Па не баш. Ако се судиме само според цени, Германија за многу работи е поевтина т.е. може да се најдат многу поевтини работи и од Македонија (супермаркети пример). Ако се судиме според цени на услуги како такси, да седнаш во ресторан, шишање, гледање филм во кино и такви работи тогаш нормално тука има разлика од сиромашна држава и побогата. Како и да е, нето просечна плата во Словенија е 1150 евра што е секако доста добра плата. Не е Германија, но и доста подобро од Чешка, Словачка, Полска.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
Првата слика е нето плата и е доста веродостојна т.е. се апдејтува редовно.
Во Словенија просечната нето платата е 1150 евра. Но и во Македонија просечната плата е 400 евра. Но во Словенија обичните работници земаат од 600-900 евра. Имам братучеди таму и сум бил многу пати на шетање таму, на одмор, сум соработувал со еден братучед за работа и работници, и знам од прва рака какви се и колкави се примањата.
Ако зборуваме за високо квалификуван труд, со високо образование и вештини нето платите се вртат околу 1400-2000 евра. Едно време размислував да се преселам на југ и Словенија како целина, околина и јазик ми беше многу прифатлив компромис, па гледав позиции и работа во мојата бранша.
Исто, бидејќи сум шетал низ сите делови на Словенија (приморјето околу Копер/Изола, Љубљана во центар, северот околу Крањ/Блед, исток накај Целје/ Марибор/Мурска Собота и цените на услугите во кина, ресторани, итн се многу слични на германските. Некои нешта се поевтини, други поскапи, но во глобала кога минувам/шетам таму не поминувам поевтино ако излезам и шетам некаде во Германија (освен Минхен/Франкфурт/Хамбург). Најзабаталено е на исток Марибор/Мурска Собота. Најпријатно (за мене) е околу приморјето, Копер, Пиран, Изола, Нова Горица.
За мене лично, Словенија е многу убава држава. Ем има природа, планини, пејсажи, многу е мирна, ем има инфраструктура на ниво на западноевропските држави (во некои аспекти дури и подобра).
njet, si dodaavaat oni ko sakaat i srpskiot, ko se raboti za rabota i resavanje na problem
zboram na tije od mojot sektor koga mi se vo nekoj proekt, i sefot i tehnickiot na proektot
Кога се работи за пари и бизнис сите знаеме “српско-хрватски“ на територијата на бивша Југославија. Ама низ муабет, сите се мразиме едни со други.