Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 141462 пати)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8159
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #360 на: 26 Септември 2017, 17:22:41 pm »
Го познавам човеков, пријател ми е да не речам близок.
Не дека давам гаранција ама може да си пробате. Тој е во Лондон некаде една година.

"Posreduvam za rabota vo Anglija. Plata od 1400 funti do 2400. Info na viber 00447460760920"

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #361 на: 03 Февруари 2018, 15:44:43 pm »
Да не живее некој во Словенија да пише како е животот таму.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #362 на: 03 Февруари 2018, 17:32:53 pm »
Скап.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #363 на: 03 Февруари 2018, 21:24:35 pm »

Знам пар луѓе што живеат таму (можда веќе 10ина години), и немаат баш нешто да се пожалат (за Љубљана барем). Малце е терсене наоѓање смештај, али тоа да го среди човек, и работа нормално, онда верувам дека би му било убаво. Јазикот е малце чуден на почеток, али малку треба да се ухода чоек. Секако дека ќе може да се разбере чоек и да не знае словенечки.
Од мое досегашно искуство, би рекол дека Словенија е прекрасна земја. 
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #364 на: 03 Февруари 2018, 22:51:54 pm »
Фала веле и зоки. Скоро секаде каде што прочитав најголеми се жалбите за сместување и "немањето работа".
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #365 на: 03 Февруари 2018, 23:16:29 pm »
Незнам како да ти кажам и објаснам, со словенци што доаѓале сме праеле муабет. Можам да кажам дека биле со добри примања, може и одлични, за фамилијарен живот викаа дека е многу скапо, посебно за деца, градинките и школувањето биле изгор. Генерално не кажаа некој пофални зборови за животот. Ова Словенци.
Е сеа македонче, отишол таму да живее, у  перална се запраивме муабет, имаше инсигнија како на @velestrumf  па се фативме у муабет што е и како е таму...  Мед и млеко му течеше од уста.  Он уствари видел што е дна држава па се друго му е секира у мед ваљда. Абе ако те бива, и тука и таму ќе успееш, само што, таму како и секаде на светов ќе бидеш почитуван граѓанин, со права и се, овде знаеш, што да ти кажувам...

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6868
  • Бенве сие бенве
« Одговори #366 на: 03 Февруари 2018, 23:50:15 pm »
Имам пријатели двајцата се стоматолози и се фалат, имам познаници аргати кажуваат дека крпат.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #367 на: 04 Февруари 2018, 00:35:34 am »
od kaj nas deca odat studiraat i to besplatno vo Slovenija!!
i jas vo bliska idnina ke pocnam da ucam slovenecki, tuka blisku e , se razbirame si go imame natigo dajmigo.. porano imam raboteno so slovenci na proekti, ko im treba se razbirame...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6868
  • Бенве сие бенве
« Одговори #368 на: 04 Февруари 2018, 00:37:01 am »
Секој како се снашол така ќе се фали или жали

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #369 на: 04 Февруари 2018, 08:08:28 am »
i jas vo bliska idnina ke pocnam da ucam slovenecki, tuka blisku e , se razbirame si go imame natigo dajmigo.. porano imam raboteno so slovenci na proekti, ko im treba se razbirame...
Како се викаат словенците со кои се разбирате? Хамид и Халил? ;D ;D ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #370 на: 04 Февруари 2018, 09:27:37 am »
Одат тие што потпишаа преку државата да им субвенционира студиите, затоа после завршувањето ќе се вратат во Македонија и ќе работат тука на клиниките.

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!
                   RRETH JETËS NË MAQEDONI!!!

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #371 на: 04 Февруари 2018, 09:29:27 am »
Словенија има западен живот, но ниски плати. Цените им се како во Германија (некои нешта се дури и поскапо), а платите се вртат околу 600-900 евра.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6506
« Одговори #372 на: 04 Февруари 2018, 09:55:03 am »
Па не баш. Ако се судиме само според цени, Германија за многу работи е поевтина т.е. може да се најдат многу поевтини работи и од Македонија (супермаркети пример). Ако се судиме според цени на услуги како такси, да седнаш во ресторан, шишање, гледање филм во кино и такви работи тогаш нормално тука има разлика од сиромашна држава и побогата. Како и да е, нето просечна плата во Словенија е 1150 евра што е секако доста добра плата. Не е Германија, но и доста подобро од Чешка, Словачка, Полска.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

Првата слика е нето плата и е доста веродостојна т.е. се апдејтува редовно.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #373 на: 04 Февруари 2018, 10:13:41 am »
Како се викаат словенците со кои се разбирате? Хамид и Халил? ;D ;D ;D
njet, si dodaavaat oni ko sakaat i srpskiot, ko se raboti za rabota i resavanje na problem :) zboram na tije od mojot sektor koga mi se vo nekoj proekt, i sefot i tehnickiot na proektot ;)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #374 на: 04 Февруари 2018, 10:16:50 am »
Па не баш. Ако се судиме само според цени, Германија за многу работи е поевтина т.е. може да се најдат многу поевтини работи и од Македонија (супермаркети пример). Ако се судиме според цени на услуги како такси, да седнаш во ресторан, шишање, гледање филм во кино и такви работи тогаш нормално тука има разлика од сиромашна држава и побогата. Како и да е, нето просечна плата во Словенија е 1150 евра што е секако доста добра плата. Не е Германија, но и доста подобро од Чешка, Словачка, Полска.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

Првата слика е нето плата и е доста веродостојна т.е. се апдејтува редовно.

Во Словенија просечната нето платата е 1150 евра. Но и во Македонија просечната плата е 400 евра. Но во Словенија обичните работници земаат од 600-900 евра. Имам братучеди таму и сум бил многу пати на шетање таму, на одмор, сум соработувал со еден братучед за работа и работници, и знам од прва рака какви се и колкави се примањата.
Ако зборуваме за високо квалификуван труд, со високо образование и вештини нето платите се вртат околу 1400-2000 евра. Едно време размислував да се преселам на југ и Словенија како целина, околина и јазик ми беше многу прифатлив компромис, па гледав позиции и работа во мојата бранша.

Исто, бидејќи сум шетал низ сите делови на Словенија (приморјето околу Копер/Изола, Љубљана во центар, северот околу Крањ/Блед, исток накај Целје/ Марибор/Мурска Собота и цените на услугите во кина, ресторани, итн се многу слични на германските. Некои нешта се поевтини, други поскапи, но во глобала кога минувам/шетам таму не поминувам поевтино ако излезам и шетам некаде во Германија (освен Минхен/Франкфурт/Хамбург). Најзабаталено е на исток Марибор/Мурска Собота. Најпријатно (за мене) е околу приморјето, Копер, Пиран, Изола, Нова Горица.

За мене лично, Словенија е многу убава држава. Ем има природа, планини, пејсажи, многу е мирна, ем има инфраструктура на ниво на западноевропските држави (во некои аспекти дури и подобра).

njet, si dodaavaat oni ko sakaat i srpskiot, ko se raboti za rabota i resavanje na problem :) zboram na tije od mojot sektor koga mi se vo nekoj proekt, i sefot i tehnickiot na proektot ;)

Кога се работи за пари и бизнис сите знаеме “српско-хрватски“ на територијата на бивша Југославија. Ама низ муабет, сите се мразиме едни со други.  ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.