Автор Тема: Европски пасоши и странско државјанство  (Прочитано 141636 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #375 на: 04 Февруари 2018, 12:00:20 pm »
jas za rabota zboram, vo prvo vreme za da uspees vo rabotata e vazno da se razbiras za da gi resavas zadadenite rabotni problemi... inaku sekoj sekade si ima nekoj sto si mrazi :) to ni e vo krvta...
    za druzenje i muabeti si naogas drustva/zdruzenija so zaednicki interesni sferi; sportovi, planinari skijaci, zen vestini, auto/moto/cross... :)
« Последно менување: 04 Февруари 2018, 12:06:35 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1442
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #376 на: 04 Февруари 2018, 12:12:59 pm »
@Luki Junior де пиши нешто и за Данска.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #377 на: 04 Февруари 2018, 13:37:50 pm »
Данска можевме да ја тепаме у ракомет ;D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #378 на: 04 Февруари 2018, 14:02:32 pm »
od kaj nas deca odat studiraat i to besplatno vo Slovenija!!
i jas vo bliska idnina ke pocnam da ucam slovenecki, tuka blisku e , se razbirame si go imame natigo dajmigo.. porano imam raboteno so slovenci na proekti, ko im treba se razbirame...
Одат тие што потпишаа преку државата да им субвенционира студиите, затоа после завршувањето ќе се вратат во Македонија и ќе работат тука на клиниките.

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!
                   RRETH JETËS NË MAQEDONI!!!

druze za nas studiite s ebesplatni vov Slovenija, ostanatite troskovi za smestuvanje itn itn si se licna rabota na studentot... ;)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #379 на: 04 Февруари 2018, 15:17:38 pm »
Кај има бесплатно школување?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #380 на: 04 Февруари 2018, 15:38:20 pm »
@Luki Junior де пиши нешто и за Данска.

Другар, таму немам одено, не знам како е. Живи и здрави, ако ми се пружи прилика, ќе идам, ќе прошетам, а можеби и ќе научам нешто.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6870
  • Бенве сие бенве
« Одговори #381 на: 04 Февруари 2018, 15:44:20 pm »
 Јас сум работел во данска малку, скапо е многу и има големи давачки. Работа има за сите.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #382 на: 04 Февруари 2018, 16:27:40 pm »
jas imam drugarce tamu Dancka, nikako da kinisam , da vidam sto se raboti tamo...
     kako sto mi kaza obicna plata bez visoko obrazovanie 2000€ , so visoko obrzovanie 4-5000€... davackite bile stvarno visoki...
     so 30% ucestvo moze da zemes stan kako stranec od nekakvi stanbeni zadrugi, kirijata se dvizela okolu 600-700€ ednosoben u Kopenhagen i to centar se parkiral coekot pa... ima rabota veli, so BG pasos i bez visoko obrazovanie ne prifaka raboti za 1500€ ...
« Последно менување: 04 Февруари 2018, 16:38:09 pm RedEco »

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17610
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #383 на: 04 Февруари 2018, 22:20:13 pm »
Кај има бесплатно школување?

Високо образование во Словенија е бесплатно за македонци (мислам општо за сите дека е, ама за македонци е сигурно бесплатно). Еден куп деца од генерација студираа додипломски таму, а сега еве другарки отидоа на мастер, не плаќаат школарина за студирањето.

ЕДИТ: Да додадам (зошто се сврти и овој муабет претходно), не треба да платат ништо на државава, нити пак да се вратат и да работат тука поради тоа што студирале бесплатно таму.

Единствено нешто што мора да го прават е да се појавуваат константно на факултет (да се редовни на предавања), зошто ние сме таков народ, и словенскиот систем сме го хакнале. Се запишувале луѓе на словенски факултети, добивале дозволи за престој, не се ни појавувале на факултет туку си работеле аргатлок, келнери/келнерки и слично, нормално на црно.
« Последно менување: 05 Февруари 2018, 01:44:45 am MartinAlfista »

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #384 на: 04 Февруари 2018, 22:30:47 pm »
Мој пријател отиде на специјализација за ортопедија што кошташе многу пари сам да си ја плати.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #385 на: 04 Февруари 2018, 22:54:12 pm »
@achtung  druze to e specijalizacija ti veruem, nije zborvime za studiranje...

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6870
  • Бенве сие бенве
Европски пасоши и странско државјанство
« Одговори #386 на: 05 Февруари 2018, 05:09:39 am »
Секој што не очекува премногу и што не го мрзи ќе успее, ако некој мисли дека баш него го чекаат ќе си го заебе животот. За секоја држава е така. Познавам луѓе кои што немаа излез, мораа да заминат, 5 генерации во една куќа, плати мали, проблеми дома, успејаа да се сместат под кирија да купат некоја просечна кола (5-6к еур) и да живеат многу подобро одколку што живееле во Мк, а многу полошо одколку некои што живеат у Мк. Има луѓе шро овде имале се но си заминале затоа што сметаат дека целиот овој хаос кај нас им пречи во нормално функционирање во животот. Јас не би си заминал, многу пати бев пред одлука да си одсм или не, жена ми не сака, си работи тука и задоволна е од позицијата што ја има. Јас каде и да отидам ќе најдам работа за малку посолидна плата без да дополагам школо или да учам занает така да исто ми се фаќа. Жена ми ќе треба да учи плус што на веќе добро разработена ординација не и се исплати да губи време и пари. Имаме дома бг пасоши сите, предавници сме, да не бев предавник може уште ќе работев комерцијалист+ фсктурант+ магсционер + дистрибутер + колата му ја перев на умрениот брко итн итн за 11500ден каже што од првиот ден заедно со договорот за работа имав потпишано отказно решение кое што се реализираше додека бев на пат. Пак ќе речам, во “срансво” си треба работа, јас кога одам по 15ч мавам, пари има, живот кој како си го замислува животот. Ако нема што да се изгуби вреди да се проба, може нешто и ќе се добие.
« Последно менување: 05 Февруари 2018, 05:22:05 am MAPJAH »

