 25 Февруари 2017, 16:14:44 pm »
Дали ова ке значи крај на оние кои на "жими баба" земаја бг пасош?

http://www.pravdiko.mk/bugarija-poveke-nema-da-dava-drzhavjanstva-na-strantsi-bez-posebna-pravna-proverka/

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #359 на: 25 Февруари 2017, 16:33:17 pm »
Абе на порталите може кој што сака да пишува. Се знае дека треба да се достават сега документи за да докажеш потекло, ама денес ретко кој нема братучед што нема бг пасош земено(има и такви), а посебно ретко во источна Македонија.