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2209
« Одговори #387 на: 06 Февруари 2018, 00:11:58 am »
Чекам европски(бугарски) пасош,утре да ми излезе првиот лет за Дојчланд го резервирам во еден правец.
Зошто?
Во Македонија не гледам иднина,со 400е плата работам Германска работа.
Нема никаква гаранција дека ако останам без работа на 40-45години некој ќе ме вработи.Гледам во ДММ(Дрекслмаер) личности кои на 60 години работат за бедни 250е по 8ч на нозе,кои мораат за 20мин да се најадат од кои 6-7мин ги губиш до мензата.Имаат 2х5мин пауза за одмор,ако отидат 3-4 пати во Вц следи долносување од партиски и што ти јас знам какви не лебари.
Во повеќето фирми во мојата околина условите се горе доле исти.За ниту еден работодавец не си личност,туку потрошен материјал.
Се работи повеќе од 48ч неделно,повеќе од 190ч прекувремено годишно.Во петок пред крајот на смена те известуваат дека на работа си во сабота и во недела.
Ако не се родителите работиш за да преживееш.

Пред 1 месец бев 11 дена во Германија кај роднини.Со еден вработен,вработен како обичен работник во фабрика за производство на стиропор се живее среден живот.На среден живот мислам платен стан со сметки(730е) возење на две возила(рено меган дизел 2004 и опел корса 2011год.)фрижидерот полн,никакво стегање во поглед на исхрана,често фрлање храна поради поминат рок или ''воа ми фаќа место ќе го фрлам'',растење на дете задоволено со се и сешто,на секое излегување купување играчка од 5-15е.И тргање месечна заштеда од 400-600е.Сето тоа со примања од 2300+е плата.Сето ова за само 3 години живеење во Германија,без претходно работно искуство ниту завршено високо школо.Тука беше да не речам безделничар а за 3 години  таму зема плата колку јас што земам овде за 6 месеци.Во маркетите цената на храната како овде,облеката поефтина од овде,возилата поефтини од овде,техничката стока поефтина од овде(Јамо звучки ХЦС 626 овде 600+е,таму 400е.Вап Karcher овде преку 300е,таму 99е).Свинска кременадла 1кг  само месо без коска 5е,сирење од 5е за 1кг па нагоре.
Да не пишувам за редот и поредокот таму,за чистината на воздухот и чистотата на околината,смирениот начин на живот и можностите кои се достапни таму.

Не знам што толку ние овде во оваа наша вукојебина имаме згрешено што живееме  во дно дна услови.

После тоа што го видов таму решен сум во најбрз можен рок да се иселам од овде.Почнав да одам во приватно училиште и да го учам Германскиот јазик и правам напори што е можно побрзо да ги доположам последните два испити на Техничкиот факултет во Битола(машински факултет) кои ги запоставив поради гнаса професор.

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #388 на: 06 Февруари 2018, 01:03:52 am »
Само нас не чекаат на запад со средно школо.
Инаку ние сме многу, уствари најмногу паметни, и парче ги правиме. Све знаеме, а они се глупи по природа. Германци. Евра од кај сакаш, само да отидеш. Има да живиш ко кинески цар.

Еве погоре, фино си објаснија. Со 2300 евра цела фамилија и еден вработен живеат како папата у Ватикан, море и боље.
730+(30х10)+600=1630
2300-1630=670е остануваат за храна, гориво и курташачење.
Ако во просек земеме дека двете возила поминуваат по 150 километри месечно, тоа се 300 километри, по 1,5 евра гориво по литар, се 450 евра.
670-450=220 евра, за храна и курташак.
Интересно и импресивно ке речам.
Со 220 евра ни во Бурунди не можеш да поминеш со храна, а притоа да ја фрлаш дека и поминал рокот. 30 дена по 10 евра дневно, некој најминимум, се 300 евра, значи фалат 80 евра.
Ајде од заштедата ке скратиме, ке ја направиме да е 500 евра, значи ке го покриеме и она што ни фалеше.

Типична македонска математика.
Заработуваш 2300 евра, живееш во Германија, еден работи, живееш под кирија со све платено, јадеш пиеш тераш кур, возиш две коли, и кур те боли.
Тоа је живот људи мои, моја драга публико, што би рекол Кили....

На кој дроги сте бе дечки?
Дај разбудете се, јорганот ви е паднат...Отскриени сте, ке настинете...

ФМП што ме сослушавте.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2209
« Одговори #389 на: 06 Февруари 2018, 01:29:24 am »
Дај објасни ми што ти е ова жити се?
730+(30х10)+600=1630

Друго нема што да коментирам.

Земи малку шетни,испадни од Скопјето златно,остави тоа димовиците ти го побркале мозочето..........Латас да не ти е братучед???

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!